tisdag 14 juli 2020

Urstarkt andra kvartal av Gjensidige som vill betala utdelning i höst

För mig är det norska försäkringsbolaget Gjensidige en rejäl portion nostalgi - man möts alltid av deras logga på väg upp till skidåkning i norska fjällen. Idag levererade de en urstark rapport för det andra kvartalet (länk). Läs gärna även deras tydliga presentation (länk).

Vinst per aktie det andra kvartalet blev 3,90 NOK vilket motsvarar hela 55 procent av fjolårets utdelning på 7,10 NOK. Det innebär att vinst per aktie ökar med 45 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Det finns alldeles uppenbart utrymme för en utdelningshöjning nästa år.

I stort sett alla siffror i rapporten pekar i rätt riktning jämfört med föregående år. Jag har inte tiden idag att spalta ned dem en och en men rapporten var precis så glädjande läsning som man vill se som aktieägare. Ett smolk i bägaren är den svenska marknaden, där Gjensidiges position är liten och man redovisar negativa siffror. På förlustsidan var de större än väntat i Corporate Centre-segmentet.

Ett ROE på över 11 procent är helt okej i ett moget och etablerat företag med låg risk som Gjensidige.

Intressant att observera är att nyttjandegrad i reseförsäkringsfodringarna ökade men karantän och restriktioner har i andra änden inneburit att flera vanliga olycks- och fordonsförsäkringar minskade. Givet minskat resande och risktagande i dessa tider torde vi därför kunna se fram emot ett lönsamt 2020 för Gjensidige när året summeras. Egentligen är det inte så underligt för i osäkra tider som dessa slarvar gemene man ogärna med försäkringen. Det vore dumdristigt.

Noterbart är att två oberoende undersökningar har etablerat Gjensidige som förstavalet på den norska marknaden. Föga förvånande för någon som är väl förtrogen med Norge men ändå den sortens återbekräftelse man vill se då och då: företaget fortsätter behålla sin dominerande marknadsposition.

Aktien är dock värderad därefter. Ett P/E-tal som snuddar på 25 och en direktavkastning på 3,7 procent är godtagbart men på intet sätt billigt. Man ska dock komma ihåg att den norska kronan just nu handlas till en sällsynt rabatt där den är värd mindre än den svenska kronan. Det innebär i praktiken att man bör kunna räkna med en direktavkastning på 4 procent på en normal valutakurs omkring 1,10 svenska kronor per 1 norsk krona. Jag håller i slantarna men lägger till aktien på mer aktiv bevakning ifall det skulle komma ett nytt nedställ på börsen.

Sist men inte minst: Gjensidige vill betala utdelning till hösten. Det står i rapporten förvisso bara så snart situationen medger och inget sådant beslut togs på stämman i maj men Gjensidige har i intervjuer sagt sig vilja göra en utdelning i höst vilket vore fullt logiskt efter denna rapporten. Det är ett glädjande besked ett år som detta och skulle i mitt fall innebära minst en femhundralapp netto om de bibehåller på samma nivå. Eftersom utdelningen brukar motsvara en utdelningsandel om 80 procent i det mogna och etablerade företaget Gjensidige ser jag inget skäl till att de skulle sänka utdelningen med den här vinsten och en kassa som överstiger sju års utdelningar i ryggen.

OBS! Jag äger aktier i Gjensidige som utgör 1,25 procent av portföljen exklusive Minesto. Blogginlägg ska därför som vanligt inte läsas som finansiell rådgivning eller rekommendation. Du är ansvarig för dina investeringar och gör alltid din egen analys.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar