onsdag 19 oktober 2016

Uppdatering om Ahlsell

Har grävt vidare om Ahlells börsnotering och delar några observationer från prospektet som var viktig information inför mitt teckningsbeslut.

Utdelningsmål
Ahlsell har ett utdelningsmål på mellan 40-60 procent. Det låter bra för mig, är förhållandevis högt utdelningsmål och avvärjer mina största farhåga. Samtidigt skriver företaget i stycket om risker att de har rätten att inte ge utdelning. Detta är dock normalt och med ett högt utdelningsmål ska det nog till större försämringar innan Ahlsell väljer att dra in utdelning.

Hur stor utdelning innebär det
Räknar vi på en nettovinst på 3 kronor per aktie skulle utdelningen som lägst bli 1,2 kronor per aktie vilket som lägst skulle vara 2 procent vid en teckningskurs på 58 kronor. Som högst skulle utdelningen i så fall bli 4 procent vid 60 procents utdelningsandel och en teckningskurs på 45 kronor. Det sannolika är att aktien ger en normal och godtagbar utdelning men tror samtidigt att det finns en risk att den blir något lägre än mitt mål om 3 procent utdelning per år. En stabil utdelning blir det hur som helst.

Tilldelning
Anställda i Ahlsell har förtur. Jag gillar företag som gynnar sina anställda och tycker det låter sunt även om det samtidigt minskar mina chanser att tilldelas aktier. Det uppges inte spela någon roll när under teckningsperioden du anmäler dig. Inte först till kvarn alltså. Såvitt jag kan se gäller inget lottningsförfarande. Målet uppges dock vara att uppnå en bred ägarspridning bland allmänheten i Sverige för att möjliggöra bred och likvid börshandel. Tolkar det som att vi småsparare inte uttryckligen missgynnas och ger förhoppningar om att faktiskt kunna teckna.

När behöver man teckna
Teckningen hos Avanza öppnade idag och löper med sista svarsdag den 26 oktober kl. 17.00. Därefter behöver du ha ett belopp tillgängligt på kontot till och med likviddagen den 1 november som motsvarar antalet aktier gånger 58 kronor. Anbudsförfarandet kan variera något om du tecknar genom Carnegie eller Nordea men informationen ska finnas i prospektet.

Kapitalförsäkring
Aktien går inte att teckna i investeringssparkonto. Blir kapitalförsäkring för min del istället. Känns lite osäkert när jag inte vet utdelningsnivån och gillar egentligen inte att blanda in en svensk aktie på kontot med utländska aktier men så får det bli. Avanza anger att orsaken är att teckning via ISK inte är tillåtet då erbjudandet består av redan befintliga aktier som inte är nyemitterande. Aktien går förstås också att teckna i ett vanligt aktiekonto om man nu skulle föredra det. 

När finns aktien på ditt konto
Aktien bör finnas på ditt konto den 28 oktober. Förfarandet sker efter avräkningsnota till Avanza.

När kan du handla i aktien på börsen
Aktien ska kunna handlas som vanligt den 28 oktober. Om du inte vill teckna i kapitalförsäkring och istället köpa till investeringskonto kan detta vara ett bra tillfälle. Spekulerar du istället i en snabb affär är det den 28 oktober du ska lägga en säljorder.

Efter denna nya information har jag mer eller mindre bestämt mig för att teckna 500 aktier. Kommer dock tillvarata möjligheten att titta lite djupare under helgen innan jag slutgiltigt anmäler mig.

3 kommentarer:

  1. Ja det gör det definitivt. Grubblar dock lite till på hur många aktier. Är inne på att köpa ett lite mindre antal i KF än jag först hade tänkt och därefter öka på ISK i ett senare skede. Anledningen är att jag bara vill ha 1-2 procent av portföljen i Ahlsell på sikt.

    Riktlinjet blir att köpa motsvarande 10-15 procent av min portföljs nuvarande värde och därefter låta andelen sjunka relativt sätt allteftersom portföljen växer i övriga innehav. Mål att ha 1-2 procent om 4-5 år.

    SvaraRadera
  2. Ja det gör det definitivt. Grubblar dock lite till på hur många aktier. Är inne på att köpa ett lite mindre antal i KF än jag först hade tänkt och därefter öka på ISK i ett senare skede. Anledningen är att jag bara vill ha 1-2 procent av portföljen i Ahlsell på sikt.

    Riktlinjet blir att köpa motsvarande 10-15 procent av min portföljs nuvarande värde och därefter låta andelen sjunka relativt sätt allteftersom portföljen växer i övriga innehav. Mål att ha 1-2 procent om 4-5 år.

    SvaraRadera