fredag 17 juli 2020

Ytterligare nedslag i rapportfloden

Här följer ytterligare några hastiga nedslag från dagens rapporter. Som vanligt ska inlägg inte läsas som finansiell rådgivning eller rekommendation. Har själv ännu inte hunnit läsa rapporterna i detalj utan endast ögnat igenom dem ett första varv.

Investor ökade det justerade substansvärdet till 641 kronor per aktie. Jag är ingen stor vän av substansvärde. För substansvärdet sitter ofta även i tillgångarna och omvandlas inte alltid i sin helhet i vinst och utdelning i det korta perspektivet. Däremot gör det att Investor nu ett tag framöver kommer handlas till en mycket låg direktavkastning. Jag gillar verkligen att Investor höjer utdelningen med en krona per aktie varje år som klockan men aktien handlas redan idag på nivåer där man prisar in framtida avkastning. Samtidigt känns det tryggt att veta att Investor med all säkerhet kommer kunna fortsätta sin utdelningshöjningstrend i decennier framöver och att företaget egentligen skulle kunna höja utdelningen med mer än en krona. Jag köpte hela två aktier till mest för att jag tror aktien kommer bli lite dyrare nu framöver och vill bibehålla min portföljandel i väntan på nästa läge att gå in stort hur många år det nu dröjer till dess... Ökade innehavet med 37,5 procent i mars och så sett är jag inte missnöjd med min nuvarande portföljandel även om den ska bli större på lång sikt.

Noterbart är att Investor har köpt fler aktier i ABB under det gångna kvartalet. Ett resultat per aktie på hela 84 kronor täcker ensamt fem års utdelningar. Misstänker att det är av engångspostskaraktär och ska i helgen i lugn och ro läsa in mig bättre på varför.

Scandic däremot dras med utmaningar som verkar sitta i året ut. Omsättningen minskade med hela 86 procent men detta var som jag tidigare har skrivit väntat med den låga beläggningsgraden. Positivt är att beläggningsgraden åter är 35 procent i början av juli Det är högre än de 20-25 procent jag vågade hoppas på nu i sommar. Negativt är däremot att Scandic inte räknar med en högre beläggningsgrad än 40 procent året ut. Även om intäkterna inte blir fullt så låga som jag hade befarat verkar vi alltså få ställa in oss på en längre period med låga intäkter. Nu har Scandic en fulltecknad emission och lånegarantier i ryggen samtidigt som man förhandlar med fastighetsägarna om flexibla hyresvillkor baserade på beläggningsgrad och vissa respiter så jag tror inte det är någon risk för företagets långsiktiga överlevnad. Scandic har också tagit emot omfattande stöd från de program staten garanterar. Samtidigt är risken stor att det dröjer ytterligare något år innan företaget kan återgå till en något mer normal lönsamhet och utdelning. Jag tror dock att det fortfarande är ett bra företag att äga på lång sikt och att de kan gynnas när konkurrenterna har det minst lika svettigt just nu.

Swedbank och Nordea förespeglar bägge att det kan bli utdelning mot årets slut. Swedbank . Nordea kommer följa ECB:s rekommendationer att inte betala ut utdelning före den 1 oktober. Swedbank skriver att de tar upp utdelningsfrågan när pandemin kan överblickas, vilket är en omskrivning för samma budskap som Nordea säger i klarspråk. Alltså när det har lugnat sig och andra beslutar om utdelning kommer Swedbank också göra det. Det kan därför bli en liten julklapp även om jag inte räknar med mer än en tredjedel eller högst hälften av en normal årsutdelning. Bägge bankerna hade utmaningar redan före Covid-krisen bröt ut. Mina positioner i bägge aktierna är små men det bör ändå kunna röra sig om minst en tusenlapp i utdelning som jag inte hade räknat med. Också Handelsbanken rapporterade tidigare i veckan, de har ännu inte kommenterat utdelningsfrågan men har en i grunden mer solid ekonomi än de bägge konkurrenterna och klarar utdelning i år om de vill.

Wallenstam är ett roligt exempel på hur olika förväntningar man kan ha på en aktie. Marknaden reagerade negativt på rapporten och aktien är ned 5-6 procent under fredagen. Jag gläds åt det, dels för att aktien för första gången handlas nära de 2 procent direktavkastning som är absolut minimum för mig. Men framförallt eftersom jag tyckte att rapporten faktiskt var rätt skaplig. Substansvärdet ökade till 93,80 kronor per aktie. Att marknaden har hajpat aktien en tid kan inte Wallenstam rå för. Hyresintäkterna, som alltid är viktigast för mig, ökade med 4 procent trots Covid-krisen och alla utmaningar den för med sig. Det är ett ordentligt styrkebesked på lång sikt. Fastighetsportföljen ökar också. Ett resultat per aktie på 2 kronor räcker precis till den helårsutdelning uppdelad på två tillfällen som jag förväntar mig att Wallenstam ska dela ut nästa år. Jag ökade för första gången i år.

Tomra är en fantastisk aktie och ett av mina bästa innehav värt tre gånger vad jag ursprungligen betalade. Tyvärr är det också ett av mina minsta innehav och en lärdom i att man ska ta meningsfulla positioner i aktier eller inte alls. Nu var rapporten inte speciellt imponerande. Resultat och omsättning minskade marginellt. Det är kanske inte så dramatiskt i dessa tider men då ska man komma ihåg att Tomra handlas till ett P/E-tal nära 75 före rapporten. Det är extremt högt och prisar in stor tillväxt på nya marknader de kommande åren. Jag tror ändå att jag ska göra mig besväret att läsa in mig på Tomra i helgen för norska kronan är svag just nu vilket ger en valutarabatt, kanske kommer äntligen ett läge nu när man kan öka lite även om jag i utgångspunkt tycker aktien är hutlöst dyr.

2 kommentarer:

  1. Hej UU! Tomra's P/E tal på 75 avskräcker sannerligen så håller med dig att den är hutlöst dyr. En aktie jag absolut inte skulle vilja köpa p.g.a. detta. Den är för dyr helt enkelt och för hajpad.

    SvaraRadera
  2. Hej Kalkyl kul att du tittar in här!

    Tomra är ett jättefint företag som jag gärna skulle ha en större portföljandel i men allt har ett pris och ibland får man acceptera att man missade tåget och hoppas att det kommer ett bättre läge. Nu räknar marknaden med att Tomra ska etablera sig på rätt många marknader där det inte finns en lika stark återvinningskultur som i Norden. Möjligt att det går på sikt, hoppas det, men att till och med Latour börjar minska sitt stora innehav visar att det nog finns bättre affärer att göra i andra aktier just nu.

    SvaraRadera