måndag 14 november 2016

Serneke börsnoteras - spännande erbjudande!

Så var det äntligen dags - Sernekes teckningserbjudande har publicerats! Prospektet kan du läsa här. Det här är den enskilda börshändelse som jag har sett fram emot hela året. Serneke är ett snabbväxande Göteborgsbaserat byggföretag som även inriktar sig på helhetsprojekt och fastigheter.

Företaget har en imponerande genomsnittlig tillväxttakt om 50,5 procent. Detta inlägget avser främst fokusera på den nya informationen i prospektet. Ytterligare bakgrund till varför jag tror på Serneke hittar du här.

Utdelningsmål
Serneke har ett långsiktigt utdelningsmål på mellan 30-50 procent av nettoresultatet efter skatt. Samtidigt framgår uttryckligen att Serneke kommer prioritera tillväxt framför utdelning de närmaste åren. Det tycker jag är en rimlig bedömning med tanke på ambitionen att växa och etablera sig som en stor aktör på hela den svenska byggmarknaden. Det innebär samtidigt att aktien kommer dra ner min genomsnittliga portföljutdelning. När de delar ut eventuell utdelning framgår inte men årsstämman brukar äga rum runt valborg vilket indikerar att Serneke liksom de flesta företag antagligen kommer genomföra utdelning under maj månad.

Hur stor utdelning innebär det
Resultat per aktie januari till september 2016 var 20,21 kronor efter utspädning. Detta räknades på 17 595 196 aktier. Efter emissionen väntas Serneke ha 22 247 603 aktier. Det skulle innebära att resultat per aktie är 15,9 kronor. Med ett utdelningsintervall på 30-50 procent skulle således mellan 4,8 kronor och 8 kronor per aktie delas ut. Det skulle motsvara mellan 4,3 och 7,2 procent i utdelning.

Det låter väl högt men företagsrisken är också högre i tillväxtföretaget Serneke jämfört med t.ex. Ahlsell som jag tecknade senast. En förklaring kan vara att resultatet hittills under 2016 har varit rekordhögt.

2015 var resultatet 8,11 kronor per aktie vilket ger mellan 1,9 och 3,2 procent utdelning mot teckningskursen på 110 kronor. Resultatet för 2014 och 2013 var 4,37 respektive 1,76 kronor per aktie. Det skvallrar om att risken som utdelningsaktie årets fina siffror till trots är hög. Om Serneke klarar att hålla årets takt finns alla förutsättningar för att det här ska kunna bli en fantastisk affär. Givet att det är ett tillväxtföretag med uttalat höga tillväxtmål som företaget hittills har levererat på kan jag inte tycka annat än att det är ett riktigt attraktivt erbjudande.

Tilldelning
Du kan som lägst teckna 50 aktier för 5 500 kronor.

Rösträtt
Alla aktier i erbjudandet är av serie B som berättigar till en tiondels röst per aktie. Det finns sedan tidigare 5 360 000 aktier i serie A som berättnigar till en röst per aktie.

Storägare
Jag tycker mycket om att familjen Olsson Eriksson (Stenasfären för er som inte är bekanta med Göteborgs näringslivsprofiler) kommer gå in som en av fyra storägare. Det borgar för ett tryggt och långsiktigt ägande. Carnegie, Svolder och Cliens kapitalförvaltning kommer tillsammans med Olsson Eriksson teckna cirka 40 procent av aktierna i erbjudandet.

VD Ola Serneke och Lomma Holding AB kommer teckna aktier till ett värde av 50 miljoner kronor. Övriga styrelsemedlemmar avser också teckna aktier.

Att inga andra större finansiella aktörer har valt att teckna är dock lite oroande, inte minst Handelsbanken som var nära involverat i de inledande teckningsdiskussionerna.

När behöver man teckna
Teckningen hos Avanza öppnade idag och löper med sista svarsdag den 22 november kl. 17.00. Därefter behöver du ha ett belopp tillgängligt på kontot till och med likviddagen den 28 november som motsvarar antalet aktier gånger 110 kronor.

Kapitalförsäkring
Aktien går inte att teckna i investeringssparkonto. Blir därför kapitalförsäkring för min del istället. Orsaken är att teckning via ISK inte är tillåtet då erbjudandet består av redan befintliga aktier som inte är nyemitterande. Aktien går förstås också att teckna i ett vanligt aktiekonto om man nu skulle föredra det. 

När finns aktien på ditt konto
Aktien bör finnas på ditt konto den 24 november.

När kan du handla i aktien på börsen
Aktien ska kunna handlas som vanligt den 24 november. Om du inte vill teckna i kapitalförsäkring och istället köpa till investeringskonto kan detta vara ett bra tillfälle. Spekulerar du istället i en snabb affär är det den 24 november du ska lägga en säljorder.

Jag har valt att teckna aktier för 55 000 kr. Det skulle vid full tilldelning ge mig 500 aktier. Noterar att aktien verkar tecknas i intervall om 300 aktier av Avanza att döma men har nog inte möjlighet att skrapa ihop 600 aktier denna gången.

En betydande risk som jag ser är den låga soliditeten om 28,8 procent. Det innebär att företaget har en relativt hög belåningsgrad. Med tanke på att börsnoteringen skjuter till nytt kapital ser jag inte detta som alarmerande lågt och det är faktiskt något högre än jämförbara konkurrenter som NCC och Skanska. Det bör dock hållas i minnet att höjda räntor i hög grad kan påverka företagets framtida vinster.

Eventuellt kommer jag uppdatera denna sida allteftersom jag granskar prospektet djupare.

2 kommentarer:

  1. Tack för att du delar dina tankar. Kommer nog själv att teckna detta också mycket på grund av bredden i deras utbud och framtida projekt som sätter dem på kartan. JM, SKANSKA och NCC skulle må bra av en uppstickare.

    SvaraRadera
  2. Nu börjar Serneke äntligen lyfta lite. (Eller de är tillbaka på teckningskursen i alla fall;)).

    SvaraRadera