lördag 30 maj 2020

Månadssammanfattning maj

Portföljen har återhämtat sig långt starkare och snabbare än jag hade vågat drömma om. Den landade på 2 195 000 kronor netto och 2 543 288 kronor brutto. Det innebär att jag är tillbaka på en normal nivå det senaste året där portföljen har vuxit med 27,2 procent mer än insättningarna, motsvarande 6,9 procent årligen. Det är samma nivå som vid årsskiftet vilket känns riktigt bra i dessa tuffa tider. Eftersom jag gör stora insättningar regelbundet ser jag procentkvoten från totalt portföljvärde relativt totala insättningar som det enda sättet att få ett kvitto på långsiktig riktning.

Det beror dels på att börsen har återhämtat sig. Jag försöker aldrig tajma marknaden då det är svårt att förutspå framtiden prisas in. Det är möjligt att vi såg botten i mars även om jag tror att det kommer ett bakslag när vi får nästa omgång kvartalsrapporter i augusti och ser krisens fulla effekt. Men framförallt beror portföljens styrka på att mitt största innehav Minesto har ökat med över 35 procent under maj. Portföljen var värd över 2,3 miljoner kronor när Minesto stod som högst igår och stängde retligt nära 2,2 miljoner kronor. Hur som helst är jag glad att för första gången ha stängt portföljen på andra sidan 2 miljoner kronor vid ett enskilt månadsslut, det har tidigare bara uppnåtts enskilda dagar.
har äntligen lyckats baka in avkastning i procent av insättningar i samma graf!

Utdelningsåret 2020 är inte mycket att hurra för men maj gick inte fullt så illa som jag hade befarat. 5 333 kronor blev det varav Kopparbergs ensam gick mot strömmen och delade ut 4 275 kronor. Jag har dubblerat mitt innehav i Kopparbergs i år mycket för att det är en defensiv dagligvaruaktie som, utmaningar i hotell- och restaurangsektorn till trots, bör klara sig hyggligt även i tuffa tider som dessa. Det har alltså redan betalat sig väl. Det innebär att jag har passerat 15 000 kronor i utdelningar i år. Oklart om Vitreous Glass kommer betala ut utdelning i maj, det verkar inte så.

När det gäller portföljen har små innehav i Elkem, Powercell, Savaria och VFC lämnat för att göra plats åt andra aktier och göra portföljen något mer fokuserad. Det innebär att portföljen nu är nere på endast 61 aktier från cirka 75 aktier det senaste åren. Det gör den lite mer hanterbar. Cibus åker in på en minimal bevakningspost. Jag läser fortfarande in mig på företaget men gillar en svensk kvartalsutdelare med potential att bli en månadsutdelare där tanken är att jag ska öka med en 600-kronorspost aktier i månaden. Azelio har jag skalat upp i och det utgör nu 2 procent av portföljen. Ett inlägg i miljöteknikserien följer så småningom men jag läser fortfarande in mig på vissa detaljer. Jag ökade i alla mina kvarvarande amerikanska aktier som ger utdelning förutom min enda aktie i Apple respektive Berkshire Hathaway. Särskilt noterbart är att jag har ökat antalet aktier i Realty Income med över 10 procent under maj. Aktien handlas på en försvarbar nivå igen och kassaflödet som månadsutdelaren ger är särskilt hjälpsamt i tider som dessa.

Även om vi inte längre befinner oss i lockdown där jag bor hemarbetar jag fortfarande i praktiken, helt enkelt eftersom alla restriktioner gör att nästan allt nuvarande arbete kan skötas hemifrån. Det innebär att kostnaderna är fortsatt låga då jag lagar all mat själv och mest spar pengar då de fritidsaktiviteter jag sysslar med i vanliga fall tyvärr har legat nere även i maj på grund av restriktionerna. 147,4 EUR blev mina löpande utgifter. Det innebär att min sparkvot landar på hysteriska 80 procent i maj. Det beror på att jag hade bunkrat mycket mat i början av Coronakrisen som jag fortfarande använder samtidigt som jag har skjutit upp några utgifter till kommande månad, noterbart det allt mer nödvändiga frisörbesöket. Elförbrukningen kommer bli spännande att se för just nu räcker det att köra tvättmaskinen och diskmaskinen mer sällan än varje månad. Det kan bli lite cash back där senare i sommar då jag betalar in en schablon i förskott.

Det börjar bli dags att räkna på FIRE, jag såg att jag klarar teoretisk FIRE redan inom ett år. Jag tror inte det är realistiskt i praktiken än på minst fyra år men det är inspirerande nog att se att det går.

Jag kommer inte snåla vidare i sommar och ska försöka få en kortare semester i Sverige i alla fall. Men en sparkvot på 75 procent ska jag försöka klara också i juni även om jag unnar mig lite mer.

Svagt utdelningsår 2020 men ändå mer utdelning än 2017

Något jag är stolt över är att jag har lyckats minska belåningsgraden till 12 procent igen där Kapitalförsäkringen återigen har en sund ränta. Nu under juni kommer jag få en del retroaktiva ersättningar och jag planerar därför att få belåningen i balans under 10 procent lagom till midsommar. Tyvärr har kronan stärkts mot euron. Jag hoppas att kursen blir mer förmånlig till utbetalningen i juni då det det skulle göra skillnad på ett par tusenlappar hit eller dit den kommande månaden.

Mitt fokus året ut är att beta av belåningen och spara kapital till att lösa in mina teckningsoptioner i Minesto om tio månader samtidigt som jag ska teckna fullt i emissionen i Scandic. Det borde ändå finnas utrymme att göra en del spridda aktieköp också, Azelio kommer jag öka mer i på dessa nivåer.

Sharpekvot är positiv igen på 0,21. Fortfarande i lägsta laget men ett steg i rätt riktning.
Standardavvikelsen på 41,7 procent skvallrar om en fortsatt volatil börs - och att Minesto rör på sig.

Det har blivit många inlägg, hela sexton stycken, under maj. Några mer genomarbetade än andra. Har du missat dem samlar jag här de som jag själv ser som mest läsvärda.

 Minestokraftverk (bild från Minestos mediakit)

Minesto har stått i fokus i flera inlägg sedan företaget nu i juni kommer sjösätta sitt första kommersiella kraftverk på Färöarna. Ett genomarbetat inlägg lades ut i början av maj (länk). Där går jag igenom alla anledningar till att jag har investerat i aktien liksom vilka risker jag ser och följer framgent. Aktien har stigit med över 33 procent sedan dess. Något jag har lärt mig är att behålla vinnare och hellre sälja aktier som underpresterar. Mitt största fokus i juni blir förstås att följa Minestos sjösättning och det lär komma nya inlägg om det om det kommer nyheter. Det är lite extra symboliskt för mig eftersom Minesto är en aktie som jag har följt noga i fyra år. De första aktierna köpte jag för att fira min första miljon, de är idag värda tre gånger så mycket som jag betalade då.

Jag gillar att plöja igenom hållbarhetsrapporter och kommer börja dela med mig mer när jag ändå läser dem själv. I maj blev det inlägg om Handelsbanken (länk) och Kopparbergs (länk).

När det gäller Kopparbergs blev det också ett inlägg om den senaste kvartalsrapporten (länk). Också Multiconsult släppte en förvånande fin rapport mitt i Coronakrisen (länk). Aktien handlas fortfarande på rimliga nivåer så kommer ta en titt på att öka lite i juni om det blir pengar över.

Scandic Hotels har stått i fokus där jag skrev några rader om kvartalsrapporten (länk) och den förestående emissionen (länk) där jag kommer att teckna fullt nu i juni.

Har äntligen fått tid att styra upp inlägget om min köpstrategi (länk) för första gången på fyra år.

Till sist passerades en milstolpe den 26 maj när mina kapitaltillgångar netto nu överstiger 2,5 miljoner kronor (länk). Den miljonen tog 23 månader, nästa miljon lär gå snabbare än så.

Bloggen är igång på allvar igen. Egentligen räknar jag bara med att skriva ett par inlägg i veckan men nu råkade det bli en kombination av att jag hade skrivit några genomarbetade inlägg under hemkarantänen samtidigt som det dök upp nyheter och rapporter som jag ville skriva om. Jag hoppas på att kunna publicera ett nytt inlägg i serien om miljöteknikaktier i juni, kollar några sista detaljer.

Maj har också inneburit rekordmånga läsare och följare. Jag tycker att det är jätteroligt att så många intresserar sig och följer de spridda dagboksanteckningar över min sparresa som bloggen utgör - tack!

Ha en fin helg ute i solen!

2 kommentarer:

 1. Intressant det där med procentkvoten mellan brutto och netto. Den borde iofs tendera till att bli högre och högre ju större portföljen blir i relation till insättningarna. Min ligger strax över 55% och då har jag sparat sedan 2009/2010.

  Sedan måste jag fråga i vilket land bor du i om du enbart har utgifter på 147 eur ? Du behöver givetvis inte svara men blev lite paff.
  Och grattis till prestationen. Alltid kul när man klarar av nya milstolpar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Tycker kvoten mellan portföljvärde netto och insättningar är det mest rättvisa sättet att se utveckling över tid. Då ser man hur portföljen utvecklas relativt insättningarna. I april hade jag till exempel återhämtat portföljvärdet i absoluta tal sedan Coronakrisen började men eftersom jag hunnit sätta in ett par månadslöner däremellan blir det då inte helt rättvisande.

   Det är förstås bara mina löpande utgifter för mat och nöjen! Har ju suttit i hemkarantän och bunkrat med mat samtidigt som mina hobbies inte går att utöva ännu pga restriktionerna så jag har ju i stort sett bara utgifter för mat som jag lagar själv. Har också fasta utgifter på 17,5 procent av lönen för hyra, el, försäkring, telefon, internet osv.

   Radera