måndag 31 oktober 2016

Äntligen - Serneke börsnoteras!

I november kommer byggföretaget Serneke börsnoteras. Det är den enskilt största börsnyheten jag har sett fram emot under detta året!

I pressmeddelandet hittar du prospektet med all information som i detta skede finns tillgänglig.

Vad som framgår är att erbjudandet och teckningskurs kommer offentliggöras måndag den 14 november. Första handelsdag beräknas bli den 24 november. Allmänheten ska också kunna teckna aktier.

Emissionen ska användas till organisk tillväxt och förvärv. Det långsiktiga tillväxtmålet är 10 miljarder kronor per år 2020. Att det Göteborgsbaserade företaget vill etablera sig mer permanent i rollen som en uppstickare till byggjättarna på den svenska och nordiska marknaden är därmed ingen hemlighet. Jag tror att de har goda förutsättningar att lyckas med det. Soliditeten ska överstiga 25 procent och företaget ska ha en likviditetsreserv motsvarande 5 procent av intäkterna under rullande tolvmånadersperiod.

Den genomsnittliga tillväxttakten under perioden 2002-2015 är 51,5 procent, eller från 14 miljoner kronor till 3,1 miljarder kronor. Rörelseresultatet ifjol var 128 miljoner kronor vilket motsvarar en rörelsemarginal om 4,1 procent. Företaget har fortfarande utrymme att konkurrera på den nordiska marknaden och eftersom kontor redan finns på plats på flera orter i Sverige är flera investeringskostnader i det avseendet redan tagna. Bolagets orderbok uppgick till 6 629 miljoner kronor den 30 september 2016 och fortsätter företaget utvecklas i samma fina takt kan tillväxtmålet om 10 miljarder årligen 2020 vara inom räckhåll. Även om det är en vision har företagets historik och orderbok visat att man tydligt rör sig i rätt riktning. Skulle man klara att nå målet motsvarar det en tredubbling av 2014 års tillväxt, vilket i sig är en tydlig nog indikation för mig om att företaget alltjämt har flera år av fin tillväxt framför sig om de klarar att stå sig i konkurrensen när de med ökad intensitet lämnar Göteborgsregionen för tuffare marknader där deras ställning inte är lika stark. Oavsett vilket torde bara möjligheterna som finns i Göteborgsregionen erbjuda en tillräcklig grund för att det borde gå att räkna hem affären även om expansionen skulle halta. Med brasklapp naturligtvis för att det som alltid förutsätter att värderingen av teckningskursen är rimlig och det vet vi ju först om två veckor.

Bygg står för cirka 70 procent av företagets verksamhet, därtill relaterade projekt och anläggningsarbeten för merparten av återstoden. I tillägg finns även ett affärsområde för fastigheter som i nuläget utgör knappt en procent av verksamheten men sannolikt kommer växa med tiden. Det senare är något jag tycker är väldigt spännande och är övertygad om att det kommer bidra till en ökande stabil bas för företagets intäkter på lång sikt.

Serneke är en välkänd aktör i Göteborgsregionen med flera prestigebyggen bakom sig. Framöver är de högaktuella i flera spännande projekt i Göteborg, bland annat stadens första höghus Karlatornet (Polstjärnan) med tillhörande stadsdelen Karlastaden på Hisingen samt en multiarena som ska ersätta Scandinavium. Andra fina projekt senaste åren inkluderar Göteborgs Energis huvudkontor i Gårda och Partille kommuns nya naturrum.

Att Serneke dessutom sponsrar IFK Göteborg (och Frölunda Indians) är förvisso inte avgörande för teckningsbeslutet men ändå mycket trevligt. Det har ryktats att företaget vill ta över som huvudsponsor den dagen avtalet med Prioritet Finans går ut och man undrar om det är en tillfällighet att Serneke passar på att offentliggöra börsnoteringen samma dag som trotjänarna Hjalmar Jonson och Adam Johansson avtackades? Företagets reklamskyltar syntes över hela arenan så ett väl valt datum ur det hänseendet. Konkret har sponsorskapet tagit sig uttryck i multisportanläggningen Prioritet Serneke arena som invigdes på Kviberg förra året. Ola Sernekes företag byggde under tidigare namnet Sefa även nya Kamratgården.

VD Ola Serneke har ett rykte i Göteborgs näringsliv av att vara en slipad och tuff affärsman och jag har förtroende för honom. Exemplen ovan visar att det är en visionär företagsledare med känsla för stora prestigeprojekt som han dessutom förbluffande ofta lyckas ro i hamn, företagets lilla marknadsposition till trots. Hur väl han kommer lyckas på en större marknad där han inte har ett lika starkt kontaktnät och förtroende som i Göteborgsregionen återstår att se.

Den här börsnoteringen har jag sett fram emot länge och kommer garanterat teckna. Eftersom erbjudandets totala värde antagligen är begränsat kommer jag teckna stort för att inte riskera bli utan aktier och säkerställa en så stor tilldelning som möjligt redan från start. Min utgångspunkt är därför storleksordningen 25 000 - 50 000 kronor. Beroende på vad teckningskursen blir och om klarhet kommer ges i Sernekes utdelningspolicy. Det påverkar i sin tur hur jag kommer investera kommande veckor. Eftersom ingen ny löneutbetalning hinner göras innan dess blir det till att spara och jag kommer därför vara mycket mer restriktiv med andra köp. Kvartalsutdelare kan vänta till december eftersom ex-dag ändå är i slutet av året. Utländska aktier är dyra och ingen brådska.

Undersöker vilka mäklare som kommer hantera teckningserbjudanden och uppdaterar texten så snart jag har mer information. Avanza uppger att de förutsätter att de kommer erbjuda sina kunder möjlighet att teckna aktier i Serneke. De kommer dock gå igenom prospektet och återkomma med information inom kort. Också Nordnet ser över möjlighet att erbjuda sina kunder möjlighet att teckna Serneke-aktier.

För egen del hoppas jag att det denna gång ska vara möjligt att teckna direkt på investeringssparkonto. Om det blir så eller i kapitalförsäkring, som senast för Ahlsell, är inte klart. Att aktien inte tidigare börsnoterats talar för möjlighet att teckna i investeringssparkonto men det beror samtidigt på hur formen för de aktier som finns i nuläget ser ut.

Jag kommer teckna aktier i Serneke.

PS. om ni undrar vart inlägget om utdelningar tog vägen så gick det iväg av misstag genom automatisk schemaläggning. Det kommer istället publiceras imorgon tisdag den 1 november kl. 08.30. Jag ville ha huvudfokus på Serneke då det är en stor börshändelse - statistikinlägg får vänta. :)

3 kommentarer:

  1. Kul med Serneke, ett företag som jag också är väldigt intresserad av. Så ska bli kul att följa dina inlägg :)

    SvaraRadera
  2. Har du några kommentarer nu när vi vet att teckningskursen blir 110kr, dvs mycket mer än 50kr som du hoppades på? Ska du fortfarande teckna för 50tkr?

    SvaraRadera
  3. Anonym: 50 kronor ska läsas i sammanhanget att jag tyckte att det vore roligt att kunna teckna tusen aktier. Det var skrivet med glimten i ögat.

    Jag har länge velat köpa Serneke för att jag gillar och tror på företaget. Det var dock först när prospektet blev tillgängligt som jag räknade på det och landade då i att jag tyckte att aktien är rimligt värderad.

    Hur jag resonerar framgår i inlägget den 14/12. Det har ju ryktats om börsnotering i mer än ett par års tid och mycket har hänt i företagets vinst sedan dess. Skulle du ha värderat aktien på 2014 eller 2015 års siffror är det en dramatisk skillnad jämfört med januari till september 2016. Det framgår också tydligt av inlägget. Jag kommer teckna för mer än 50 000 kronor eftersom man tyvärr ändå inte brukar få full tilldelning.

    SvaraRadera