torsdag 8 september 2016

Är Boston Pizza fortfarande köpvärd?

Eftersom jag nystartade min depå under sommaren missade jag möjligheten att göra klipp i denna högintressanta utdelningsaktie. Många etablerade bloggare har skrivit bra om aktien och hänvisar till deras utmärkta inlägg, bl.a. Stefan Thelenius och Marcus Hernhag. Tack för tipset!

Drömmer om att själv äga 3-5 procent av portföljen i Boston Pizza, vilket vore lagom givet att det är en marknad som jag inte har lika bra koll på.

Sedan dess har aktiekursen med fog dock stigit med åtminstone 20 procent och den är egentligen för hög för att jag ska känna mig bekväm för en långsiktig investering. Jag har istället valt att tillfälligt parkera pengarna i enfastighetsbolag som ger utdelning på motsvarande nivåer.

Sneglar på en Köp A på 21,25 CAD, vilket givet utdelningen med råge över 4 procent egentligen är rimligt. CAD/SEK-kursen är förvisso ganska normal men uppåtgående och det råder på intet sätt rabatt. Eftersom courtage trots allt är lite högre för kanadensiska aktier i mindre innehav har jag därför avvaktat. Drömmer dock fortfarande om att en kursrekyl ska dyka upp där jag kan gå in stort och få ett lägre courtage per aktie.

Resonerar jag fel - borde jag svälja stoltheten och köpa en liten skvätt eller är aktien helt enkelt på tok för dyr idag?

Jag äger inte Boston Pizza.

3 kommentarer:

 1. Intressanta tankar.

  Mitt första köp i Boston Pizza gjordes på 18,33 CAD i februari, och den 18 augusti valde jag att öka innehavet i bolaget på kursen 21,57 CAD.

  Tiden får utvisa om det var smart gjort, men bolaget är mitt näst minsta med en andel på 2,3% vilket jag tycker känns som en bra nivå att ligga på.

  SvaraRadera
 2. Hej, intressant blogg, lägger till den på min lista! Riktigt kul att få läsa ett inlägg om Boston pizza då jag själv sitter i samma funderingar. Egentligen känns det lite för dyrt med tanke på direktavkastningen och jag räknar inte med några direkta höjningar. Risken är dock stor att jag kommer starta en position för runt 4000kr nu i månaden.

  Andra aktier jag tror kan ge mer är Omega Healthcare och WPC. Där jag är fullinvesterad i OHI så blir känns det svårt att tanka mer, WPC är mke möjligt att jag fyller på.

  Det som gör Boston pizza intressant är att det inte är fastighetsektorn och är en månadsutdelare. Den enda månadsutdelare jag har är Realty Income och den tycker jag är alldeles för dyr för att fylla på i dagsläget men har som mål att fylla rejält om den dippar.

  Har du några fler månadsutdelare du kollat på?

  SvaraRadera
 3. Jag tittar också på valutakursen. Den har börjat vända nedåt vilket om den utvecklingen fortsätter kan kompensera en hög aktiekurs.

  Eftersom det blir högt courtage vid högre poster vill jag helst vänta in ett hyggligt köptillfälle för att gå in med minst en procent av portföljen vid ett enda inköp.

  Har faktiskt inga månadsutdelare i nuläget. Autoliv köpte jag lite på prov som delar ut kvartalsvis. För låg utdelning sett över helåret så säljer kanske av på sikt men just nu behöver jag inte kapitalet till andra placeringar och det är en hygglig parkeringsplats tills vidare. Tittar på flera kanadensiska och amerikanska månadsutdelare men har inte hunnit analysera ordentligt och såväl hög aktiekurs som valutakurs har avskräckt även där. TransAlta Renewables ligger närmast till hands och finns liksom Boston Pizza på min bevakningslista.

  En bidragande orsak till de höga utdelningarna i Kanada är att de har högre räntor - skulle säga att åtminstone en halv procent kan härledas därifrån.

  Lägger till era bloggar också!

  SvaraRadera