fredag 16 september 2016

Min första utdelning

Efter att ha öppnat kontot i juni var det den 1 september så dags för min första utdelning!

Det blev blygsamma 4,18 kronor efter källskatt från min enda aktie i Autoliv, totalt 4,91 när pengarna kommer tillbaks i anslutning till nästa års deklaration. Det är vad jag i min strategi kallar en "svagare utdelningsaktie" som avkastar cirka 2 procent över helåret. Jag lyckades dock köpa till ett ganska bra pris (892 SEK) och tycker att bolaget är ett hyggligt komplement till kärnaktierna med högre utdelning. Att jag inte köpte fler aktier berodde på att det är en aktie som högst ska utgöra en procent av min portfölj och det gör den redan idag.

Har ännu inte tagit ställning till om jag vill behålla Autoliv långsiktigt men har bestämt mig att ge aktien över nästa utdelning i december på mig innan jag beslutar om pengarna gör bättre nytta i andra aktier. Autoliv är rimligt värderad, gör goda vinster och det finns utrymme för god utdelning också kommande år. Skulle aktien nå uppåt de historiska nivåerna runt tusenlappen utan att samtidigt signalera ökad utdelning kommer jag ta hem vinsten, sälja och köpa något som ger högre utdelning istället. Har nu 18 aktier i portföljen och samtidigt flera som jag väntar på bra tillfällen att gå in i - det gör att jag kanske säljer av Autoliv om ett tillfälle uppstår för att ha en mindre spretig portfölj.

Idag kom så också utdelningen från Clas Ohlson. Min första utdelningsmånad landar därmed på cirka 62 kronor. Inga stora belopp och motsvarar knappt en promille av aktiekapitalet men väl en början som nästa år kommer ge mig ytterligare ett par kronor när denna utdelning återinvesteras. Jag äger aktier sedan tidigare på VP-konto och har därifrån fått några tusenlappar i utdelning varje år under lång tid men tycker ändå att det är värt att uppmärksamma. Bollen är nu i rullning, om än ännu utan styrfart.

Jag äger aktier i Autoliv och Clas Ohlson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar