tisdag 22 november 2016

Att köpa i uppgång

Min köpstrategi är baserad på en trestegsraket där jag ökar i ideala proportioner 1 < 2 < 4. Den bygger dock på att aktiekurserna minskar. Nu verkar börsen ha bottnat för den här gången och prova nya toppar. Hur länge det håller vet jag inte men eftersom jag är ganska fullinvesterad på kort sikt i såväl A-kategorin som B-kategorin ställs jag därför inför ett dilemma om hur jag ska förhålla mig till fortsatta ökningar - när ska jag öka i uppgång?

Problemet är att varje gång jag ökar i mina basinnehav kommer jag från och med nu istället höja mitt GAV och därmed köpa en lägre YOC än tidigare. På kort sikt kommer jag runt dilemmat genom att fokusera på kvartalsutdelare men har tagit dessa lugna börsveckor som förevändning att reflektera.

Lösningen jag har kommit fram till så här långt är att det är ok att höja mitt GAV så länge det inte sänker min YOC relativt tidigare köpnivåer. Det innebär i praktiken att jag avvaktar besked om faktisk utdelning för aktien och därefter ökar med motsvarande Köp A-kriterier.

För att ta ett exempel:

Om Aktie X delar ut 4 kronor till ett med en köpkurs på 100 kronor höjer utdelningen till 5 kronor skulle det vara ok att öka vid 125 kronor eller lägre eftersom det motsvarar en YOC på 4 procent eller mer.

Nästa dilemma är avvägningen mellan portföljbalans och bra köpkurs. I många defensiva innehav behöver jag egentligen fylla på med 5-10 aktier varje månad för att upprätthålla portföljbalansen. Nu har jag en överbalans och behöver inte öka före årsskiftet. I framtiden kan det dock komma längre perioder där jag t.ex. tycker att Axfood eller H&M är för högt värderade och tvekar kring att öka. Här har jag inga enkla svar - det måste bli en avvägning från fall till fall. Finns det bättre alternativ att köpa istället kommer jag nog välja dem. Om inte kommer jag kanske öka lite försiktigt ändå trots att GAV och YOC sjunker så länge YOC inte sjunker under min A-nivå som är en absolut yttersta gräns för när det är lönsamt att investera.

Inser att köpstrategin behöver förfinas ytterligare men det här är ett första steg.

3 kommentarer:

 1. Är ju alltid roligare att köpa till ett billigare pris. Men på sikt går ju börsen upp så man får räkna med att priset blir högre med tiden :-) Jag försöker hitta något som är lite billigare för stunden. För ett tag sen var det bankerna och även H&M. Nu funderar jag på lite andra aktier. Mvh Slimis

  SvaraRadera
 2. Jag har samma problem, men jag har börjat tänka såhär:
  Dollarkursen just nu är mycket högre än tidigare (skillnaden mellan 8 och 9 kr är 12,5%) vilket gör att man får mer pengar från usa än man borde. Därför så tar jag utdelningspengarna från usa och köper svenska aktier!

  Lurar möjligen mig själv lite, men det känns bra åtminstone!

  SvaraRadera
 3. Har aldrig förstått jagandet av yoc eller gav. Ofta kan det hindra mentalt att öka i bra bolag.

  Kör med, vill jag inte öka (yoc/gav) mitt innehav (förutsatt att bolaget inte har för stor % i portföljen) så beror det på att jag ser bättre möjligheter i andra bolag och då säljer jag av aktien.

  SvaraRadera