lördag 2 december 2017

månadssammanfattning november

Ny månad och som vanligt fylls bloggsfären av månadssammanfattningar. För egen del kan jag är konstatera att jag är knappt en retlig procent från att uppnå mitt årsmål om 600 000 kronor i portföljen. Min prognos är dock att detta ska uppnås vid årsskiftet vilket jag om vi inte ser ett större börsfall kommer klara. Jag har samtidigt "dopat" portföljen genom att föra över några tusen kronor från andra investeringar och VP-utdelningar. Därför återstår i praktiken två procent till mitt mål.

Utdelning: 1 829 kronor

November blir, mycket tack vare H&M-utdelningen, min tredje bästa utdelningsmånad i år. Endast maj är bättre, jag landar bara en femtiolapp efter mars.
 
 Resultat: 594 011 kronor

Även om insättningarna gör att portföljvärdet fortsätter öka har jag under november sett en nedgång med nästan tiotusen kronor nyinsättningar avräknat. Årsavkastningen är plötsligt nere på knappt fyra procent vilket är lågt. Jag inser att mina större innehav tynger portföljen onödigt mycket, att jag måste diversifiera jämnare och också komplettera med långsiktig tillväxt genom aktier med lägre utdelning. Nu tror jag stenhårt på Serneke och Multiconsult så jag har egentligen mest välkomnat möjligheten att öka under nedgången men samtidigt måste jag vara ödmjuk inför att jag kan ha fel.

Annan avkastning: 175 kronor

Fortsatt flytta lite Ahlsell från KF till ISK och swingtradat lite Minesto. Därutöver realiserade jag en kursförlust i Telia som såldes för 38,67 kronor. Netto blev det dock en vinst eftersom jag fick ut i genomsnitt 9 procent i utdelning över innehavstiden vilket var mitt mål. Flera skriver nu att Telia har potential som utdelningsaktie. Jag tvekar främst på grund av bristande långsiktiga tillväxtmöjligheter. Resonemanget handlar, precis som när jag ifjol gick in, om att passa på att köpa aktien till hyggligt lågt pris för att gneta åt sig utdelningar från den digra kassan. 5,5 procent är en bra yield on cost men inte så bra att jag vill ta den kursrisken just nu.

Sharpekvot sjönk något också i november och månadsavläsningen gav 1,02. Det tycker jag är OK  eftersom mina två största innehav H&M och Serneke fortsatt är i nedåtrörelse samtidigt som Multiconsult och Clas Ohlson också vänt nedåt. Som lägst har jag varit nere vid 0,75 och vänt. Det tycker jag är för lågt och därför ser jag över hur jag bättre kan balansera portföljen. Uppenbart är att mina större innehav tenderar tynga portföljen.

Standardavvikelsen sjönk däremot ytterligare till 7,26 procent. Fortsatt bekräftelse således på att min tråkportfölj trots stora rörelser i flera större innehav som helhet är stabil över tid. Jag prioriterar som bekant säker utdelning utifrån mina mål före kurstillväxt.

Sparkvoten har jag slutat mäta lika noga eftersom jag nu är helt trygg i att jag klarar mitt mål om 75 procent över helåret. Under november hade jag fortfarande lite utestående kontokortsräkningar varför insättningarna blev 6,67 procent lägre än vanligt. Jag har dock redan hunnit sätta över hela månadsinsättningen för december och räknar därför med att kunna kompensera genom att föra över dessa pengar under december istället.t

Kommentar

Rent allmänt står portföljen inför vissa utmaningar eftersom H&M och nu även Clas Ohlson dras ned av e-handelsoro. I den senare har jag ett såpass bra GAV och YOC att det inte är någon omedelbar brådska. Sedan oroar där begränsade tillväxtmöjligheter utomlands mer än e-handelsdöden. Clas Ohlson har redan en rätt bra e-handelstjänst som jag själv har använt ett par gånger. Fått bra svar från kundtjänsten även när det gällt lite udda produkter. Serneke och Multiconsult är i mina ögon obegripligt lågt värderade. MQ handlas till direktavkastning över 6 procent trots fastställd utdelning redan i januari. Nog för att aktien kommer möta utmaningar på längre sikt men det är löjligt billigt.

När portföljen nu är 18 månader gammal kan jag inte längre skylla på barnsjukdomar. Jag har därför agerat för att diversifiera portföljen bättre. Det är inte aktuellt att sälja eftersom jag tror på mina innehav, istället fokuserar jag på att öka i annat. Kopparbergs må ha utmaningar och osäker framtid på kort sikt men jag tror att den långsiktigt är ett fint komplement och har nu tagit en betydande position. Vestas var en sådan investering men feltajmad i det korta perspektivet. Fortsätter öka i Investor som komplement. Under Black Friday köpte jag också en rad amerikanska lågutdelare som i övrigt kompletterar mina mogna utdelningsaktier bra. Uttryckte buy quality, cry once stämmer väl för Berkshire Hathaway. Min hittills enda aktie har stigit med 7,35 procent bara under första veckan!

Nu är det fullt ös med lite tidigt julstök så nästa portföljuppdatering kommer efter nyår. Istället blir det ett enklare inlägg imorgon där jag hakar på trenden att räkna ut portföljens utdelningsvik. Arbetet med en målbild över hur många aktier av varje slag jag vill äga vid nästa års utgång pågår också.

1 kommentar:

  1. Telia har jag också haft ögonen på på sistone. Jag kan acceptera några innehav med dålig tillväxt men bra direktavkastning som Telia men det jag är orolig för och vilket det ryktats om är att de skall försöka göra något dyrt köp i Norden och dra på sig massa skulder.

    SvaraRadera