fredag 13 januari 2017

Lugn börsvecka - ökat i defensiva innehav

Semestern är över, liksom en lugn börsvecka där fokus har varit att öka i goda innehav. Under arbetsveckorna lägger jag min order antingen föregående kväll eller på morgonen innan jag går till jobbet. Det innebär i sin tur att jag tar lite större marginaler än under semesterdagar eftersom jag inte ser hur kursen utvecklas under dagen. Därför har det också blivit så att jag mest har ökat portföljandelen i tråkiga, defensiva innehav.

H&M har jag faktiskt fortfarande tyckt varit om inte dyr så i alla fall inte särskilt billig. Jag tror på företaget på lång sikt men har ett innehav på nära tio procent av portföljen och då vill jag försäkra mig om att trenden har vänt innan jag ökar stort igen. Däremot är det alltid rimligt att passa på att öka innehavet försiktigt när man kan sänka sin GAV. Så har också skett i veckan. Ökade mitt innehav i H&M med fyra procent och mitt GAV sjönk för första gången under 245 kronor per aktie. 245,99 kronor landade den på och är retligt nära en yield on cost på över 4 procent. 3,979 för att vara exakt. Bra för att vara H&M. Det innebär i sin tur att mitt innehav nedgången till trots faktiskt lyckas med konststycket att redan under torsdagen innan aktien studsade uppåt igen visa blå, positiva siffror.

Castellum är ett defensivt innehav som ska utgöra cirka 2,5 procent av min portfölj. Det är ganska precis vad jag har men ökar man inte så minskar den relativa portföljandelen hastigt. Utdelning äger rum redan i mars och även om aktien inte är billig så handlas den till en yield on cost på över 3,5 procent. Det är gott nog för en av Sveriges mycket få, kanske enda, riktiga utdelningsaristokrater. Passade därför på att öka mitt innehav med 14 procent inför utdelningen och sänka mitt GAV till 122 kronor. Målsättningen är att på sikt få en YOC på över 3,5 procent för hela mitt innehav.

Hemfosa storhandlade jag inför utdelningen. Efter ex-datum sjönk aktien som väntat ytterligare. Att öka till en yield on cost på över 5,25 procent är ett fynd för ett såpass bra företag. Även om de har högre skulder än Castellum är det riktigt bra och då när jag ändå en förhoppning om att utdelningen kommer höjas i april.

Utdelning fick jag också från Hemfosa idag på självaste fredag den trettonde. 147 kronor blev det, vilka till exempel skulle kunna omsättas i ytterligare en Axfoodaktie som skulle ge ytterligare 5 kronor i utdelning redan i mars. Nu återstår endast en liten utdelning om cirka 10 kronor, beroende på valutakursen, från Realty Income innan januari månads utdelningar kan summeras. 600 kronor borde januari månad landa på, vilket är 100 kronor mindre än i januari men ändå väsentligt högre än någon månad dessförinnan.

En rolig spaning är att Serneke i veckan som gick passerade teckningskursen för första gången sedan noteringen. Jag skrev förra veckan att jag ökade innehavet något. Anledningen är att jag på längre sikt planerar att sälja av de 50 aktier jag tilldelades på kapitalförsäkringen för att istället samla motsvarande antal aktier med mitt resterande innehav på investeringssparkonto. Jag gillar dock vad jag har sett i nyhetsväg sedan noteringen och vill inte sälja mot trenden, därför behåller jag de extra aktierna tills vidare.

Glädjande även att Clas Ohlson för första gången sedan septemberutdelningen passerar över 140 kronor. Min strategi i somras att sälja före utdelning och köpa tillbaka efter utdelning under hösten har i efterhand visat sig riktig. Delvis ska det vara förhoppningar om god försäljning i december som är skälet till ökningen men antagligen spelar det också in att kronan stärkts något och dollarkursen till sist verkar stutsade under 9 kronor igen. Min utgångspunkt är köp och behåll för aktien har stundtals varit löjligt lågt värderad. Det illustreras av att jag har lyckats samla ihop en yield on cost på över 4,4 procent. Detta är en typisk defensiv tråkaktie som inte ger någon större utdelningstillväxt eller kurstillväxt men väl klarar att slå inflationen och räkna hem mina fyra procent per år. Det är gott nog som ett ankare i portföljen och ger utrymme för mer riskfyllda innehav.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar