lördag 15 oktober 2016

Veckan som har gått - mest bottenfiske

Det har varit en ganska lugn vecka på börsen. Dels för att jag redan köpt tillräckligt i många av de aktier där kursen minskat och dels eftersom jag har haft mycket att göra och inte haft tid att analysera under kvällen som jag brukar och lägga order inför morgondagens börsöppning.

Som jag skrev igår ville jag få ett första innehav i MQ med tanke på positiva framtidsutsikter och god utdelning. Det blev ett mindre innehav än planerat till 36,30 kronor per aktie, eller 4,8 procent mot årets utdelning.

Därutöver har jag mest ägnat mig åt bottenfiske i aktier som varit i nedåtgående där jag samtidigt har tyckt att det varit läge att öka.

Clas Ohlson har jag ökat i två omgångar och sänkt mitt GAV till under 134,50 kronor per aktie. Ser det fortfarande som ett swingtradingcase där jag kalkylerar in att eventuellt minska lite under kommande år om kursen skulle öka motsvarande utdelningen. Vinsttillväxten blev lägre än väntat men eftersom det till stor del berodde på ogynnsam handel i andra valutor tyckte jag att det var ett gott läge att öka. Företaget går ungefär som jag hade väntat mig - man fortsätter sälja och göra vinst men utan några större överraskningar. Förr eller senare vänder valutafaktorn och allt annat lika kommer det stärka aktien något på sikt.

Passade på att öka lite i Hemfosa trots att ex-dag hade passerat. Sänkte mitt GAV till 86 kronor per aktie och belönades under fredagen med en rekyl uppåt varför jag redan ligger plus. Återstår att se om det håller i sig på längre sikt. Gladdes också åt min första utdelning i samma aktie. 10,50 kronor blev det totalt. Eftersom det är en ny aktie i portföljen och företaget har en betydande belåningsgrad har jag varit en försiktig general med ett litet innehav än så länge.

Ni som har följt mig ett tag vet att jag har haft Duni på bevakning en tid. I veckan kunde jag för första gången köpa till min på förhand uppsatta Köp B-nivå. Som bekant motsvarar det 4 procents utdelning eller 125 kronor per aktie i just Duni. GAV nu på 126,70 kronor per aktie. Gjorde bara ett litet köp eftersom det mesta kapitalet var bundet i andra stående köporder. Ser därför utrymme att öka lite ytterligare om aktien fortfarande håller sig under Köp B på måndag. Jag ser alltid riskmoment innan ett företag släpper en rapport och brukar undvika att gå in alltför tungt. Ökar i linje med uppsatt köpstrategi men väntar helst in bekräftelse på fortsatt riktig färdriktning. I Dunis fall publiceras halvårsrapporten den 21 oktober.

Själva definitionen på bottenfiske är för mig mina regelbundna köporder i enfastighetsaktier. När jag inte hittar annan användning för pengarna lägger jag en order i intervallet på mina på förhand uppsatta köpkurser. Då och då varje kvartal dyker aktien under dessa nivåer och jag kan få ett avslut där risknivån känns rimligare. Så skedde till min stora glädje i Delarka. Jag ökade på 116 kronor per aktie och har nu ett GAV på 117,40 kronor per aktie. Som lägst föll aktien faktiskt nedåt 115 kronor. Tyvärr gick min stora köporder vid 115 kronor aldrig in. Eftersom handeln är låg i dessa aktier behöver man lite tur för att matcha de bättre köpen. Jag har tänkt om med räntekonto och har istället stående köporders i den här typen av aktier för att öka sannolikheten att pricka in ett bra köp. Risken avser jag hantera genom delvis swingtrading där jag tar hem delar av vinsten om aktien ökar med mer än 2 kronor plus courtage. Tillämpar samma strategi i Sydsvenska Hem. Där var aktien faktiskt nere och vände på 103 kronor per aktie, vilket är vad jag är beredd att betala. Handeln i den aktien är dock exceptionellt liten givet låga volymer. Eftersom jag dyrt fick erfara det höga courtaget i aktien kommer jag av nödvändighet köpa en post om 75 aktier. Då är jag mån om att kursen är låg. Spannet 102-103 kronor är min utgångspunkt och nästa utdelning är först efter nyår så bråttom är det inte.

Det har kliat i fingrarna att öka i Castellum. Jag tycker dock att jag har tillräckligt många aktier. Vid närmare analys skulle jag möjligen kunna öka lite blygsamt vid Köp B under 121,50 kronor nu när rapporten släppts och vi har fått bekräftat igen att aktien är på rätt spår. Tror dock tyvärr att reatåget har gått för den här gången. Jag är ändå ganska belåten med mitt innehav som i skrivande stund utgör 5,7 procent av portföljen.

Veckans sorgebarn har varit Autoliv. Har tidigare planerat sälja aktien och har en stående säljorder. Nu ser det inte sannolikt ut att den ska gå igenom och inväntar tills vidare den lilla blygsamma decemberslanten. Som jag har förstått det är anledningen till att aktien faller att företaget tar stora investeringskostnader under kommande år vilket på kort sikt minskar vinsten. På längre sikt ser företaget ut att gå rätt så bra. Min fråga är dock främst om jag har tålamod att vänta in 2018 eller vill växla om till något som ger högre utdelning redan idag.

Utländska aktier har det inte blivit några. Såväl valutor som aktiekurser har rört sig uppåt och case för att köpa har helt enkelt blivit alltför svagt. Därför har jag tyvärr inte kunnat köpa några månadsutdelare som jag hade hoppats. TransAlta Renewables och Coca Cola har kursmässigt befunnit sig på ganska rimliga nivåer men valutan gör det ändå till en dyr affär. Lutar åt att jag kommer fokusera på svenska börsen kommande vecka men det blir helgens huvudbry. Återkommer med mer analys i veckoplanen.

Tack till sist till alla er läsare - ni är redan 3 000 per månad! Gläds åt det stora och ökande intresset.

Nyfiken på vad ni har köpt i veckan? Börsen har verkligen medgett flera fina köptillfällen.

2 kommentarer:

  1. Välstrukturerad sammanfattande text, kul att vi båda påbörjade vår bloggresa ganska samtidigt. Lägger till dig i min blogglista och följer dig framöver =)
    /S

    SvaraRadera
  2. Tack! Lägger till din blogg också - min farfar som introducerade mig för aktier var också smålänning. :)

    SvaraRadera