söndag 19 mars 2017

Veckoplan v. 12 - Norge fortsatt i fokus

Jag har lyckats hitta många fina köplägen i mars och har nu endast tio procent av månadsinsättningen kvar att spendera över fyra börsdagar. Tacksamt då att Axfood ger mig min hittills största utdelning om 1 200 kronor på onsdag. Samtidigt tycker jag att många av aktierna jag bevakar mest aktivt är ganska dyra just nu så det ser ut att bli en ganska lugn börsvecka. I brist på alternativ sneglar jag lite extra mot Norge där det fortfarande finns ett par procents valutarabatt just nu på medellång sikt.

H&M är börssnackisen. Jag har redan en portföljandel som är stor nog att utgöra cirka fem procent vid årsskiftet och det tycker jag är ganska lagom. Så länge aktien fortsätter handlas till en YOC över 4,25 procent när kursen understiger 229 kronor kommer jag öka lite försiktigt med ett par aktier om dagen. Eftersom H&M:s problem är väl kända sedan lång tid tillbaka tror jag att marknaden har prisat in dem ganska bra vid det här laget. Därför tror jag att det i ett kortare perspektiv är rimligt att köpa under 229 kronor och sannolikt att kursen studsar tillbaka till 245 kronor vid nästa normala - obs inte bra - rapport. På längre sikt måste företaget ta tag i sina utmaningar men i någon mån tror jag också att man lyckas med det även om jag inte förväntar mig någon tillväxt att tala om. Skrev mer igår.

Handelsbanken är en av de främsta kandidaterna att placera pengar i under veckan som kommer. Ex-dag den 30 mars. Jag tycker förvisso att aktien är väl högt värderad just nu men mitt portföljinnehav är löjligt låga halva procenten. Därför kan jag tänka mig att utifrån månadsspararprincipen köpa en post till eller två om aktien handlas till YOC över 4 procent. Netto motsvarar det en köpkurs på 124,80 kronor eller lägre.

Bonäsudden fortsätter jag att fiska i sedan de släppte en bättre rapport nyligen. Under 107 kronor får jag en YOC på 7 procent. Ex-datum om en vecka så kanske passar jag på.

HiQ är ett litet kompletterande testinnehav. I brist på bättre alternativ överväger jag ändå att öka i veckan som kommer eftersom utdelningen sker före påskhelgen och de trots allt handlas över 4,5 procent YOC vid nuvarande nivåer.

Castellum har ex-dag på fredag. Mitt portföljinnehav är långsiktigt ganska lagom och köper jag inget mer kommer jag ha 3 procent runt årsskiftet vid motsvarande aktiekurs. Därför ser jag egentligen ingen brådska att öka och jag kommer oavsett frestas att öka inför höstutdelningen om nya tillfällen dyker upp senare i år. Hur som helst handlas aktien just nu strax över mitt GAV på 120,75 kronor och jag ökar inte till dyrare pris än så. Under 120,50 kronor blir det kanske någon sista post.

Axfood handlas över YOC 4,5 procent när kursen understiger 133,3 kronor. Jag har redan en stor post och det är ett år till nästa utdelning så endast vid fortsatt fyndläge fortsätter jag öka i nuläget.

Kopparberg har jag velat ta in i portföljen en längre tid men vidhåller fortfarande att jag inte köper över 190 kronor. Till dels har det förstås att göra med risker på den viktiga brittiska marknaden och att jag tror att det finns risk att pundet kommer fortsätta pressas under historiskt låga nivåer om 10 kronor varför det kan vara för tidigt att köpa nu. Framförallt är skälet till att jag avvaktar att minimicourtage är 19 kronor. Det innebär att jag behöver köpa en position om 40 aktier vid ett enda tillfälle som vid nästa årsskifte skulle motsvara över en procent av portföljen. Då är jag mån om att det blir rätt från början. Fortsatt bevakning blir det i alla fall och juniutdelning lockar. Ett viktigt test i veckan blir om aktien klarar att bottna i intervallet 200-204 kronor där tidigare stöd finns eller om nästa nivå runt 186 kronor testas.

Serneke är en ständig följetång för mig eftersom jag tror på företaget. Ett viktigt test i veckan blir om kursen sjunker under 102 kronor eller inte. Om inte tror jag att vi har bottnat för den här gången. Är benägen att prova att lägga lite swingtradeorder i mindre skala eftersom jag tror att ett köp vid 102 kronor kommer kunna säljas i intervallet 104-106 kronor igen inom kort.

Sedan FED höjde räntan i veckan som gick har dollarkursen försvagats något mot kronan och är nu åter under 9 kronor. 8,83 kronor per dollar är fortfarande ganska dyrt men i det korta perspektivet kommer vi nog åtminstone stanna under 9 kronor. Amerikanska aktier är dock inte särskilt billigt värderade och jag ökade nyss i Realty Income så lutar åt att jag fortsätter avvakta mer normala nivåer under 8,5 kronor per dollar.

Norge fortsatt i fokus

Norska kronan handlas åter på vad som får uppfattas som ett par procents rabatt eftersom en normal nivå historiskt har kretsat kring 1,10 kronor. Norska kronan är dock starkt beroende av oljepriset. När det nu steg är det sannolikt att kursen kommer stärkas något igen i veckan som kommer. Jag tittar enligt ovan fortfarande på att öka min exponering mot Norge något. Därför följer här en Norgespecial:

Gjensidige börjar jag få en ganska stor portföljandel i och det är ingen ideal utdelningsaktie då de är lite svajiga. Utdelningen är dock hög och kan jag kapa åt mig en sista post under 130 NOK kommer jag göra det.

ATEA är för mig läxan om att man ibland inte ska vara dumsnål. Har vid flera tillfällen lagt köporders och velat öka innehavet när företaget går bra och valutan är rimligt värderad. Eftersom jag inte följer börsen i realtid har dessa inte slagit in och har gradvis fått se kursen stiga med 15 kronor. Intäkterna har ökat efter ett nytt längre avtal med Kammarkollegiet. Jag tycker dock fortfarande att det bär emot att öka över 100 NOK.

Data Respons tittar jag på att ta en första position i. Aktiekursen är dock hög och utdelningen har varit konstant i fyra år. Vid 22,20 NOK (YOC 4,5 procent) känns det ändå fullt försvarbart att ta en första position. Missade förra veckan och tror inte den går in nu heller men lägger i alla fall en order.

Multiconsult kommer jag försöka öka med en post eller två i om jag kan köpa till 92,50 NOK eller lägre med fortsatt låg NOK mot SEK. De har ett bra tillväxtcase på längre sikt och kursen är pressad nu av senast bägge kvartalens svaga resultat till följd av höga omställningskostnader.

Pioneer Property Pref sneglar jag på att ta in ett mycket litet kompletterande innehav i. YOC på över 7,5 procent är helt ok. Jag gillar dock inte att köpa utan säkerhetsmarginal på högsta aktiekurs vid 99 NOK. Kanske kan jag dock bita i det sura äpplet och köpa en liten post i vetskap om att utdelningen bara är ett par veckor bort och att valutakursen utgör krockkudde om jag i framtiden tvingas sälja ned. I så fall blir det dock bara en ynka post om fem preferensaktier.

Har till sist också prövat tanken att ta in ett första litet innehav i Orkla i portföljen. Jag tycker att det är ett stabilt och bra defensivt innehav. Nu går det att handla till min köp A-nivå. Eftersom aktien inte har någon utdelningstillväxt att tala om och är ganska statisk landade jag ändå i att nuvarande värdering är för hög för att det ska vara rimligt att köpa eftersom det finns bättre alternativ just nu.

3 kommentarer:

  1. Intressanta tankar! Jag står själv och väger mellan Castellum och Handelsbanken, två aktier jag har sedan länge och som jag gärna vill öka i - men av de två känns det som om Castellum har rätt prislapp medan Handelsbanken känns något dyr. Om du fick välja endast en, vilken skulle du ta då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentar!

      Som du själv är inne på skulle jag nog hellre välja Castellum. Personligen är Handelsbanken närmast köp men det beror på portföljbalansen och att jag vill öka andelen i Handelsbanken långsiktigt medan jag redan har ökat till mig en långt högre andel i Castellum som jag vill ha på lång sikt. Egentligen vill jag inte köpa mycket i Handelsbanken över 112 kronor men nu är min portföljandel bara en halv procent och ser det mer som liten ökning enligt månadssparprincipen för att bibehålla portföljandelen. YOC 4 procent är försvarbart om än på intet sätt billigt.

      Bägge är bra och gedigna företag men man ska vara medveten om att bägge sannolikt kommer leverera lägre vinstökningar än idag framöver då bägge har haft några exceptionella år bakom sig.

      Radera
  2. Tack för svaret, jag tror det är helt rätt input till vad jag bör göra. Castellum it is, och jag är helt med på att de båda två har haft riktigt bra år.

    Bästa liknelsen jag hört någonsin vad det gäller aktier är Per Börjessons, som liknade dem vid en skog med träd som bör gallras lite då och då, men som växer långsamt. Castellum känns även med den liknelsen i bakhuvudet som rätt val, även om Handelsbanken är lika bra. :-)

    SvaraRadera