tisdag 25 oktober 2016

Tecknade Ahlsell

Det har varit oväntat stort intresse kring mina inlägg om Ahlsell och har fått en del frågor kring hur många aktier jag tecknade. Har dragit ut på beslutet men kan nu bekräfta att jag tecknade 300 aktier. Återstår att se om jag även kommer tilldelas så många aktier. Har hela tiden varit på det klara med att jag skulle teckna eftersom jag anser att det är ett fint och välskött företag. Hur mycket  och framförallt hur stor portföljandel jag är beredd att ta med allt vad det innebär i portföljrisk har dock gett en del huvudbry.

Från början ville jag teckna hela 400-500 aktier. Vid eftertanke insåg jag dock att det var alldeles för många. 500 aktier skulle vid en teckningskurs på 58 kronor innebära att Ahlsell skulle utgöra 3 procent av portföljen även när den når 1 miljon i totalt värde. Portföljrisken skulle därmed bli onödigt stor under den kommande treårsperioden.

Började istället fundera på 200-250 aktier. Samtidigt finns alltid en risk vid noteringar att man inte tilldelas det antal aktier som man önskar. Tyckte därför att det var bättre att teckna lite i överkant för att sedan minska, med viss förlust om nödvändigt, om det skulle visa sig att mina förväntningar inte infrias. Ser det som något man får vara beredd på när det gäller börsnoteringar, en del av spelet helt enkelt. 250 aktier var samtidigt inte möjligt då man måste teckna i jämna hundratal.

Jag landade till sist i att teckna 300 aktier. Det skulle vid en maximal teckningskurs på 58 kronor innebära att jag som högst når en portföljandel på 1,75 procent vid 1 miljon i totalt värde och åtminstone under 20 procent av min aktieportföljs nuvarande värde. Det känns ganska rimligt. Dessutom ger det mig en viss flexibilitet då jag vet att jag känner mig helt och fullt beredd att äga 200 aktier på riktigt lång sikt (horisont till pensioneringen) medan jag har ett visst spelrum att sälja av 50-100 aktier om det skulle visa sig att företaget inte levererar i linje med mina förväntningar eller i bästa fall om jag skulle se möjlighet till ett litet klipp på fredag för att ta hem en vinst på kort sikt.

Affärsvärldens artikel om att VD Johan Nilsson säljer för att renovera sommarstugan och betala av bolånen tar jag också ganska lätt på. Nilsson har funnits länge i företaget, ägt aktier under lång tid och ser det faktiskt inte som särskilt anmärkningsvärt att han passar på att minska sitt innehav lite när aktien är högt värderad. För mig som köpare kvarstår faktum att jag inte kunnat teckna tidigare men nu får chansen. Det är ett välskött företag med en mer än hundraårig historia.

Eftersom jag på sikt helst vill äga aktien i ett investeringssparkonto finns också en tanke att sälja av en del av aktierna för att återköpa i ISK vid ett bra tillfälle i framtiden. Nu vill jag med all tydlighet understryka att jag inte tror att Ahlsell kommer bli vare sig en kursraket eller en given vinst vid omedelbar försäljning. Det finns snarare en risk att det blir en ny folkaktie att jämföra med Telia, där du nog känner till historiken. Faktum är dock att Telia för min del när det gäller långt ägande faktiskt har varit en nog så god affär med tanke på deras fina utdelningar genom åren. Det handlar därför snarare om hur jag vill äga aktien och förhålla mig till riskbilden på både kort och lång sikt. 300 aktier blev den optimala avvägningen utifrån mitt nuvarande tillgängliga köpkapital och utifrån hur stor andel jag tänker mig ha i portföljen på 3-5 års sikt.

Det har skrivits en hel del om företagets incitamentsprogram. Jag är generellt ingen vän av oskäliga incitamentsprogram till företagsledningar och tycker att Aktiespararnas kritik i detta avseende är relevant. Samtidigt tycker jag att det är positivt för företagets stabilitet att ledningen och anställda äger aktier i företaget. Ser hellre den typen av incitamentsprogram än rena kapitalbonusar. Det är från min sida alltså inget skäl att avstå från köp och jag delar inte riktigt bilden av att företaget har smugit med informationen. Uppmärksammade redan förra veckan noggranna läsare på att företaget avsåg ge sina egna anställda förtur i att teckna aktier.

Om du ska teckna aktier behöver du göra det senast imorgon den 26 oktober kl. 17. Observera att du också måste ha likvida medel på kontot från och med den 26 oktober kl. 17 till likviddatum den 1 november, då pengarna senast dras från kontot, motsvarande 58 kronor gånger antalet aktier du tecknar. Påminner ännu en gång om att mina inlägg om Ahlsell inte ska ses som rådgivning utan endast som en återgivning av hur jag har resonerat. Du bär själv ansvar för dina köp- och säljbeslut.

Serneke hoppas samtidigt på att börsnoteras redan innan 2016 är slut. Det är ett företag som jag verkligen vill äga på lång sikt. De har nu gått ut med att ett obligationslån över tre år kommer att emitteras på Nasdaq den 31 oktober med en ränta på stibor + 6,25 procent. Jag är helt klart intresserad om vi småsparare också kan vara med.

Jag ökade idag också i MQ. Aktien föll med 1 krona, eller nästan 3 procent, utan att jag hade kunnat fånga upp några nyheter som skulle kunna motivera fallet. Oaktat företagets framtidsutsikter på längre sikt och att jag kanske har missat något som alla andra inser tyckte jag ändå att 5,1 procents avkastning redan i februari 2017 var skäl nog att öka. Aktien kan faktiskt tappa nästan 1,5 procent i utdelning och fortfarande vara en god affär. En klart hanterbar riskbild och fortsätter fallet kommer jag passa på att öka ännu mer imorgon.

2 kommentarer:

 1. Intressant, själv tecknar jag inte Ahlsell då det inte är min typ av bolag och jag har för dålig koll.

  Jag är lite nyfiken på hur du tänker kring direktavkastningen när du investerar. Du pratar ofta om bra utdelning i absoluta tal osv. Utveckla det gärna då jag är intresserad av det stora fokuset på just utdelningen. Jag är själv lite besatt av utdelningar men har inga direkta procent jag håller mig till utan kollar även tillväxt mm.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 2. Just utdelningen är väl min största farhåga för investeringen. Jag tror inte det är någon risk att den understiger två procent årligen och det finns goda förutsättningar för att den ska klara mitt minimål på tre procent per år. Utmaningen är att man inte på förhand vet hur dyr teckningskursen blir vilket i sig innebär en riskfaktor. Du kan läsa om hur jag har räknat i mina tidigare inlägg om Ahlsell.

  Är dock beredd att göra ett undantag eftersom börsnoteringar är unika tillfällen då jag vill vara med från början. Generellt gynnas man av riskpremien som det innebär. En anledning till att jag tecknar just 300 aktier är att jag vill ha utrymme att justera andelen aktier när jag vet mer om hur det faktiskt kommer att se ut. 200 aktier är tilltänkta på lång sikt medan 100 aktier är mer föremål för justering beroende på utvecklingen. Skulle Ahlsell inte leverera en utdelning som lever upp till mina mål kommer jag antagligen minska innehavet på sikt, även om det skulle innebära en viss förlust. Det är trots allt inget courtage vid själva teckningen.

  När det gäller själva företaget har jag dock en stark tilltro till deras verksamhet även om jag inte precis tror att det kommer bli en kursraket.

  SvaraRadera