torsdag 30 april 2020

Företrädesemission i Scandic Hotels

Scandic Hotels gick igår i sin kallelse till en extra bolagsstämma ut med informationen om en företrädesemission (länk), alltså att existerande aktieägare har förtur att teckna aktier i nyemissionen.

När det varit mycket fokus på hur staten räddar företag, inklusive Scandic, tycker jag att det är sunt att de gör en emission. Det innebär att de ställer ut fler aktier varför de i praktiken lånar upp pengar av aktieägarna mot att dessa får rätt till framtida utdelningar och förhoppningsvis ett högre värde på aktien. Som långsiktig aktieägare kan en emission vara ett tillfälle.

Flera av de större ägarna, Stena Sessan, AMF och Formica Capital, har redan garanterat att de kommer teckna sin andel motsvarande 41,6 procent av aktierna i emissionen och AMF kommer teckna ytterligare 500 miljoner kronor. Därmed är det sannolikt att emissionen blir fulltecknad.

Emissionen kommer ge Scandic ett kassatillskott på 1,75 miljarder kronor. Det motsvarar ungefär 40 procent av nuvarande börsvärde. Det är inte känt hur många aktier som ställs ut men om man utgår från nuvarande aktiekurs skulle min gissning vara att det grovt räknat är i trakten en ny aktie per tre aktier man äger idag. Det kan dock bli fler om man sänker teckningskursen om man har behövt ge de större ägarna ett löfte om premie för att få dem ombord. Jag är av uppfattningen att kursen redan handlas till sådan premie och räknar därför inte med det. Men man ska vara beredd på att kursen kan komma att gå ned ytterligare. För aktiekursen kommer på kort sikt falla till teckningskursen.

Scandics hyreskostnader uppgick till cirka 5 miljarder kronor i bokslutskommunikén för 2019 och brukar motsvara ungefär en fjärdedel av nettoomsättningen. Av dessa är två tredjedelar fasta och garanterade kostnader.

Min initiala tanke är att Scandic nu tar in en offensiv emission för att stärka sin marknadsposition och utnyttja krisen till en möjlighet att ta över hotell från än mer pressade konkurrenter (Petter Stordalen). De höga hyreskostnaderna ger lite på skam för en sådan förhoppning. Som jag tidigare har skrivit när jag ökade i Scandic under 30 kronor per aktie i mars har Scandic dock redan före emissionen ett visst manöverutrymme. Dels innebär permitteringarna att rörliga kostnader för personal minskar så länge krisen varar. Dels gjorde jag tidigare uppskattningen att endast den innehållna utdelningen för i år täcker alla normala kostnader för en månad. Eget kapital i tillägg till det räcker för att hålla företaget flytande över nyår. Och krisen till trots är det inte så att Scandic helt saknar intäkter även om de är såpass låga att företaget inte är i närheten av vinst. Även en intäktsnivå på endast 5-10 procent av den normala skulle ge företaget utrymme ytterligare någon månad på nuvarande eget kapital. Därför blir emissionen trots allt offensiv med utrymme för förvärv om jag har räknat någorlunda korrekt. Och oavsett vilket ska Scandics långsiktiga överlevnad inte riskera att vara hotad.

Ifjol gjorde Scandic en vinst på 9,15 kronor per aktie varav 3,25 kronor per aktie delades ut. Det ger en normal utdelningsandel på låga tredjedelen av vinsten. Även om jag inte tror det blir någon väsentlig utdelning nästa år heller då beläggningsgraden på hotellen sannolikt är låg åtminstone det kommande halvåret innan man börjar närma sig nivåer där man gör vinst igen ser jag det inte som omöjligt att Scandic kommer kunna dela ut lika mycket igen på 2-3 års sikt. Utdelningen kommer förstås späs ut på ett högre antal aktier men för mig som deltar i emissionen blir hoppas jag på att utnyttja möjligheten att teckna till en god yield on cost på förväntad framtida utdelning. 

Med en teckningskurs på 40 kronor skulle jag få en direktavkastning på 8 procent på ett par års sikt om mitt riskcase stämmer. Det är samtidigt inte uteslutet att teckningskursen blir lägre eftersom Scandic kan ha sockrat med en riskpremie för att få med de större investerarna. Först den 25 maj uppges vi få besked om antal aktier och teckningskurs och på stämman den 28 maj bekräftas det hela.

Avstämningsdag är den 1 juni, alltså måste man äga aktier då för att tilldelas teckningsrättigheter.

Scandic steg med 10 procent i dagens handel vilket man väl får förmoda är en indikation på att marknaden ser minskad risk samtidigt som investerare har en förväntan om att komma över teckningsrätter till ett lägre pris än nuvarande aktiekurs. Scandic utgör cirka 1 procent av portföljen med nuvarande nedtryckta värdering varför jag avvaktar ytterligare köp intill dess att mer information om emissionskurs och intention med emissionen är känd. Jag kommer ha över 500 aktier efter emissionen och det räcker en god väg om aktien är värd runt hundralappen igen om några år.

Jag har skrivit tidigare om hur jag ser på emissioner. I korthet har man tre val: teckna fullt, sälj teckningsrätterna eller gör ingenting. Det sista alternativet är ren kapitalförstöring. Jag anser att det är kapitalförstöring också att sälja teckningsrättigheterna. Det leder bara till att man får ett relativt sett mindre innehav. Min inställning är att om jag inte vill teckna säljer jag av aktien helt och köper något jag tror mer på. Generellt ser jag det som klokast att teckna fullt om jag tror att emissionen stärker företaget långsiktigt. Det gör jag i det här fallet och därför kommer jag teckna fullt.

OBS! Sedvanlig varning utfärdas. Scandic Hotels är svårt drabbat av coronakrisens konsekvenser och gör idag ingen vinst. Det finns därför en betydande risk i aktien givet rådande osäkerhet. Historisk avkastning och utdelning är ingen garanti för framtida dito. Läs inte blogginlägg som finansiell rådgivning och gör alltid din egen analys.

4 kommentarer:

  1. Mycket intressanta fakta och lika intressant att ta del av dina tankar kring Scandic. Jag har svårt att se att de skulle gå under och kan de nu fixa en kassa som håller t.o.m. 2021 så känns det mer "tryggt" relativt peers.

    Önskar dig allt gott!

    /Sofokles

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma och tack för kommentaren Sofokles!

      Lite tidigt för mig att pytsa ut för emissionen redan i juni men tror det är bra på lång sikt och fanns ändå i korten att öka med ytterligare 7-8 procent i maj-juni.

      Radera
  2. Hej!
    Jag tänker som du i Scandic. Kommer vara med på nyemissionen. Visst ser det inte bra ut just nu för Scandic men jag tror att folk kommer fortsätta bo på hotell i framtiden och tror på Scandics koncept.

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren farsan!

      Instämmer, hade ändå tänkt öka lite senare i år så det blir mest en likviditetsfråga. Blir ett ganska lagom innehav på lång sikt med de nya aktierna från emissionen.

      Radera