onsdag 26 oktober 2016

Köpstrategi gav signal att öka i Axfood

Min köpstrategi bygger på en trestegsraket där jag ökar i stigande skala beroende på aktiekursens värdering i proportion till ordinarie utdelning. Avsikten med strategin är att jag kontinuerligt ska kunna öka i bra aktier men samtidigt både undvika att förköpa mig för tidigt eller vänta för länge på en nedgång som aldrig kom.

Eftersom jag ökar med större andelar när köp B och köp C (extremfall) uppstår är förhoppningen att jag inte ska fastna i fällan att få ett allt för svagt YOC.

Idag kom så tillfället att öka i Axfood. Jag ökade mitt innehav med mer än 30 procent och äger nu 75 aktier, vilka utgör mer än 10 procent av portföljen. Köpkursen var 142,40 kronor per aktie, vilket motsvarar mer än 3,5 procents utdelning på årets ordinarie utdelning och sannolikt mer än 4 procents utdelning 2017. Så goda tillfällen uppstår sällan och då behöver man slå till. Mitt GAV är nu 147 kronor och jag kommer aktivt hålla utkik efter tillfällen att köpa ännu billigare de kommande dagarna. Nästa nivå att öka stort är egentligen först vid 125 kronor. Så lågt ska aktien rimligen inte sjunka. Jag tittar därför snarast på att stegvis öka i mindre portioner på vägen ned, 4-8 aktier åt gången med mål att åtminstone sänka GAV till 145 kronor.

Noteras bör att jag endast räknar ordinarie utdelning och att jag sätter mina köpnivåer beroende på risken i aktien. Defensiva aktier som Axfood handlas sällan till mer än 4 procents ordinarie utdelning varför min köp B-nivå där är 3,5 procents utdelning. För en vanlig aktie är köp B-nivån 4 procent och för vissa mer osäkra aktier, inte minst utomlands, ännu högre bortom 5 procent.

Axfood är ett kärninnehav och ska normalt utgöra 10 procent av portföljen. Idag utgör aktien 12,7 procent och jag ser ett utrymme att öka hela vägen upp till 20 procent om goda köptillfällen kvarstår.

Mycket viktigt att understryka är att min köpstrategi endast gäller allt annat lika, ceteris paribus. Om negativa nyheter som kan föranleda risker eller lägre vinster finns ökar jag naturligtvis inte. Axfood släppte nyligen en bra men tråkigt odramatisk rapport som ganska väl bekräftade att företaget utvecklas precis i den riktning jag vill se. Därmed har jag god information att grunda mitt köpbeslut på och risken är lägre än inför en rapport. Den enda nyheten jag har sett om Axfood idag var att de konstaterar att svenskars konsumtion av vegetarisk mat ökar. Jag är själv vegetarian och väljer att se Axfoods trendmedvetenhet som en konkurrensfördel. Vegetarisk kost är billigt och rekommenderas till er som vill spara pengar. Planerar att haka på trenden från flera bloggare och ge ett par egna budgetreceptfavoriter så småningom.

Petrusko uppmärksammade på twitter att Ahlsell har snävat in sitt teckningsintervall till 46-50 kronor per aktie. Det skulle med 3 kronor vinst per aktie och en utdelningsandel 40 procent innebära att utdelningen som lägst skulle bli 2,4 procent. Det räcker dock att utdelningsandelen istället blir 50 procent vid 50 kronors teckningskurs för att mitt minimimål om 3 procents utdelning uppnås. Hade jag känt till detta tidigare hade jag antagligen valt att teckna ytterligare 100 aktier. Inväntar nu med spänning fredagens besked om hur många aktier jag tilldelas.


2 kommentarer:

  1. Härligt! Jag komner också öka lite i axfood om den droppar eller håller sig på dessa nivåer så fort jag fåttövernya likvider.

    Mvh / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
  2. Vi är rörande överens när det gäller Axfood. Jag sitter hyfsat tungt i dem men kommer fylla på med mer nu när de handlas till vettiga nivåer. Jag har ett GAV på 149 kr så det går att snitta ner nu.

    Intressant att läsa att Ahlsell snävat ner intervallet lite men jag är ändå skeptisk pga att de har möjlighet att mätta marknaden genom att öka på med många fler aktier. Jag tecknar mig för 200 och ser om det går att kliva ur tidigt med nån krona i vinst och i värsta fall sitter jag med dem. Det är inget dåligt företag.

    SvaraRadera