söndag 26 mars 2017

Veckoplan v. 13 - försiktig och befarar nedgång

Jag gillar inte att spekulera i upp och nedgångar men min subjektiva uppfattning är att jag tror att marknaden kommer testa lägre nivåer den kommande veckan. Jag tror således att OMX30 kommer testa åtminstone 1550 igen. Om det blir början på en något större nedgång eller bekräftelse på botten för fortsatt bulltrend vill jag inte spekulera i. Dagens industri hade en intressant artikel med Rune Andersson på samma tema. Ta inte rygg på mig i om börsen går upp eller ned för jag är en hobbysparare och ingen professionell analytiker. Anledningen till att jag delar med mig av mina subjektiva tankar är endast för att förklara - och inte minst påminna mig själv om - att mitt utgångsläge den kommande veckan är lite mer defensivt än vanligt.

Min köpstrategi baserar sig som bekant på en 1:2:4-trestegsraket. Jag har de senaste månaderna köpt på mig ordentligt på de första två nivåerna i nästan alla mina större innehav och det är en anledning till försiktighet eftersom jag inte vill riskera att öka för mycket till ett för dyrt pris.

Dilemmat är att jag köper kontinuerligt utifrån månadsspararprincipen och att april månad dessutom kommer innehålla färre handelsdagar än vanligt på grund av helgdagar. Därför kommer jag ändå behöva sikta på att köpa något varje dag den kommande veckan.

Kärninnehav
Även om alla dessa faktiskt handlas på hyggliga nivåer motsvarande min köp B eller högre (YOC över 4 procent) har jag ökat ganska bra tidigare i år. Det handlar främst om att fortsätta öka beskedligt för att se till att uppnå min målbild om antal aktier vid årsskiftet.

Clas Ohlson har jag utrymme att köpa ytterligare 100 aktier i under året men där är aktien just nu ganska dyr, min GAV är runt 129 kronor och utdelningen är långt borta.

Hemfosa är jag fullinvesterad i. Petrusko skrev bra om detta tidigare i veckan. Delar hans bedömning. De 200 aktier jag har räcker året ut och först om aktien handlas till YOC 6 procent vid 73 kronor utan fundamental anledning är jag beredd att öka mer i nuläget.

Handelsbanken har jag redan ökat tillräckligt i på nuvarande nivå. Mitt innehav är dock litet och jag behöver öka med ytterligare 78 aktier för att nå målet om 100 aktier vid årsskiftet. Därför finns utrymme att köpa en post eller två. Helst avvaktar jag dock att aktien sjunker nedåt åtminstone första stödnivån vid 122-123 kronor igen för jag tror att trenden kommer vara nedåt kommande tiden.
OBS! Det finns en potentiell arbitragemöjlighet eftersom A och B-aktien stängde på likvärdig värdering i fredags. Håll ögonen öppna imorgon!

H&M Wall Street Journal skrev en utmärkt artikel om H&M i veckan (länk). Jag resonerar på samma sätt om aktien och har tidigare skrivit om det (länk). Jag kan köpa ytterligare 58 aktier i år för att nå mitt långsiktiga mål om 200. Eftersom företaget har problem och jag redan har ökat ganska mycket på lägre nivåer är det ingen brådska men så länge jag kan köpa runt 230 kronor eller lägre kommer jag kanske öka försiktigt med ytterligare ett par poster om 2 aktier vardera. Delårsrapporten på torsdag kommer bli avgörande på kort sikt. Jag tror att det kan bli ännu en besvikelse eftersom H&M fortfarande inte kan ha hunnit genomföra särskilt långtgående förändringar sedan årsrapporten. Däremot tror jag att den inte kommer bli fullt så negativ som senaste försäljningssiffrorna men det säger egentligen mer om hur svaga de var. Hur som helst borde den räcka för att hålla kursen flytande på nuvarande nivåer runt 230 kronor och allt annat vore substansrabatt.

The strong dollar is a problem for H&M, too. The difference is that expectations are lower: H&M shares fell 5% in morning trading. They now trade on a forward earnings multiple of 18 times, compared with 26 for Inditex stock and a five-year average of 22 times. Crucially, they are underpinned by a dividend yield of 4,2%. Performance won't immediately improve, but long-term value investors should do nicely buying at today's level and waiting out the turnaround. Selling H&M is so last season.

Castellum har jag ett långsiktigt mål om 250 aktier i år. Där kan jag köpa ytterligare 83 aktier vilket innebär att jag med fördel kan köpa en post eller två kommande vecka. Efter ex-datum handlas aktien nu till en YOC runt 4,3 procent vilket är bra. Skulle aktien testa lägre nivåer nedåt stöd vid 110-112 kronor kommer jag öka ordentligt.

Axfood hade precis utdelning men handlas till YOC 4,5 procent. Det är riktigt bra och i brist på alternativ är det ett rimligt alternativ att öka ytterligare i. Mitt mål är 250 aktier i år och idag har jag 208. Det innebär att jag minst måste köpa en post om 4 aktier varje månad. 4-8 aktier kommande vecka är därför ganska försvarbart att öka med. Jag har äntligen fått tid att börja min serie om hållbara investeringar och gårdagens analys av Axfood tycker jag också stödjer att det är rimligt att fortsätta öka.

Nyss ökat och för dyrt att köpa mer

Skanska, Avega och HiQ handlas alla på fullt rimliga nivåer. Där har jag dock ökat ganska hyggligt den senaste tiden och känner mig utifrån min trestegsraket tveksam till att öka ännu mer till nuvarande pris. Avvaktar.

Vad lämnar det kvar?

Akelius pref var i fredags nere på 305,50 kronor igen. Det förefaller sannolikt att stöd vid 304-305 kronor kommer testas igen kommande vecka. Det ger en YOC på över 6,5 procent och ett försvarbart tillfälle att öka med ytterligare 3 aktier. Köper helst under 300 kronor för att få lägre nettocourtage per aktie men här har jag inte ökat sedan december och nu är ett rimligt om inte bra läge.

Bonäsudden fiskar jag fortfarande i runt 106 kronor. Med ex-datum på torsdag finns risk att kursen tenderar dra iväg uppåt och då avvaktar jag hellre och köper till ett mer rimligt pris efter ex-datum.

Minesto släpper sin rapport på onsdag. Aktien har inför det pressats ned runt 7 kronor igen. Det finns fortfarande inga negativa nyheter, snarare tvärtom. Även om jag inte gillar att köpa före en rapport kommer det bli frestande att öka lite försiktigt under 7 kronor.

MQ har jag gått i tankar om att sälja. Börsveckan köprekade förra helgen och aktien är löjligt pressad. Med en YOC på 5,3 procent överväger jag faktiskt att öka lite försiktigt även om nästa utdelning är först i februari och jag är tveksam till om utdelning kommer kunna bibehållas. 2015 års utdelning på 1,36 kronor skulle fortfarande ge en YOC på 4,1 procent vilket känns som en försvarbar riskpremie.

Norska kronan är fortsatt pressad. Fortsatt fiske efter norska aktier utifrån vad jag skrev i söndags. Utländska aktier i övrigt handlas inte till särskilt lockande nivåer just nu. Realty Income har jag redan ökat såpass mycket i att den utgör 3 procent av portföljen. Här är det rimligt att fortsätta öka åtminstone varannan månad men ser helst att antingen kurs eller dollar går ner med ytterligare ett par procent innan jag ökar. Coca Cola handlas till en YOC på 3,5 procent vilket förvisso är försvarbart. Detta är dock ett företag vars vinsttillväxt bromsar in och jag vill ha en lägre dollarkurs innan jag ökar. Nästa utdelning är dessutom först i juli.

Sammanfattningsvis blir det alltså en lugn börsvecka för mig. Jag tror att börsen kommer testa nedåt igen. Vad tror du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar