onsdag 6 december 2017

Tankar om Clas Ohlson

Jag är defensiv när det gäller Clas Ohlson och har inte oroat mig så jättemycket eftersom merparten av mina aktier handlades för ett år sedan när valutan pressade kursen ordentligt. Idag står aktien dock ännu lägre vilket ger befogad huvudbry. Detta inlägg är bara min kommentar och som vanligt inte finansiell rådgivning. Min grundtanke är att jag tycker att marknaden överreagerar: bara för att Clas Ohlson har fysiska butiker kommer de inte gå i konkurs. Dessutom har just Clas Ohlson en väl fungerande e-handelsplattform som kanske inte är häftigast i detaljhandeln men fullt funktionell och milslångt ifrån det H&M kritiseras för.

Jag ser det ändå så här: jag tror på nya VD:n Lotta Lyrå och hennes omställningsarbete har bara påbörjats. Vill ge det tid och inte ta ett förhastat beslut. Först den 3 maj nästa år kommer en mer konkret plan att presenteras. Att vänta ut nästa års septemberutdelning är åtminstone en rimlig ansats. Jag tror att Clas Ohlson kommer identifiera ordentligt vilka lägen som butiker är lönsamma i och inte minst vilka produkter som gör sig bäst i butik kontra online och justera sitt utbud och lager därefter. Sedan handlar jag själv online från Clas Ohlson och kan konstatera att de har en fullt fungerande onlineplattform. Clas Ohlson är knappast en tillväxtaktie som slår index men jag vågar ändå tro att de med en del arbete kan bibehålla sin marknadsandel och på sikt fasa över den online. Det skulle i det längre perspektivet innebära lägre kostnader så snart den smärtsamma omställningen är genomförd.

Jag hade tänkt avvakta med tanke på risken och dyr lärdom från H&M. Men när aktien föll så djupt som runt 115 kronor tyckte jag helt enkelt att riskpremien prisas in ganska rejält. På nuvarande utdelning om 6,25 kronor handlas den till en YOC på nästan 5,5 procent. Samtidigt är mitt normala mål för en aktie som Clas Ohlson att få ut minst 4,25 procent om året i utdelning. För att uppnå det räcker en utdelning runt 4,75 kronor per aktie. Jag klarar alltså en utdelningssäkning på 25 procent och uppnår ändå mina mål. Nu är SME-prognosen en utdelning på 7,18 kronor 2020. Det skulle innebära en blygsam utdelningstillväxt om knappt fyra procent årligen men det skulle jag vara helnöjd med. Jag tror också att Clas Ohlson utmaningarna till trots klarar det. Därför är försiktig ökning ändå min utgångspunkt.

Missa inte att det är courtagefri handel på finska aktier imorgon hos Avanza. Jag kommer passa på att öka med ett par aktier i Kone. Har länge velat öka men inte velat köpa en så stor post till nuvarande kurs. En liten ökning utan courtage utgör däremot perfekt tillfälle att fylla på.

10 kommentarer:

 1. När Amazon kommer... Då kommer nog inte samtliga överleva. Classe, Biltema, Jula, Rusta, Teknikmagasinet, Kjell o Comp. Tror det kommer stå mellan att gå med i Amazons struktur eller dö. Det ryktas om att Amazon och IKEA sak samköra. Men det är oerhört naivt att tro att det kommer se likadant ut nu som då (om det sker)

  Mvh David

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så enkelt som att Amazon kommer ta över hela marknaden bokstavligt talat. Vi har trots allt konkurrensrätt inom EU. Jag är tillräckligt gammal för att minnas IT-bubblan och förändringar sker inte över en natt. Tror att man överskattar Amazoneffekten över ett femårsperspektiv. Och som någon skrev så är Clas O ett postorderföretag från början som borde ha bättre förutsättningar än flera andra i branschen att ställa om till online eftersom den sortens struktur när det gäller lager mm redan finns i företaget och dess historik.

   Nog kommer det bli utmaningar men jag har släktingar som bedriver fysiska bokhandlare, det går även 2017 även om det har skett till omställning av utbud, lager, erbjudanden osv. Samma resa kan Clas O också göra och behålla sin nisch.

   Radera
 2. Var en rejäl smäll med 15% ner på en rapport. Lite tråkigt när aktien gick så bra en period. Hoppas bolaget får ordning på allt och presterar bättre framöver.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se, hade förväntat mig en nedgång eftersom aktien snarast var övervärderad över 145 kr. Just den här rapporten oroar mig inte så mycket som om det skulle visa sig vara en längre trend som med H&M. Tänker ha tålamod och vänta ut vad ledningen presenterar så får vi se.

   Radera
 3. Jag håller med dig i dina tankar. Jag tycker man ska ha respekt för "butiksdöden" men det finns också bolag som lyckas följa med och kanske tom dra nytta av det. Clas Ohlsson kanske är en av dem, vi får se. De har ju tidigare trots allt lyckats ställa om från postorderöretag.

  Sedan tycker jag att marknaden överreagerade idag. Kanske läge att öka i Clas. Ska sova på saken så får vi se i morgon. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tänker nog rätt lika här. Sedan tycker jag att Clas Ohlson har hyggligt kompetent personal både online och offline vilket också är en konkurrensfördel för många produkter. Jag kanske ökar lite till imorgon men likt rekommendationerna är jag nog främst neutral. Behåller och bidar min tid men tänker inte gå in jättestort heller.

   Radera
 4. Tillskott till pensionen6 december 2017 kl. 20:08

  Behöll också mitt lilla innehav i Clas (150st), var liksom du sugen på att öka lite men väntar någon dag till och ser vart åt det tar vägen. Jag tycker att man kan ge Lotta Lyrå lite mera tid att genomföra sina ideer, och som du sa 5,5% YOC känns ju lockande. Får tacka för infon om courtagefritt i Findland i morgon, hade jag helt missat. Har Kone och även Sampo på inköpslistan så det blir nog att fylla på med ett par av varje.
  med vänlig hälsning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lilla innehav, jag har bara 80% av ditt innehav. ;)

   Sampo är en bra aktie men jag har aldrig riktigt fastnat för den. Mycket för att jag inte gillar Nordea. Lassila & Tikanoja och Fiskars tycker jag är två andra trevliga finska aktier men de har lite för ojämn historik för min smak. Kesko och Fortum har jag kollat en del på tidigare men där känns det som att de har sina bästa år bakom sig och kommer få svårt att höja utdelningar framöver. Kone verkar på en oligopolmarknad med både försäljning och regelbundet underhåll (ser dem då och då på jobbet...), har en god tillväxt om än avstannande och kommer säkert kunna höja utdelningar över det kommande decenniet.

   Radera
 5. Köpte lite CO igår när det var rea :)

  Skriv lite om det här https://snalgrisen.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska läsa! Ökade ytterligare lite idag. Vill vara försiktig men när aktien uppfyller mina utdelningsmål även med 25%-ig utdelningssänkning inräknat tycker jag att jag har en god nog marginal.

   Radera