onsdag 14 september 2016

ATEA - fortfarande köpvärd utdelare i brist på bättre alternativ

ATEA är ett norskt IT-bolag som etablerat sig även i Sverige. 

ATEA hade i år en ordinarie utdelning på 3,25 NOK. Endast baserad på utdelningen skulle aktien vara köpvärd vid 81,25 NOK eller lägre för 4 procents utdelning. De har dessutom en interimsutdelning på lika mycket senare i höst. Helt klart intressant!

Jag har ett kluvet förhållningssätt till IT-bolag och konsultbolag eftersom de i hög grad bygger på att kunna både behålla intellektuellt kapital relativt konkurrenter och samtidigt hålla sig uppdaterade i en snabbt föränderlig teknisk utveckling. Ericsson är ett exempel på att utmaningarna är stora även för välskötta företag med kompetent personal.

Samtidigt är vinst/aktie endast 4,08 NOK vilket innebär att man i nuläget utdelar mer än vad som återinvesteras i verksamheten. Det finns således en risk att årets höga utdelning inte kan upprepas framgent vilket skulle leda till att aktiekursen faller och utdelningen minskar.

Tycker dock att kombinationen hög utdelning och tillväxtpotential till följd av etablering i Sverige är klart intressant. Vid ett tillfälligt fall ned till 80 NOK köpte jag 5 aktier. Överväger öka med minst 10 aktier vid 75 NOK och i brist på andra goda alternativ i en högt värderad börs framstår 5 nya aktier för 80 NOK fortfarande som intressant. Aktien har dock pendlat på en rimlig värdering några kronor högre senaste veckan.

Många andra bloggare har skrivit mer genomarbetade analyser om ATEA men min analys landade i bra köptillfälle med rimlig värdering och låg valutakostnad. Har dessutom märkt att de har etablerat kontor i Sverige senaste tiden vilket antyder tillväxtpotential om expansion på nya marknader lyckas.

Dessutom sponsrar de IFK Göteborg och sådant måste ju premieras, eller hur! ;)

Jag äger aktier i ATEA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar