fredag 28 oktober 2016

Fin affär i Ahlsell - tog hem god vinst!

Jag tilldelades till sist 200 aktier i Ahlsell. Hade tecknat fler men var samtidigt mycket nöjd med tilldelningskursen 46 kronor som var långt lägre än jag hade vågat hoppas på. Var beredd på att få betala minst 50 kronor per aktie. Det innebär att det räcker att företaget delar ut cirka 45 procent av innevarande års vinst för att mitt minimimål om 3 procents utdelning ska uppnås. Därmed sannolikt en ganska fin investering på lång sikt.

Hade jag tilldelats 300 aktier skulle jag direkt tagit hem en vinst. Inledningsvis före öppning fanns en jämvikt mellan 51-53 kronor och i det intervallet hade jag definitivt sålt 50-100 aktier. Jag la en säljorder på 50 aktier vid 51 kronor och ytterligare en vid 53 kronor innan börsen öppnade utifall att.


Det blev ändå så att jag tog hem en del av vinsten och minskade risken. Grattis också till er som gick in på kort sikt och kunde ta hem en fin vinst idag! (nu visade det sig att aktien senare steg över 51 kronor men det förtar inte min glädje över en riktigt fin affär läs vidare så ser du varför)

Man kan undra varför jag minskar innehavet direkt om jag nu tror på företaget på lång sikt?

Mig gav det en vinst på över 10,5 procent på en dag för de första 50 aktierna jag sålde - helt ok måste jag säga. Man kan också välja att se det som att jag har minskat risken genom att sälja av en fjärdedel och därigenom ta hem motsvarande en årsutdelning för hela mitt ursprungliga innehav i förtid.


Hade bestämt mig för att sälja ytterligare 50 aktier om kursen nådde 53 kronor och det gjorde den ju. Därmed har jag kunnat räkna hem en vinst på nästan 600 kronor, eller motsvarande 12,7 procent, på bara ett dygn. Det innebär att jag redan har hämtat hem motsvarande fyra årsutdelningar i Ahlsell för de här 100 aktierna och åtminstone två årsutdelningar för alla aktier jag tecknade. Nu kan jag sitta lugnt i båten och se hur företaget utvecklas för att fatta ett välgrundat beslut allt eftersom mer information om kommande vinst och utdelning blir känd.

Ytterligare en anledning är att jag hellre köper tillbaka aktierna på investeringssparkontot i framtiden igen när mer information är känd. Även om det främst beror på mindre teknikaliteter med liten praktisk betydelse vill jag av principskäl helst ha mina svenska aktier i ett investeringssparkonto. Det skulle väl vara tusan också om jag inte skulle kunna köpa tillbaka aktierna till ett lägre pris och med tanke på att jag sålde dem med en avkastning som motsvarar minst tre års utdelning mot nuvarande resultat finns gott om tid att invänta ett bra köpläge.

De sista 100 aktierna kommer jag behålla oavsett vilket - de säljs först om jag har lyckats köpa tillbaka 100 aktier på investeringssparkontot och kan räkna hem ännu en god affär.

Nu utgör Ahlsell 5-6 procent av mina totala innehav och målet på sikt är att de endast ska utgöra 1-2 procent. Känns som att jag ligger ganska rätt riskmässigt.

Lite underligt att aktien noterades med ett så brett teckningsintervall. Hade man istället satt aktiekursen till 48 eller 50 kronor hade den säkerhet ändå tecknats fullt med tanke på att säkerheten då varit större och intresset uppenbarligen har varit stort på kort sikt. Men det är lätt att vara efterklok.

Mina blogginlägg om Ahlsell har varit de mest vällästa och de tre tidigare inläggen stod i morse ensamma för 15 procent av bloggens besökare. Även om jag som alltid har varit extremt tydlig med att mina inlägg inte är rådgivning utan att läsare själva är ansvariga för sina beslut känns det ändå bra att veta att de som eventuellt tog rygg och tecknade Ahlsell också har haft möjligheten att räkna hem en fin affär.

Trevlig helg!

Jag äger aktier i Ahlsell.

2 kommentarer:

  1. Själv hade jag glömt att jag tecknade 200 Ahlsell i mitt konto på Nordnet (har lite pengar som blev kvar där vid flytten). När jag läste ditt inlägg här så kom jag på det. Tack för påminnelsen!

    De stängde på 56 kr ser jag vilket gör att jag inte missat något ännu på grund av min glömska.

    SvaraRadera
  2. Grattis! Då är du tvåtusen kronor upp på ett dygn oavsett om du behåller eller inte. :)

    SvaraRadera