torsdag 13 april 2017

Veckosammanfattning - ökat i Minesto

Den kanske största nyheten i min portfölj i veckan är att jag har ökat min position i det Göteborgsbaserade marin energiföretaget Minesto. Det är ett företag som jag tror mycket på långsiktigt. Ett tidigare inlägg kan ni läsa här. När jag blev bruttomiljonär firade jag med att köpa Minesto som en krydda till portföljen. Just nu är jag cirka10 000 kronor från att också bli nettomiljonär. Det kommer jag bli vid nästa löneutbetalning såvida inte portföljen skulle hinna öka med tre procent innan dess. Därför tyckte jag att det nu var ett ypperligt tillfälle att öka igen.

Jag är av uppfattningen att 7 kronor per aktie är ett ganska rimligt pris för Minesto. Företagets teknik utvecklas bra utan egentliga motgångar. Företaget har flera projekt på gång, inte minst i Wales och har kassa nog från olika stöd för att kunna utveckla produkten i lugn och ro. Nog för att de måste kommersialisera sin produkt för att kursen ska stiga men det gäller ju alla företag som utvecklar nya tekniker. Jämfört med alternativ finns få ännu icke lönsamma uppstartsföretag som i övrigt levererar så trovärdigt som Minesto. Sedan kan det naturligtvis vara så att de misslyckas med sin kommersialisering och i så fall blir aktien snabbt värdelös. Det ligger i sakens natur när det gäller den här typen av kryddor i portföljen. Därför är min portföljandel också liten.


Carnegie dumpade aktier igår...


...och fortsatte dumpa aktier idag.Vad som har hänt de senaste dagarna är att kursen har minskat igen. Carnegie har dumpat över 45 000 aktier de senaste två dagarna. Min lekmannagissning är att det delvis har att göra med att aktien rent tekniskt bröt under tidigare stöd på 6,55 kronor per aktie. Det finns dock flera stöd runt 6,35-6,50 kronor och när vi nu stängde positivt idag är min förhoppning att ännu en botten har bildats. Just nu finns ett underliggande köptryck som verkar vara ungefär dubbelt så stort som säljtrycket om man ska tro orderdjupet. Det rimliga vore därför att vi, när alla aktier har dumpats, återigen testar nivåer runt 7 kronor. Vid eventuella positiva nyheter kan aktien snabbt studsa uppåt 8 kronor igen. Reservation förstås samtidigt till att det kan finnas något som jag inte känner till som gör att Carnegie toksäljer aktier för just kursen 6,50 kronor.

Utöver att jag ökar mitt innehav i marginalen hoppas jag också på att kunna räkna hem en vinst på minst 5 procent på ett par veckors sikt. Det räcker att kursen stiger till 6,75 kronor igen för att vara hemma och det är inte osannolikt.

I måndags lyckades jag också genomföra en arbitrageswap i Handelsbanken. Nu är jag tillbaka som ägare i B-aktien och fick några kronor extra helt gratis för besväret.

Ökade med ytterligare fyra aktier i H&M i tisdags. Nu avvaktar jag och ser varthän trenden bär. Över 220 kronor känns onödigt att köpa mer. Fortsätter hickan därunder kanske det blir ytterligare 10-15 aktier före ex-datum den 11 maj. Tyvärr verkar det inte bottnat ännu och då håller jag fortfarande under 217 kronor (YOC 4,5 procent) som en rimlig nivå att fortsätta öka mer.

Blev ytterligare lite mer Clas Ohlson. En ypperlig affär även om jag börjar tycka att aktien börjar bli lite dyr. Nu har jag 105 aktier och såvida det inte kommer någon dipp igen räcker det till höstutdelningen. Det motsvarar 2,5 procent av portföljen vid nästa årsskifte och är helt lagom viktning.

ATEA har jag länge grämt mig över att jag alltid är efterklok och snålar för mycket med att köpa. Nu har jag lärt mig den läxan. När det uppstod tillfälle att köpa under 100 NOK samtidigt som valutan är hyggligt värderad slog jag därför till och ökade med tio aktier inför majutdelningen.

Glädjande är att Serneke är i stigande trend igen och bröt igenom motståndet vid 105-106 kronor uppemot 107 kronor. Oroväckande dock att aktien snabbt studsade nedåt 104 kronor men den klarade testet och stängde runt 106 kronor ovanför gårdagens högstanotering och morgonens öppningskurs. Därför tror jag att vi kommer få se nya test runt noteringskursen på 110 kronor under nästa vecka. Noterar att Carnegie här köper igen.

Utdelningarna har regnat in under veckan: Bonäsudden, Pioneer Pref, Saltängen, Skanska och Telia. Upptäckte till min besvikelse att Hemfosa delar ut sin andra kvartalsutdelning i maj. Därför kommer aprilutdelningen bli ett par hundra kronor lägre än i mars. Samtidigt innebär det att jag i maj har ett nytt utdelningsrekord att se fram emot. Det innebär att 2 000 kronor i majutdelning bara är tolv H&M-aktier bort. Frestande att köpa dem av det skälet men då ska det vara till ett försvarbart pris. :)

Önskar er alla läsare en Glad Påsk!

5 kommentarer:

 1. Glad påsk!

  "När jag blev bruttomiljonär firade jag med att köpa Minesto som en krydda till portföljen."

  Well, vissa firar med öl, andra fyller på i portföljen :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detsamma!

   Jag firade med öl också - det ena utesluter inte det andra, se inlägget från slutet av september. ;)

   Radera
 2. Spännande veckosammanställning. Minesto måste jag kolla in!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja det är ett fint företag som utvecklar ny marin energiteknik. De har gjort allt rätt hittills och även om de liksom alla nya företag vars produkt ännu inte har kommersialiserats har en sjunkande kassa så tycker jag inte att mer talar idag för att de skulle misslyckas än när jag köpte aktier för över 7 kronor i höstas. Därför valde jag att öka när aktien handlas till ett ovanligt lågt pris. Läs dock igenom årsredovisningen och bilda dig din egen uppfattning. Jag kan ha missat något som Carniege har sett och reagerar på.

   Radera
 3. Jag är medlem i en grupp på Facebook som äger Minesto-aktien och finns många intressanta diskussioner där.
  https://www.facebook.com/groups/207035146299542/?fref=ts

  SvaraRadera