Portföljen

Sju år sedan start har portföljen äntligen fått en tydlig och väldiversifierad form.

Jag har minskat antalet innehav från sjuttiofem till ett femtiotal och givit defensiva, stabila aktier en viktigare grund på bekostnad av enfastighetsföretag och liknande. Totalt är det i skrivande stund femtiotre aktier (jag räknar Siemens som en aktie och Neobo som separat till SBB) samt XACT högutdelande. Då portföljen nu har uppnått en såpass hög nivå att jag redan kommer kunna göra en FIRE om jag skulle vilja är det viktigare för mig att bevara kapital över tid med viss ränta på ränta-effekt. Därför är det ingen slump att aktier som Kopparbergs, Axfood och Investor utgör några av största innehaven och merparten av de tjugo största innehaven är uttalat defensiva. Samtidigt har jag under det gångna året ökat i sektorer som är mer pressade en vanligt såsom fastigheter. Framtiden får utvisa om det var klokt eller dumdristigt.

Där bortom har jag ett antal månadsutdelare och kvartalsutdelare för att få ett jämnt utdelningsflöde.

Jag tillåter mig samtidigt att ta risk genom att krydda portföljen med miljöteknikaktier. Utöver Minesto har jag mindre positioner i framförallt Midsummer och Soltech.

Minesto redovisas i år i diagrammet trots att innehavet är stort. Jag har följt Minesto aktivt under de här sju åren. Min första åttio Minestoaktier köpte jag för att fira min första miljon hösten 2016. Eftersom både portföljen och min privatekonomi har utvecklats väsentligt bättre än vad jag ursprungligen räknade med och jag ligger före min ursprungliga sparplan ansåg jag mig ha råd att sätta av en årslön över tid i Minesto utan att tumma på min långsiktiga tioåriga plan för utdelningsportföljen. Därav är det inte så konstigt att aktien just nu tar stor plats i portföljen. Företaget går nu in i ett skede där teknikrisken är minimal varefter den betydande risken är att sy ihop det kommersiella. Vi har ett spännande år framför oss!

Portföljen uppdaterades den 24 juni 2023.

Den genomsnittliga utdelningen var i januari 2019 cirka 5,5 procent på utdelande aktier och cirka 4,75 procent totalt (har inte hunnit räkna på detta, försöker göra en ny uppdatering men den bör vara i samma nivåer utifrån hur jag har handlat till rea under de senaste årens börsnedgångar - givet sänkta eller innehållna utdelningar i några aktier är det svårare att uppskatta framtida utdelning just nu).

Det understryks som alltid att det här är en hobbyblogg för att reflektera över min sparresa. Den är ett substitut för de diskussioner jag annars skulle ha genom Aktiespararna, aktiepubar och för att kunna lägga ut orden mer än vad som är möjligt i sociala medier. Inlägg ska aldrig läsas som finansiell rådgivning eller rekommendation. Min strategi är utformad efter mina rätt specifika förutsättningar och fokuserar på utdelning mycket långsiktigt. Jag försöker inte maximera avkastning eller tajma marknaden.

Om du vill kommentera enskilda aktier, gör vänligen det i blogginlägg om dessa aktier istället för här. Kommentarer om portföljen, diversifiering, fokusering osv. publiceras i regel.

12 kommentarer:

  1. Ser fram emot att se hur portföljen ser ut idag :)

    SvaraRadera
  2. Jo nog är man lite sugen på att se hur din portfölj ser ut :-)

    SvaraRadera
  3. Härligt att se en sådan riskspridning till portfölj. Bra jobbat! :)
    Ditt största bolag har jag inte hört så mycket om. Vad är anledningen till att du har så pass stor del i just det bolaget?

    SvaraRadera
  4. Tack för kommentarer! Nu är portföljen uppdaterad! Anledningen till att jag har så mycket i Serneke är att jag köper för ett på förhand bestämt absolut belopp vid börsnoteringar. Det gör att det i procent räknat blir löjligt mycket till en början. Kommer låta portföljandelen krympa organiskt på sikt.

    SvaraRadera
  5. Svar
    1. Det är en av de aktier jag skriver oftast om, du hittar alla inlägg under etiketten Serneke.

      Radera
  6. Skulle vara intressant att se hela portföljen om än många är mikroskopisk positionsstorlek :) Jag är besatt av att hitta nya case så söker som en hök över alla inspirationskällor jag kommer över.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Handlar mest om att jag inte har klurat ut något bra sätt att redovisa alla små innehav i diagrammet rent visuellt. Eventuellt kommer jag städa bort några mindre innehav då de tar för mycket energi att bevaka.

      Uppdaterar portföljen löpande, oftast varje kvartal, men nu har jag väntat lite eftersom Minesto utgör en så stor portföljandel sedan jag ökade tidigare i år så att det blir lite skevt att redovisa.

      Radera
  7. Vart är uppdateringen för 2022,ser den ut som denna tårta du har utlagd här?
    Inväntar på mera intressant input på minesto...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar uppdatera portföljen runt midsommar eftersom jag har brutet kalenderår för mitt sparande. I somras hann jag inte med, det tar helt enkelt mycket tid då jag gör det manuellt och har haft mer att göra IRL det senaste året så jag har helt enkelt inte prioriterat det. Sedan dess har jag mest arbetat med att halvera min belåningsgrad och ökat lite smått i Minesto och vissa utdelningsaktier så utöver några aktier ut som jag har skrivit om är det inte särskilt dramatiska förändringar. Ska försöka uppdatera till sommaren men kan säga att de sju största innehaven från förra uppdateringen fortfarande är bland mina största innehav och att jag fortfarande har stora positioner i Minesto och Azelio.

      Radera
    2. Ingen munter läsning på aktiefronten nu. Minesto kan hanteras då tekniken, projekten och potentialen verkar orubbad. Men Azelio! Ner över 30% idag och på ett år närmar sig nedgången 90%. Hur ser du på Azelio idag då hela deras koncept ifrågasätts?
      Mvh Andreas

      Radera
    3. Kommenterar helst enskilda aktier i inlägg som handlar om dem så snälla skriv frågorna i trådar om aktierna!

      Jag ser på Azelio på samma sätt som jag senast skrev:
      mitt scenario står kvar och som jag tidigare har skrivit gör jag en utvärdering i juli för att följa upp om de har levererat på ingångna avtal.

      Jag tycker är märkligt är att de inte har fullgjort samförståndsavtal med kunder där man har en första specificerad installerad kapacitet redan under 2021 i sin femårsplan och att de väljer ett diffust företag inom hållbart jordbruk på en av de mest svårtillgängliga, om inte svåraste, marknaderna före kunder med större avtal. Däri håller jag som jag tidigare har skrivit med kritiken i artiklarna i dagens industri om några av deras kunder, det framgår också i mitt inlägg om Azelio som skrevs före dessa artiklar. Däremot tycker jag att kritiken i dagens artikel är svepande och tendentiös.

      Jag tycker också att VD har skapat onödigt stora förväntningar som han sedan har misslyckats att leverera på genom att prata om väldigt stor konkret efterfrågan. Föredrar personligen ödmjukheten från ledningen i Minesto där det finns en enorm marknad men de ändå har den goda smaken att bara kommentera vad som faktiskt görs just nu.

      Radera