fredag 27 januari 2017

Lugn lönevecka

Löneveckan blev högst odramatisk på börsen eftersom jag redan i förväg hade köpt upp en femtedel av månadsinsättningen. Därför tog jag det lugnt och utöver att jag ökade med dussinet aktier i H&M när kursen sjönk under 240 kronor har jag också gjort min vanliga månatliga ökning i Axfood.

Axfood är inte speciellt billig just nu och handlas till en YOC på strax över 3,5 procent. Med en potentiell utdelningshöjning och utdelning redan i mars ser jag det dock som ett rimligt tillfälle att fortsätta öka för att bibehålla en önskvärd portföljandel på minst 5 procent på lång sikt. Aktien är i försiktigt stigande trend och kommer säkert bli dyrare närmare rapporten.

Ökade lite i Telia. Nog för att det är osäkert om de kan bibehålla ens den sänkta utdelningen på två kronor per år 2017 men 5,5 procent utdelning är gott nog för en liten chansning. Portföljandelen är under en procent så risken är lagom.

Går i tankar om att sälja MQ. Aktien hade idag ex-datum men handlas nedgången till trots över mitt YOC. Den finns i min portfölj främst för att jag lyckades köpa billigt och får utdelning i februari. Det är ett svajigt företag som historiskt har uppvisat ojämna vinster och utdelningar. Senaste två åren har det varit fina resultat men när konjunkturen vänder är det här nog ingen aktie att hålla i handen. Lyckas jag kamma hem en liten vinst utöver utdelning säljer jag nog nästa vecka, om än bara någon procent upp. Det täcker i alla fall courtage. Hade en order inne idag men den tyvärr föll aldrig ut.

Ahlsell presenterade sin första rapport sedan börsnoteringen. Marknaden reagerade positivt och aktien steg ordentligt idag. Utdelningen blir 0,35 kronor per aktie. Det var förvisso mer än analytikerna hade räknat med men innebär bara 0,7 procent. Väntar nog ut att uppgången planar ut men funderar på att på sikt plocka hem vinsten. Ligger tjugo procent plus sedan noteringen.

Atlas Copco höjde utdelningen till 6,80 kronor och frestar lite att köpa. Aktien faller men är högt värderad med ett p/e på cirka 25 och en YOC långt under 3 procent. Bra tillfälle att inleda bevakning för det här är en aktie som jag vill ta in i portföljen på lång sikt, inte minst med tanke på att den delar ut halva utdelningen i november och har en fantastisk utdelningshistorik.

Ett litet swingtrade har det blivit också. Tyckte att SSAB hade blivit lite väl pressad efter toppnoteringen i december. När aktien så började ge tecken på att bilda en botten och vände uppåt samtidigt som positiva nyheter kom tog jag en liten kort position. Mycket riktigt steg aktien med cirka tio procent över ett par dagar. Den nådde inte min initiala riktkurs ovanför 33 kronor och jag valde därför att gå ur och ta hem vinsten då det inte är ett projekt som jag har tid att bevaka och risken för nedsida skulle därför bli för stor. Jag äger aktien på VP-konto som jag har haft sedan innan jag blev myndig.

Även om jag aldrig aktivt bevakar SSAB följer jag i alla fall regelbundet med i hur kursen utvecklas och det var också skälet till att jag vågade chansa i en annars lite svängig aktie. Posten på mitt VP-konto har jag i många år funderat på att sälja men just nu behöver jag inte kapitalet och helst skulle jag vilja sälja av/flytta in i ISK tillsammans med H&M och Telia när jag kan kvitta vinst mot förlust. Därför har jag väntat.

3 kommentarer:

 1. HM och Axfood är några av mina favoriter det med. När kommer Axfoods rapport?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tisdag den 7 februari så det är inte så långt kvar. Man vet förstås aldrig hur marknaden reagerar på rapporten men med en sannolik utdelningshöjning och bekräftelse kring planerna på förvärv av mat.se och eurocash känns det mer sannolikt att kursen ökar på rapporten. Jag hoppas dock att marknaden överskattat sina prognoser så att jag kan fortsätta öka till bra pris.

   H&M känns lurigt just nu men ser ingen anledning att inte fortsätta att öka för att bibehålla portföljandelen när de snarast är värderade något i underkant.

   Radera
 2. Ska bli riktigt intressant att se Axfoods rapport! Själv har jag också köpt lite mer Axfood samt Castellum. Jag gjorde tom en liten ökning i Realty Income, vilket var väldigt länge sen.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera