tisdag 9 april 2019

Serneke håller inne utdelningen

Serneke meddelade tidigare idag att man håller inne utdelningen i år (länk). Serneke utökar också styrelsen med två personer.

Jag tycker att det är bra att Serneke säkrar långsiktig finansiell stabilitet före utdelning. Företaget är i ett avgörande skede där Karlastadenprojektet dras med förseningar även om bottenplattan till Karlatornet just nu börjar byggas (Serneke uppdaterar löpande om bygget på sin facebooksida).

Jag hade inte räknat med att Serneke skulle ge utdelning innan Karlatornetaffären är i hamn med tanke på den stora risken förknippad med ett så stort projekt. Därför blev jag positivt överraskad över utdelningen ifjol men är inte alltför nedslagen över att den hålls inne i år. Om det är vad som krävs för att projektet ska kunna ros i hamn är det en klok långsiktig åtgärd.

Vad som oroar mig mer än den innehållna utdelningen är i så fall att Serneke fortfarande inte har hittat de samarbetspartners och byggherrar som man vill arbeta med i Karlastadenprojektet. Det kan dels öka risken för Serneke och dels leda till ytterligare förseningar. Själva Karlatornet har dock en god teckningsgrad för bostäder just nu så där består mycket av risken kring om bygget kommer kunna realiseras utan för stora merkostnader som riskerar lönsamhet.

Aktien föll på dagens besked och är nu värderad med en mycket hög premie med ett lågt P/E-tal (även om jag tidigare har skrivit om att P/E runt 2 får anses väl lågt med tanke på att det räknar in engångsintäkter från Säveaffären och döljer den löpande vinstutvecklingen, se mina tidigare inlägg om värdering av Sernekeaktien). Just nu har jag hög belåning i portföljen och därför avvaktar jag att öka ytterligare. Skulle aktien röra sig nedåt 50 kronor igen vilket motsvarar en direktavkastning på 8 procent mot fjolårets utdelning kommer jag att öka.

Inför delårsrapporten den 17 april kan noteras att Serneke har dragit in en order värd 480 miljoner för lägenheter vid Hornstull och en order i Trollhättan värd 102 miljoner kronor. Det säkerställer att resultatet det här kvartalet torde kunna bli hyggligt. Serneke blickar framåt där man just nu lägger fokus på Karlastaden som tar mycket resurser i anspråk nu när bygget har börjat. Samtidigt utökar man projektportföljen med nya projekt i Landvetter och Helsingborg. I den här typen av projekt finns en potential som inte är fullt ut värderad av marknaden som kan komma att realiseras om flera år.

För egen del innebär beslut om innehållen utdelning att mina utdelningar i maj landar på 8 000 kronor och blir något lägre än april månads utdelningar och fjolårets utdelningar. Samtidigt ser jag det som att fjolårets utdelning från Serneke var en oväntad överraskning. Jag hade inte räknat med utdelning före 2021 och mitt ägande är långsiktigt över Karlastadenprojektet.

7 kommentarer:

 1. Håller mig undan från Serneke. De har inget vidare rykte i branschen, betalar inte underentreprenörer i tid (minst 3 månader till fakturering), sköter projekt ganska dåligt etc. De tar även större och större jobb med högre risk. Likt en snöboll som rullar framför dem så kommer tillslut verkligheten ikapp och snöbollen kommer att rulla ifrån dem och krascha rakt in i väggen. Fast det är bara min åsikt jag kan ha fel :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den risken finns men aktien är också värderad därefter. Samtidigt vinner de uppenbarligen upphandlingar också hos prestigefulla uppdragsgivare. Framtiden får utvisa.

   Radera
 2. Jag tror de kommer få göra nyemission.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte alls omöjligt om Karlastaden drar ut på tiden. Det skulle dock gynna oss långsiktiga ägare som tecknar förutsatt att det ger förutsättningar för att lyckas genomföra hela projektet som planerat också utan externa partners.

   Radera
 3. Jag förstår inte riktigt hur du tänker när du placerar i den här typen av riktiga högriskaktier i syfte av utdelning?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har skrivit många gånger om Serneke på bloggen och varit tydlig med att jag inte investerar med utdelning som syfte. Det var en bonus som jag inte hade räknat med att de delade ut ifjol. Mitt investeringscase bygger på förtroende för företaget och att jag tycker att marknaden tenderar att undervärdera Serneke relativt andra aktörer i branschen. Om Serneke lyckas genomföra Karlastadenprojektet är aktien brutalt undervärderad just nu (och om inte kan det förstås gå illa). Jag köper inte riktigt P/E 2 pga engångsvinsterna från Säveaffären men Serneke har under alla omständigheter ett P/E under 15 också om man räknar med lägre vinst och sannolikt under 10. Har skrivit om detta också tidigare.

   Radera
 4. Tråkigt, men du kommer tillbaka!

  SvaraRadera