lördag 2 maj 2020

Månadssammanfattning april

Utdelningsmånaden april blev den svagaste på tre år sedan 2017. Det blev bara 2 029 kronor vilket är ungefär en femtedel av vad jag fick in på kontot i april ifjol. För maj ser det ut att bli lite mer.

utdelningarna har åtminstone passerat 10 000 kronor i år krisen till trots

Det innebär i sin tur att belåningen inte krymper lika snabbt som jag ursprungligen hade räknat med men å andra sidan vill jag ha en balans i att också öka offensivt i det exceptionella börsklimat som vi har haft de senaste veckorna. Belåningen är nere på 14,3 procent vilket är 3 procent lägre än i mars. Jag har återigen normal ränta på kapitalförsäkringen, vilket jag bör kunna uppnå också senast till midsommar också på investeringssparkontot om jag inte vill fortsätta balansera offensivt.

Det kan vara värt att se över din belåning i helgen om du är Avanzakund eftersom banken nu justerar ned sina belåningsvärden. I mitt fall är det bara fyra aktier som berörs: Scandic (60% till 30%) och Sydsvenska Hem (20% till 10%) samt Bosjö och Powercell där man inte alls kan tillgodoräkna sig belåning längre. Det rör sig om cirka 10 000 kronor lägre belåningsutrymme och är ingen större fara för egen del men innebär ju också att jag kommer behöva vara lite försiktig ifall en ny och brantare nedgång kommer innan majlönen trillar in.

Karantänen som har pågått i två månader har inneburit att jag utöver mina vanliga fasta utgifter för hyra, el, försäkring och telefon/internet endast har utgifter för mat just nu. Det innebär att jag klarar en sparkvot strax över 80 procent i april. Trots det förvånades jag över att mina löpande utgifter är högre än snålsparmånaden februari och i mars. 175 euro hade jag i matkostnader. Anledningen är helt enkelt att jag handlar för 2-3 veckor åt gången och därför köper mer basmat än jag gör normalt och lyxar till det lite mer än för att sätta lite guldkant på lockdown-tillvaron.

Sammantaget innebär kombinationen karantän och svag krona att jag har kunnat spara ungefär 5000 kronor mer varje månad än normalt. Jag behöver knappt tvätta, sliter inte lika mycket på skor och kläder som vanligt samtidigt som alla sällanköp och resor skjuts på framtiden. Ironiskt nog hade jag ju tänkt unna mig lite mer utgifter nu när utrymmet är större än tidigare, bland annat en långhelgsresa i maj. Nu är det inte ens säkert att jag kan åka hem till Sverige till midsommar med tanke på karantänregler och risk för att smitta äldre släktingar. Därför påskyndas mitt FIRE-spar.

Det har i sin tur gjort att jag har känt att jag har utrymme att vara lite mer offensiv än vanligt i mina miljöteknikaktier. Har därför tagit tillfället i akt att skaffa en beskedlig grundposition med sikte på 1 procent respektive 0,5 procent i Azelio och Climeon. Anledningen är i bägge fallen positiva nyheter om ett nytt samarbetsavtal i Chile i det förra fallet och en färdigställd anläggning i Japan som producerar el i det senare fallet. Lite FOMO förstås men eftersom jag har sneglat på bägge aktierna en tid och hade läste in mig en del redan på högre kursnivåer valde jag att nu ta en mer beskedlig position. Hittills har jag kunnat räkna hem det hela i fin kurstillväxt.

Portföljen har återhämtat sig en aning och är idag värd 1 800 000 kronor. Under torsdagskvällen dippade den dock snäppet under och stannade på 1 796 736 kronor. Brutto inklusive belåning är jag god för 2 159 765 kronor. Det innebär att portföljens nettovärde är ungefär detsamma som i början av året men då har jag ju också gjort en hel del insättningar sedan dess. Portföljvärde i proportion till insättningar var så här lågt senast i februari ifjol. Men portföljvärdet är åter igen större än insättningarna och om än fortfarande under mina mål har jag nu 9 procents värdeutveckling.

Månadens sharpekvot landade på -0,21 och standardavvikelse 40,64.

Kommer också att kicka igång bloggen som vanligt för första gången på ett år egentligen. Att det har dröjt beror dels på att jag inte har haft tid och dels på att jag har velat ha allt på rätt sida med jobbet först, som trots allt är förutsättningen för min möjlighet till en snabb FIRE. Har hur som helst haft tid att styra upp bloggen lite bättre så kommer pö om pö publicera inlägg nu under våren. Tänker nog börja skriva lite mer om FIRE och hur jag ser på det också för det är ett ämne som jag tidigare inte har gått in på så mycket eftersom jag tidigare mest bara har sett det som en möjlighet. Nu inser jag dock att jag kommer kunna gå i stabil FIRE någonstans mellan 40-45 om jag vill.

Har äntligen uppdaterat inlägg om min strategi och det kommer inlägg om mina hållbara investeringar. Inte minst Minesto där det varit en hel del frågor genom åren om varför jag har en så osunt stor position. Nu har jag tagit mig tid att göra en genomgående förklaring om hur jag ser på Minesto. Inlägg om Azelio, Climeon och Swedish Stirling kommer också om än i lite enklare form då jag fortfarande fördjupar mig där.

Kommer också kicka igång min slumrande serie om hållbara investeringar där jag går igenom mina större innehavs hållbarhetsrapporter. Först ut blir inlägg om Handelsbanken och Kopparberg.

4 kommentarer:

 1. Det stämmer inte att (alla) ändringarna slår igenom på måndag! Avanza skriver att "Höjningarna träder i kraft från och med handelsdagen 4/5 medan sänkningar träder i kraft den 4:e juni."

  Så när det gäller sänkningarna har vi en månad på oss att justera våra innehav vid behov.
  Den 7 maj slår ändringar igenom vad gäller vilka aktier som ingår i Superräntan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för rättelsen Alice - det stämmer som du skriver, jag ändrar inlägget så att det är korrekt information.

   Radera
 2. Kul, ser fram emot de kommande inläggen!

  SvaraRadera
 3. Kul att du kommer uppdatera mer och skriva mer om FIRE.

  Kampen Mot Index

  SvaraRadera