fredag 21 oktober 2016

Ovanligt lugn börsvecka - ökade i Telia

Det finns flera skäl till att det har varit lägre aktivitet från min sida på börsen än vanligt.

Som jag skrev förra helgen innebär den svagt värderade svenska kronan att köp i utländska aktier ter sig ganska dyra. Inte minst eftersom aktiekursen fortfarande är högre än mina köpnivåer.

Jag har också bestämt mig för att teckna aktier i Ahlsell. Eftersom jag kommer göra det från min kapitalförsäkring innebär det i kombination med dyra utländska aktier att jag har säkerställt att jag kan sätta av kapital till köpet.

Rapportveckan har dessutom fallit väl ut för i stort sett alla aktier jag följer. Det innebär att ingen av dem har blivit billigare och med långt till utdelning väntar jag ut att kurserna börjar stabilisera sig igen. Dessutom har jag inte hunnit läsa rapporterna på djupet ännu och vill bilda mig en egen uppfattning bortom de inledande nyheterna. Mest förvånades jag över bankernas starka rapporter. Tycker för egen del dock att de är för högt värderade och tror att bättre köptillfällen kommer uppstå när Storbritannien väl väljer att formellt aktivera sitt EU-utträde. När det sker vet jag inte.

Några affärer har det dock blivit. Jag har ökat försiktigt i både Axfood och Duni inför deras rapporter. Jag har också ökat lite mer beskedligt i MQ efter att aktien nått vad som var min ursprungliga riktkurs. Är nu ganska nöjd med mitt innehav i dessa aktier och kursen ska nedåt Köp B-nivåer eller lägre innan jag är beredd att öka ytterligare.

Mest förvånande var kanske att jag valde att öka mitt innehav i Telia med ytterligare 25 aktier. Har ännu inte hunnit läsa rapporten i detalj men att pengar avsatts för att betala eventuell dom, att samtal pågår som indikerar att beloppet kan bli mindre och att jag uppfattade det som att utdelning  kommer att betalas ut gjorde att jag valde att stanna i aktien. Har helt enkelt fått bekräftat det som oroade mig mest framöver och med den vetskapen i ryggen kändes det rimligt att öka. Minst 2 kronor under 2017 skulle med nästa veckas utdelning som bonus innebära att jag totalt får minst 3,5 kronor per aktie under en tolvmånadsperiod. Det motsvarar faktiskt hela 9 procents utdelning vilket är riktigt bra och väl kompenserar kursrisken.

Eftersom det idag var sista handelsdagen före ex-dag kommer jag få 3,9 procent utdelning på de nyinköpta aktierna redan nästa vecka. Känns som en god krockkudde. Min målsättning nu är att analyera rapporten djupare och därefter ha ett perspektiv inför ordinarie vårutdelning. Till dess finns det gott om tid att fundera på om jag vill sälja av innehavet eller stanna längre. Aktien har dessutom faktiskt haft positiv trend senaste tiden, även om den förstås ska minska när ex-dag äger rum på måndag. Fortsättning följer.

Eftersom det är sista veckan före lön och eftersom jag har "lånat" lite pengar av mitt räntekonto kändes det som ett bra tillfälle att avvakta bättre köptillfällen framöver. Jag har faktiskt kvar hela räntekontoinnehavet i likvider men fördelat även över ISK och KF. Det är en del av min nya kursfiskestrategi där jag har längre order i mindre fastighetsaktier för att liksom förra veckan kunna utnyttja tillfälliga kurssvackor. Denna veckan har det dock inte blivit några avslut.

Eftersom jag känner mig ganska lagom investerad i defensivare svenska aktier är mitt fokus på kvartals- och månadsutdelare. Rent statistiskt tror jag att i synnerhet USD men även CAN kommer vända nedåt efter den senaste tidens kraftiga uppgång. Att bygga upp en beskedlig kassa för att öka vid rätt prisnivå känns ganska rimligt.

PS. såg att jag idag hade läsare från Maldiverna. Trevligt! Bilden på mitt twitterkonto @utlandsutdelare kommer därifrån. Önskar alla läsare en trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar