Om mig

Jag är i 30-årsåldern, uppvuxen i Göteborg men bor utomlands. Har ett vanligt heltidsarbete och följer därför endast undantagsvis börsen i realtid. Till skillnad från många utdelningsbloggare har jag idag inte ett uttalat mål att sluta arbeta och leva på kapital. Jag tycker helt enkelt att mitt arbete är roligt och trivs bra med det. Sparandet är bara en rolig hobby som ökar min frihet.

Min farfar och en barndomskamrat var de som första gången introducerade mig för aktier. I gymnasiet fick jag förmånen att läsa en kurs i privatekonomi där jag lärde mig mer. Blev nyfiken och snabbt medlem i Unga Aktiesparare, varigenom jag öppnade ett litet konto hos Aktieinvest. På den tiden var mina inkomster små och courtage högt. Jag tröttnade därför snabbt. Tio år senare gjorde jag en andra vända genom Unga Aktiesparare och Aktieinvest. Tyckte dock att det var för trassligt och tidsödande med deklaration när jag fortfarande var studerande och hade små intäkter. Man behövde helst investera femsiffriga belopp för att mindre affärer skulle löna sig mot det höga courtaget och det tyckte jag var för riskabelt. Ville dessutom förenkla min ekonomi då jag bodde utomlands.

Det finns två stora anledningar till att jag har börjat spara igen. Den ena är reformen med kapitalförsäkring och investeringssparkonto som gör att jag slipper deklarera varje enskild försäljning men ändå kan göra goda intäkter i stabilt långsiktigt utdelningssparande. Den andra är courtagerevolutionen som Avanza stått för där jag inledningsvis kunde spara gratis och nu kan handla från 1 krona per affär i courtage. Dessutom sköter Avanza det mesta pappersarbetet åt mig samtidigt som jag lätt och smidigt får information om emissioner och liknande online. Jag hade en depå hos Avanza sedan tidigare då jag hade månadssparat i deras kostnadsfria fond Avanza Zero. Nu tog jag steget ut och öppnade både investeringssparkonto och kapitalförsäkring. Det gör det både lönsamt och smidigt för mig att spara regelbundet och aktivt.

Jag har valt att vara anonym eftersom jag vill skydda min identitet. Det är en förutsättning för att jag ska känna att jag kan dela med mig om mitt aktiesparande. Bloggen är uteslutande ett hobbyprojekt.

Följ mig gärna på twitter: @utlandsutdelare (OBS: utan n!)

Ni når mig även på utlandsutdelaren@gmail.com

4 kommentarer:

 1. Får man fråga vad du jobbar med? :)

  SvaraRadera
 2. Hejsan, själv kan jag ha möjlighet att jobba utomlands. Har du koll på att man eventuellt kan bli föremål för beskattning i det land man arbetar i. Dvs på dina kapitalinkomster I Sverige. Tacksam om du kan förklara hur den biten fungerar ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du behöver kolla med Skatteverket specifikt för det landet du jobbar i. Flyttar du t.ex. till USA, som har ett krångligt regelverk, eller anses vara begränsat skatteskyldig kan du behöva sälja innehaven på ditt investeringssparkonto och köpa på nytt i en vanlig depå. Inom EU är det enklare men du kan fortfarande riskera att bli dubbelbeskattad under vissa omständigheter i vissa länder. Det finns också undantag om du gör utlandstjänst för vissa svenska arbetsgivare där du fortsatt kan vara skriven i Sverige.

   Det beror också på hur länge du arbetar utomlands (grovt förenklat: 6 månader inga konstigheter, mer än 1 år grundregeln att du skattar där du bor/arbetar alltså antagligen inkomstskatt i det nya landet men du kan fortfarande behöva betala kapitalskatt i Sverige, 10+ år är du antagligen inte längre varaktigt i Sverige), hur mycket du är i Sverige och hur starka kopplingar du har till respektive land. Jag har så kallad väsentlig anknytning till Sverige och betalar därför kapitalskatt i Sverige som vanligt på min aktieportfölj.

   Du kan läsa mer hos Skatteverket: https://www.skatteverket.se/privat/skatter/internationellt/arbetautomlands.4.2e56d4ba1202f95012080008352.html

   Radera