fredag 24 november 2017

Black Friday - så gick det!

Eftersom gårdagens inlägg (länk) om amerikanska aktier inför Black Friday blev ovanligt uppskattat tänkte jag följa upp med en kort sammanfattning om hur det gick.

Johnson & Johnson hade jag sedan tidigare bestämt mig för att köpa. Under det gångna året har jag många gånger varit alltför snål när aktien har haft tillfälliga nedgångar och missat hyggliga köptillfällen som aldrig återkommit. Jag vidhåller att J&J är alltför dyr men när aktien trots allt handlas courtagefritt på den lägsta nivån på över en månad tyckte jag att ytterligare två aktier var rimligt. Det ger en portföljandel på cirka 0,5%. Ökar något på lång sikt, vilket ju är målet, men samtidigt inte så stort att det nämnvärt drar ned portföljens genomsnittliga utdelning.

VFC ökade jag mycket riktigt med en aktie i. VFC är dyr just nu och jag köpte ordentligt i slutet av januari. Sedan dess har aktiekursen ökat med 30% och utdelningen med 9,5%. Fint tillfälle att fylla på lite blygsamt, högsta nivån på över två år till trots. Portföljandel på 1,3% just nu gör att jag över det kommande året sannolikt kommer ha en portföljandel omkring 1% vilket jag tycker är lagom.

Xylem hade jag först tänkt köpa en aktie i eftersom den trots allt är ganska högt värderad och aktiekursen drog iväg också idag. Landade ändå i att köpa två aktier. Trots att jag aldrig trendinvesterar följer jag för en gångs skull Kavastus råd och köper fundamentalt starka aktier i positiv trend. Tror och hoppas att det bär sig och i värsta fall får jag väl avstå från att öka nästa år.

3M gör anspråk på pallplacering bland utdelningsaristokraterna. Aktien har tamigtusan betalat oavbruten utdelning hundra år i följd och höjt utdelningen de senaste femtionio åren. Svårslaget. Av de övriga aktier jag undersökte var 3M den enda som fick ett försvarbart Chowderresultat. Utdelningen på 2% är alldeles för låg för min smak men ett Chowderresultat på 12,7% är försvarbart så länge portföljandelen är liten. Har inga förväntningar på någon vidare kursutveckling eller utdelningstillväxt men tror att de givet sin starka marknadsposition, väletablerade produkter och traditionen trogen bör kunna ge mig en utdelning som slår inflationen ännu många år framöver. Därför kändes 3M som ett givet inslag och en första aktie blev det till att börja med.

Apple är jag kluven inför. Befarar att den har sin främsta kursresa bakom sig. Samtidigt har företaget en oligopolliknande ställning, må vara med konkurrensrättsligt regelvidriga inlåsningseffekter i produktdesignen. Eller moat som en del lite finare väljer att kallar det. P/E-talet runt 18 tyckte jag dock inte var avskräckande för en köp och behåll. Chowdertestet på 11,6% är försvarbart, även om utdelningen då endast motsvarar 1,4% vilket är alldeles för lågt för min strategi. Nåväl nu har jag köpt en Appleaktie som ensam utgör 0,25% av portföljen. Det må vara ett av mina minsta innehav men tror ändå det kan vara ett hyggligt komplement till högutdelarna på lång sikt.

Realty Income har jag redan en stor portföljandel i. Jag hade därför inte tänkt öka idag. Samtidigt tänkte jag att varför inte? Den handlas till en YOC på 4,5% till ett pris där jag har ökat flera gånger tidigare. Passade på att köpa en aktie till. 5,8% är en väl stor portföljandel men sedan är det också en stabil månadsutdelare och sådana vill jag ha. Nu har jag lyxen att jag inte behöver öka på ett tag såvida aktien inte handlas till premievärdering.

Berkshire Hathaway går egentligen emot alla mina principer att äga. Aktien ger inte utdelning och den handlas nära ATH. Historiken den senaste treårsperioden tangerar ganska exakt Avanza Zero. Samtidigt är det en kultaktie som vore roligt att ha i portföljen. Jag tror inte de kommer göra mig besviken. Det förstås blev en B-aktie (om du inte förstod det skämtet så googla A-aktien!)

Och så några snabba ord om varför jag ratade de andra aktierna jag tittade på:

AT&T var jag helt inne på att köpa. Stabilare aktie får man leta efter och historiken är alldeles lysande. Utdelningstillväxten är nuförtiden dock inte särskilt god. Det gör inte så mycket när utdelningen i absoluta tal är 5,6% vilket är hysteriskt bra för att vara USA. Det skvallrar dock om att marknaden tror på ökad konkurrens och svårigheter att på lång sikt klara att bibehålla den höga utdelningen och utdelningsandelen. För mig luktar det Telia lång väg. Påminde mig om att Telekom och IT är en bransch som jag är dålig på att bedöma. Nöp mig därför ett par gånger i armen. Håller mig till Kinnevik, letar hög utdelning annorstädes och avstår.

American States Water granskade jag också i kategorin riktigt tråkiga men riktigt stabila innehav. Det här är i praktiken en obligation. Men Utdelningen är endast 1,8% och även om en genomsnittlig utdelningstillväxt på 6% är ganska bra såg jag inte riktigt varför jag behöver den här aktien. 3M och VFC är så mycket bättre både avseende utdelning och utdelningstillväxt helt enkelt. Avstår.

Coca Cola köpte jag ifjol. Det har väl förvisso bidragit till portföljdiversiering och de kommer glädja mig med sin decemberutdelning. Samtidigt har de svårt att upprätthålla vinsttillväxten då de redan är etablerade på i stort sett varje marknad man kan tänka sig (jag är ganska berest så jag har till och med sett deras små kåkstadsliknande minikoncept i vissa länder). Pepsi har jag övervägt att köpa ett tag men avstod också där. Bägge aktierna presterar runt 10% på ett Chowdertest och bägge aktierna har en direktavkastning runt 3% vilket är högt för att vara USA. Det är inte fel om man bara vill ha en defensiv investering som tickar på och säkert kommer sälja sina produkter i all framtid. Men man betalar också ganska mycket för ganska låg utdelning och tillväxt. Därför valde jag andra alternativ.

Disney har en låg direktavkastning på 1,5% och en alldeles för svajig utdelningshistorik. Dessutom är jag inte säker på att deras produkter är så globala som vi västerlänningar kanske tror. Just nu drar de in stora pengar på flera succéer men svårt att bedöma om de klarar att inbringa de extrema intäktsnivåerna i framtiden. Kanske kan deras exklusiva webbkanal vara något men jag avstår.

Omega Healthcare handlas till en oförskämt god direktavkastning just nu. Jag chansade nyligen och köpte en mycket blygsam portföljandel. Funderade länge och väl på om jag skulle utnyttja kampanjen till att öka med ytterligare en aktie eller två. Det jag läst senaste veckan har inte varit särskilt upplyftande. Magkänslan är att det kan ha varit ett förhastat val att gå in i aktien och tog det säkra före det osäkra och valde att avstå. Framtiden får utvisa vad som var mest dumdristigt.

Starbucks har en fantastiskt fin historik av utdelningstillväxt. Den är dock ojämn och det gillar inte jag. Dessutom tror jag inte att den är hållbar. Vinstmarginalen är förvånande låg eftersom de äger mycket av konceptet i egen regi. Samtidigt är skuldandelen också förvånande låg vilket är sunt.
P/E runt 28 är dyrt. Grattis till alla er som köpte för några år sedan. Ni har gjort en kanonaffär. Jag tror att jag missade detta tåget och avstår. Dunkin Donuts har jag också tittat på. Den skiljer sig ordentligt från Starbucks genom mindre och inte lika exklusivt utbud. Franchisetagaren tar en stor risk vilket ökar vinstandelen i butikerna. Detta sker samtidigt på bekostnad av en väl hög skuldandel.

Till sist skrev jag om Investor igår i exemplet. Jag har som bekant lovat mig själv att köpa en post aktier i investmentbolag varje månad. Därför köpte jag en Investoraktie också. YOC 3% på förmodad utdelning 2018 är inte billigt men stämmer mitt scenario från gårdagens inlägg om genomsnittlig utdelningstillväxt om 7% över kommande decenniet bör den vara värd 5,5% om tio år. Återstår att se.

Nu har jag varit wild and crazy och köpt lågutdelare emot alla mina principer och strategier under Black Friday. Dagens inköp motsvarar dock högst 1% av portföljen på ett års sikt. Ska nu ta tag i att följa upp min portföljplanering för det kommande året för att säkerställa att jag får en önskvärd portföljutdelning som helhet på ett års sikt.

Och kanske bäst av allt: beroende av valutakursen ser jag ut att kunna landa på 14 000 kronor i utdelningar i år och har redan investerat ihop minst 22 000 kronor i utdelningar nästa år!

Trevlig helg alla läsare!

8 kommentarer:

 1. Många fina köp :-) Hoppas det blir bra på sikt. Själv blir det inköp nu den 27:e när lönen kommer in :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag hade lagt undan nästan en tredjedels månadsinsättning för att kunna köpa lite av varje idag. Varit lite kämpigt när många aktier handlats till bra pris senaste veckan men helt klart värt det och på måndag kommer nästa månadsinsättning!

   Radera
 2. Tjena,
  Många fina köp du gjort där i bra bolag. Låg direktavkastning men pålitliga höjare. Starbucks har jag länge varit sugen på men aldrig slagit till. MEd facit i hand hade det varit en bra affär men så kan man ju inte tänka =)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja någon gång ibland får man tumma på principerna och köpa lite komplement också. Lågutdelarna jag köpte idag kommer högst utgöra 1% av portföljen om ett år så kan ju kompensera genom att öka i högutdelare framöver. Som du skriver är de pålitliga höjare så därför hoppas jag på att genom dessa köp på riktigt lång sikt lägga en stabil grund.

   Radera
 3. Varför köpa lågutdelare när det finns massor av fina svenska bolag som castellum och hemfosa bland annat. Det tar ju en massa tid och pengar att låta pengarna ligga i depån på väntan att det stiger över tid. Tänk på mellanskillnaden på utdelningar som du går miste från svenska bolag. 1-1,5% utdelningar tar ju kanske 20-40 år innan dom är i kapp typ castellum. Fina bolag du köpt men det tar för lång tid för mig för att äga lågutdelare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med dig om att det tar tid för lågutdelare att leverera som mer mogna utdelare. Samtidigt dominerar mogna utdelare min portfölj så jag ville passa på att courtagefritt köpa ganska små positioner på riktigt lång sikt i de aktier jag köpte igår. Tanken är att några av dem på 5-10 års sikt ska ta över från mer riskabla innehav. Min portfölj som helhet ska avkasta 4-5% om året i utdelningar men när jag har högutdelare som väger upp kan jag också kosta på mig att ta in några långsiktigt stabila lågutdelare för att få bättre riskspridning på lång sikt.

   När det gäller Castellum och Hemfosa utgör de tack vare fin kursutveckling redan cirka 10% av min portfölj trots att jag inte har ökat på ett bra tag. Hemfosa har jag en YOC på 5,25% i och Castellum 4,15% så de bidrar helt klart till portföljutdelningen!

   Radera
 4. Tillskott till pensionen25 november 2017 kl. 12:18

  Fin sammanfattning av bolag som jag äger en dryg handfull av. Blev inga köp i går för det fanns inga pengar avsatta för detta. Mina favoriter bland dessa som du nämner ovan är JNJ och 3M, dessa två köpte jag in två större poster av i sommras när swedbank körde courtage fritt på USA aktier under juli och augusti. 3M har som du säger en direktavkastning i lägsta laget men jag lyckades köpa den på ca 200 dollar och har för avsikt att behålla den länge och kursutvecklingen har det då inte varit något fel på.
  med vänlig hälsning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! J&J och 3M är nog kloka val. Låg utdelning idag men samtidigt bör den kunna vara stabil på riktigt lång sikt. Visste inte att Swedbank också kör kampanj med courtagefri handel på amerikanska aktier, värt att kolla upp!

   Radera