Portföljen

Fyra år sedan start har portföljen äntligen fått en tydlig och väldiversifierad form.

Sextetten Axfood, Castellum, Handelsbanken, Investor, Kopparbergs och Realty Income utgör 39 procent av portföljen exklusive Minesto. Tillsammans med andra trygga aktier som J&J innebär det att halva portföljen exklusive Minesto vilar på en stabil defensiv grund. Det är en uttalad målsättning att utöka den här andelen aktier ytterligare för nu när kapitalet börjar bli stort nog är det viktigare för mig att säkra det än att ta risker att höja utdelningen på marginalen.

Där bortom har jag en del månadsutdelare och kvartalsutdelare för att få ett jämnt utdelningsflöde.

Jag tillåter mig samtidigt att ta risk genom att krydda portföljen med miljöteknikaktier. Utöver Minesto har jag betydande positioner i Azelio, Soltech och Climeon (1,1 procent).

Minesto redovisas inte i diagrammet eftersom innehavet är så stort att det skulle förta diagrammets värde och läsbarhet. Jag har följt Minesto aktivt under de här fyra åren. Min första åttio Minestoaktier köpte jag för att fira min första miljon hösten 2016 och de är värda tre gånger så mycket idag. Eftersom både portföljen och min privatekonomi har utvecklats bättre än vad jag ursprungligen räknade med och jag ligger minst ett år före min ursprungliga sparplan ansåg jag mig ha råd att sätta av en årslön över tid i Minesto. Minestoaktien har i sin tur mer än dubblerats jämfört med mitt GAV. Därav är det inte så konstigt att aktien just nu tar stor plats i portföljen. Jag ser inget skäl att sälja aktier när företaget bekräftar vad jag vill se i mitt investerarcase även om portföljandelen blir stor.Portföljen uppdaterades den 20 juni 2020.

En ny reflektion gjordes efter fyra år med portföljen vid midsommar 2020 som du hittar här.

Den genomsnittliga utdelningen var i januari 2019 cirka 5,5 procent på utdelande aktier och cirka 4,75 procent totalt. På grund av alla innehållna utdelningar i svenska och norska aktier under COVID-19 finner jag det inte meningsfullt att uppdatera genomsnittsutdelningen utan det får jag återkomma till när portföljen firar fem år lagom till midsommar 2021.

8 kommentarer:

 1. Ser fram emot att se hur portföljen ser ut idag :)

  SvaraRadera
 2. Jo nog är man lite sugen på att se hur din portfölj ser ut :-)

  SvaraRadera
 3. Härligt att se en sådan riskspridning till portfölj. Bra jobbat! :)
  Ditt största bolag har jag inte hört så mycket om. Vad är anledningen till att du har så pass stor del i just det bolaget?

  SvaraRadera
 4. Tack för kommentarer! Nu är portföljen uppdaterad! Anledningen till att jag har så mycket i Serneke är att jag köper för ett på förhand bestämt absolut belopp vid börsnoteringar. Det gör att det i procent räknat blir löjligt mycket till en början. Kommer låta portföljandelen krympa organiskt på sikt.

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. Det är en av de aktier jag skriver oftast om, du hittar alla inlägg under etiketten Serneke.

   Radera
 6. Skulle vara intressant att se hela portföljen om än många är mikroskopisk positionsstorlek :) Jag är besatt av att hitta nya case så söker som en hök över alla inspirationskällor jag kommer över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handlar mest om att jag inte har klurat ut något bra sätt att redovisa alla små innehav i diagrammet rent visuellt. Eventuellt kommer jag städa bort några mindre innehav då de tar för mycket energi att bevaka.

   Uppdaterar portföljen löpande, oftast varje kvartal, men nu har jag väntat lite eftersom Minesto utgör en så stor portföljandel sedan jag ökade tidigare i år så att det blir lite skevt att redovisa.

   Radera