fredag 14 oktober 2016

Dumsnål i uppgång?

En lärdom är att jag ofta missar köptillfällen vid händelser som leder till uppgång. Jag blir ofta småsnål och lägger en order i nedre spannet. Senaste exemplet var nu med MQ. Jag la en första köporder vid 34,9 kronor. Så lågt föll kursen aldrig under handelsdagen. Istället köpte jag vid dagens slut en mindre post än ursprungligen planerat till 36,3 kronor. Mitt mål var ursprungligen att köpa MQ till 5 procents utdelning. När det inte föll in hade jag fortfarande kunnat köpa till bättre än 4,9 procents utdelning. Nu fick jag till sist nöja mig med en mindre post till 4,8 procent. Gott nog men ändå. Har gjort samma misstag vid flera tillfällen. Brexit var ett exempel där jag missade bl.a. Axfood under lägsta värderingen.

Att göra som jag gjorde med MQ och köpa senare i uppgången är betydligt dyrare. En reflektion kring min köpstrategi är att det paradoxalt nog är lättare för mig att köpa i nedgång. Där har jag - allt annat lika - sedan länge uppställda nivåer för när jag ska köpa och väntar tålmodigt på att aktien ska värderas till dessa nivåer. I uppgång är det svårare eftersom kursen ofta blir dyrare ju längre man väntar. Även om trenden är din vän finns alltid risken att man dras med och köper på toppen. Jag brukar förvisso tänka att även under uppgångar fluktuerar kursen under dagen men i det här fallet stod det mig dyrt då kursen inte återvände till nivåer där jag hade lagt köporder.

Lärdomen är: köp direkt och snåla inte med budet om du tror på uppgång och grundpremisserna för köp är goda utifrån värdering av utdelning. Jag ser ett behov av att utveckla min köpstrategi på denna punkten. Min utgångspunkt i fortsättningen blir att försöka lägga budet något högre än vad marknaden anger inför börsöppningen. Avanza ger mig ändå bästa kurs och skulle jag lägga order uppemot en krona högre blir det sannolikt ändå inte så mycket i slutänden. Däremot kan jag vara säker på att få igenom min order. I slutänden rör det sig ofta inte om särskilt stora summor ändå. Eftersom jag oftast köper stegvis i poster om 5-20 aktier beroende på hur många kronor aktien kostar rör det sig också oftast om högst 5-10 kronor mer som jag får betala. Det är en struntsumma på längre sikt så länge affären är genomtänkt och håller. Eftersom jag lägger order i förväg och nästan aldrig handlar i realtid kanske detta är enda rimliga lösningen. Har funderat kring andra strategier om stegvis köp eller stegvis försäljning för att balansera risken men dessa är svåra att omsätta i praktiken när mina köporder läggs före börsöppning.

3 kommentarer:

  1. Tyckte Kinnevik var prisvärd men köpte endast för 3000kr. Nu är kursen 10% dyrare på bara drygt en månad. Det är bättre att satsa rejält när man tycker en aktie är köpvärd. Köpte H&M för 18000 nu sist. Skulle jag köpt en liten post och sen köpa nu är aktien 12 kr dyrare. Gäller dock att hitta en kurs man tycker en aktie är köpvärd på sen är det bara köpa :) Visst finns risken att kursen går ner efter men är bolaget bra går det upp på sikt i pris. Mvh Slimis

    SvaraRadera
  2. Har oxå gått miste om köp när jag varit dumsnål! Slutar oftast som i ditt fall att jag fått betala mer än jag tänkt ! ☺

    SvaraRadera
  3. Man kommer aldrig köpa exakt på botten och aldrig exakt på toppen. Det är bara att vänja sig men jag känner igen mig i tankegångarna.

    SvaraRadera