tisdag 31 januari 2017

H&M levererar igen

Marknaden reagerade idag med glädje på H&M:s fjärde kvartalsrapport för 2016. Vinsten och omsättningen blev något högre än analytikerna hade räknat med, marginalen likaså. Kostnader för expansion har samtidigt kunnat kapas. H&M levererar igen. Jag har haft mycket att göra och endast ögnat igenom sammanfattningar men här är min syn på dagens huvudnyhet.

Bibehållen utdelning - men halvårsvis

På det stora hela gläds jag åt att H&M, liksom Castellum, hakar på utdelningstrenden. Framförallt är det ett smart drag av ledningen som i praktiken vinner lite marginal kommande halvåret att rätta till och städa upp efter ett svagt 2016. Om det extra utrymmet kan omsättas i flera år av tillväxt är jag mycket nöjd.

Personligen innebär det att jag ännu inte har en enskild aktie som delat ut tusen kronor eller mer vid en enskild utdelning. Jag får också mindre pengar att återinvestera i maj. I gengäld har jag nu hela tre kärninnehav (Castellum, Clas Ohlson och H&M) som delar ut på hösten och det känns riktigt bra på lång sikt. November går plötsligt från min näst svagaste utdelningsmånad (efter augusti) till min femte starkaste.

Reviderat tillväxtmål

Marknaden reagerade positivt på att tillväxtmålet har ändrats från 10-15 procents tillväxt i nyöppnade butiker till 10-15 procents tillväxt i lokala valutor. Det låter bra och är antagligen enklare att uppnå på ett kostnadseffektivt sätt då det är investeringskostnader förknippade med varje butiköppning, inte minst nu när H&M söker sig till mindre hemtama marknader än tidigare.

Antalet nya butiker sänks från förväntade 450 till 430. Det antyder att H&M fokuserar på att hitta tillväxt också genom effektiviseringar, lägre utgifter och effektivare kapitalhantering snarare än endast expansion. Där torde det finnas goda förutsättningar att spara pengar men viss avkall gör man alltså på butiksexpansionen.

Värdering rimlig

250 kronor per aktie tycker jag är en helt rimlig och normal värdering för H&M så länge marknaden varken förväntar sig guld och gröna skogar eller total stagnation. Det innebär att marknaden har prisat in en framtida utdelningshöjning på 2,5 procent till 10 kronor och att aktien i så fall handlas till exakt 4 procent yield on cost.

Hur resonerar utlandsutdelaren?

Under det stora raset senaste tiden har jag ökat från 90 till 122 aktier, alltså med hela 24,4 procent. La en order i morse innan jag gick till jobbet men ville inte öka på en nivå som höjer min GAV (som för övrigt är 243,87 kronor varför jag redan är 2,5 procent plus igen) så det blev inga fler aktier. Min portföljandel är 11 procent, vilket är något i överkant. Det var dock framförallt en strävan efter att öka för att bibehålla portföljandelen på lång sikt och att då passa på att köpa för några månader framåt när aktiekursen är pressad tycker jag är rimligt. Det enda som retar mig är att min YOC landar på nesliga 3,998 procent.

Har funderat på att sänka portföljandelen organiskt till 7,5 eller rent av 5 procent eftersom andra aktier levererar bättre utdelningstillväxt. Vi får se hur det blir i framtiden. Viktigt att komma ihåg är att dollarkursen är på väg ned igen, vilket på marginalen borde stärka vinsterna något.

Det är märkligt hur snabbt det svänger på börsen. Igår var H&M sågat med fotknölarna och flera läsvärda analyser har skrivits om varför de har sina bästa år bakom sig. Idag höjs de istället till skyarna och förhoppningarna är höga igen. Jag bibehåller samma balanserade syn på aktien i uppgång som nedgång.

H&M kommunicerade med marknaden. De har lyssnat in marknadens oro och agerar. Det var vad alla ville höra. Gott så. Det viktiga att komma ihåg är dock att ett tillväxtmål är just ett mål. Det är inte säkert att det uppfylls. Jag tror fortfarande att vi kommer få se minst en månad av svag försäljningsstatistik även framöver. Då hoppas jag på att kunna öka igen. Det är trots allt fortfarande upp till bevis: kommer H&M verkligen klara att leverera ett tillväxtmål på 10 procent? Gör de det är de ett lysande defensivt innehav för många år framöver. Jag är inte så säker på det. Jag tror att de kommer fortsätta prestera sämre än index men samtidigt klara att höja utdelningen och vinsttillväxten, om än snarare runt 5 procent per år. Det vore dock gott nog för mig.

Observera till sist att detta inlägg inte ska ses som en köprekommendation. Det är inte ens en egentlig aktieanalys utan endast mina reflektioner. Jag är en hobbysparare som skriver inlägg mer som dagboksanteckningar. Djupanalys av årsredovisningar finns det andra som kan göra bättre.

1 kommentar:

  1. Jag blev riktigt flrcånad över reaktionen på HMs rapport. Jag tycker inte att så mycket har förändrats och trots att HM är mitt största innehav så är jag skeptisk till om det blir bra på sikt i jämförelse med andra innehav.

    Mvh / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera