tisdag 3 januari 2017

Ökat i Hemfosa efter kursfall

Idag har jag ökat innehavet ordentligt i Hemfosa. 75 aktier har det hunnit bli hittills. Aktien faller sedan SEB ändrade rekommendationen för en rad fastighetsaktier. I Hemfosas och Castellums fall blev rekommendationen "behåll". Detta är alltså den enda nya informationen jag känner till som föranlett nedgång med cirka 3 procent.

Varför ökar jag då? Det finns två anledningar:

1. Jag har en plan om att öka till 200 aktier totalt under 2017, vilket skulle innebära en rimlig viktning på mellan 2-3 procent av portföljen vid nästa årsskifte.  Företaget går bra, vinsten är god och kassan stark. Förvisso är skuldandelen också ganska hög vilket utgör den största risken. På den positiva sidan bör också läggas till att VD Jens Engwall, som i somras meddelade att han skulle sluta, i december bestämde sig för att stanna i Hemfosa bortom 2017 vilket borgar för kontinuitet. Aktien handlas till en YOC på över 5 procent mot 2016 års utdelning. Jag bedömer det som sannolikt att de bibehåller utdelningsnivån 2017 och kanske till och med ökar den något.

2. Aktien är en kvartalsutdelare, vilka jag vill ha fler av. Dessutom ger den utdelning redan fredag den 13 januari. Ex-datum är på måndag den 9 januari. Det innebär att jag får tillbaka 1,25 procent redan om en vecka samtidigt som jag kan handla aktien till ett klart acceptabelt pris. Jag hade av den anledningen redan före dagens kursfall bestämt mig för att jag skulle öka i aktien.

Därför tyckte jag att det var ett bra tillfälle att slå till. Inför nästa utdelning i april kommer det finnas många andra utdelare som jag kommer vilja öka i när vårens första kvartalsrapporter har publicerats. Just nu är de flesta svenska aktier ganska rimligt värderade och när Hemfosa handlas väl över min köp B-nivå igen var det ett bra läge att öka.

Normalt skulle jag ha delat upp köpen över tre dagar eftersom nedgångar tenderar ske i tre steg. Det är möjligt att jag fortsätter öka något om aktien fortsätter falla under 83 kronor.

Lite oroande är att Avanza- och Nordnet-kunder storköper samtidigt som anonyma storsäljer. Hoppas att de inte sitter på bättre information utan att det rör sig om kortsiktigare handlare som tar hem positionen i företaget för att istället investera i andra aktier som de ser uppsida i. Ur ett utdelningsperspektiv är det mina fem procent årligen som jag är ute efter och att kursen kan väntas vara låg på kort sikt kan jag leva med (den bör sjunka ytterligare efter utdelningen).

Någon undrar kanske varför jag köper nu när aktien kunde handlas på lägre nivåer i december? Då hade jag andra aktier som jag prioriterade - enfastighetsaktier med högt fast courtage - samtidigt som jag skulle bli dubbelbeskattad av att sätta över mer kapital på mitt investeringssparkonto i mellandagarna.

Det är sällan jag gör såpass stora köp i en enskild aktie. Hittills har det bara hänt vid tre tillfällen: när H&M var nere under 240 kronor per aktie i höstas, när jag tecknade Serneke och när jag ökade med hundra aktier i TransAlta Renewables när börsen fick frossa över förnybar energi efter presidentvalet i USA.

Håller även ett öga på Castellum som också har fallit idag. Där är dock min andel högre men jag har ett mål om att öka med nästan hundra aktier under 2017 så kanske passar på att köpa 10-20 aktier. Mitt GAV är dock 122 kronor och det har kursen inte passerat ännu så billigt har det inte hunnit bli på långa vägar.

Bloggen har tagit en paus under julledigheten och återkommer till helgen med månadssummering för december och så småningom också med portföljrapport för 2016, en ordentlig analys av portföljen och flera andra inlägg.

13 kommentarer:

 1. Jag ökade också idag. Är nog bara en rotation bland fastighetsbolagen. Brukar sällan köpa nära inpå en utdelning men här kändes det vettigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas också på att det bara är stora aktörer som viktar om sina portföljer. Brukar oftast också försöka köpa i mer god tid före utdelning men nu fanns det andra skäl enligt ovan till att jag avvaktade.

   Radera
 2. Jag funderar också på att plocka in Hemfosa. Kvartalsutdelningen lockar ju helt klart. Det enda som hindrar mig är väl att jag egentligen kände mig mätt på fastigheter genom mina innehav i Castellum, Akelius Pref & Oscar Properties pref... Vad tycker du? Kan ett mindre innehav i Hemfosa komplettera dom andra på ett bra sätt? Jag gillar ju deras fokus på samhällsfastigheter som borde borga för hyggligt stabila hyresgäster...

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Castellum är ett kärninnehav för mig men har redan tre procent av portföljen i aktien, vilket är ungefär där jag vill vara. Tittar på att tillvarata tillfälle att öka om den fortsätter nedåt under 122 kronor.

   Akelius köpte jag vid räntefrossan i december och har ett GAV runt 300 kronor. Utgör 1,8 procent av portföljen och vill helst inte ha mer än 2 procent i aktien men tittar på att öka under januari om den skulle vända nedåt igen.

   Oscar Pref finns på min radar men har av olika skäl blivit så att jag har köpt andra aktier/preffar istället. Blir det läge tar jag kanske in ett litet innehav inför februariutdelningen.

   Radera
 3. Även jag ökade lite i hemfosa på 82,60 och castellum på 122,40. Det känns som vettiga köp just nu.

  Bara senast typ 2-3 veckor sen sålde folk av preffar nu verkar dom vilja ha dom igen, det gäller att passa på när man får lite rabatt.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Köpte preffar senast och förvånades över hur snabbt de vände uppåt igen. Tror och hoppas att både Hemfosa och Castellum kommer vända uppåt igen när nästa rapport publiceras och marknaden får bekräftat deras resultat igen. På kort sikt kommer Hemfosa antagligen dock inte öka eftersom aktien ska ned en krona igen efter att utdelning avskiljs nästa vecka.

   Radera
 4. Tyvärr inträffade en brand i en av Hemfosas fastigheter i Umeå tidigare i veckan. Se: http://www.vk.se/1898722/larm-om-husbrand-i-centrala-umea

  Undrar nu om detta kan påverka aktiekursen, eller om det var inbakat i dagens ras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkiga nyheter men tack för att du delar.

   Tror inte de påverkade nedgången men möjligen kan det ha spätt på något under handelsdagens slut. Hemfosa verkar inte själva ha kommenterat händelsen ännu.

   Radera
  2. Mycket tråkigt, men man får kriga på. Stort säljtryck från anomyma idag, lite liknande när Neonet nettosålde 200k st/dag i November. Tioårsräntan upp idag också vilket inte var kul. Ökar gärna på ev. ytterligare dippar då jag räknar med att bolaget kommer att leverera fina värden framöver.

   Radera
 5. Skall också utöka i Hemfosa är planen. Utdelningshöjning lurar runt hörnet och de är lågt värderade. Skön bonus är att de delar ut 4 gånger per år också.

  SvaraRadera
 6. Castellum har en stor del i min portfölj men är lite oroad över hur höjda räntor kommer att påverka fastighetsbranschen. Är detta något du tänkt på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag strävar efter att ha en ganska låg andel totalt i enskilda fastighetsaktier. Mitt mål i Castellum är cirka 2,5 procent - nu har jag 2,8 procent. I Hemfosa har jag 5 procent just nu men det beror på att jag har köpt så mycket senaste veckan - vid årsskiftet kommer det vara 2-3 procent igen som är min målbalans.

   Sedan har jag en del andra enfastighetsaktier men där i små andelar och dessutom säljer jag av dem då och då för att minska risken. Jag lyckades t.ex. hämta hem nästan två utdelningar extra i Delarka genom att sälja av två tredjedelar efter ex-datum med vinst. Tänkte skriva om det framöver.

   De riktigt stora och riskabla innehaven är Bosjö och Sydsvenska Hem som totalt utgör cirka 12 procent av portföljen. Det var en medveten risk eftersom jag såg det som rimligt att köpa ordentligt när kursen var relativt låg och de kommande tre utdelningarna samtidigt är bekräftade - det utgör en bra krockkudde mot ett eventuellt kursfall på 6 procent ungefär. Dessa aktier kommer jag inte öka i före sommaren och då är deras andel av portföljen hälften så stor som idag.

   Till sist har jag lite Akelius preffar men också där cirka 1,5-2 procent av portföljen vilket jag tycker är ganska lagom.

   Räntan oroar mig men jag har köpt det mesta efter senaste räntebeskedet så till dels är det inprisat över de kommande månaderna. De långsiktiga innehaven i Castellum och Hemfosa tror jag klarar ett väsentligt högre ränteläge, och kanske till och med gynnas av det eftersom de i kraft av stora kassor kan köpa upp andra fastigheter i företag som får problem. Det som jag är mer orolig för är enfastighetsaktierna men där har jag inte för avsikt att äga dem i mer än 3-5 år och genom att minska och återköpa minskar jag i praktiken risken att vara allt för tungt exponerad.

   Radera