onsdag 10 november 2021

ICA köps ut från börsen

Idag kom beskedet att ICA-handlarna och AMF lägger ett erbjudande för att köpa ut ICA från börsen. Erbjudandet gäller 534 kronor per aktie och avslutas den 14 december. Det innebär att det blir en liten julklapp in på kontot lagom till julledigheten hemma i Sverige från och med den 20 december.

I mitt fall har ICA varit en typisk buffertaktie som jag har haft ett ganska blygsamt innehav i men varit beredd att sälja för att utnyttja tillfällen att öka i andra aktier. En annan sådan aktie var Duni som jag sålde för något år sedan men nu tittar lite på igen. Jag hade en yield on cost på cirka 4,5 procent i ICA vilket inte är jättebra för ett innehav som jag ändå hade haft i drygt fem år men samtidigt ganska väl i linje med vad jag vill att portföljen ska dela ut i genomsnitt som helhet varje år. Därför har aktien varit kvar.

Jag kommer tacka ja med mitt mycket blygsamma innehav men det ger oavsett några tusenlappar in i portföljen att köpa andra aktier för eller amortera ned hävstången lite på marginalen. 

Tyvärr tenderar bra aktier att köpas upp eller ut från börsen, sak samma för mig då det innebär att jag förlorar en långsiktigt bra ägarandel. Jag har redan sett 4-5 ganska fina innehav försvinna den vägen. Nu var inte ICA någon kanonaktie men ändå ett bra defensivt innehav som bidrog till diversifiering. Samtidigt har jag funnit att jag har prioriterat Axfood som tenderar ha högre direktavkastning och utdelningstillväxt. Därför lutar det åt att jag kanske återinvesterar det kapital som frigörs i Axfood. Jag har bestämt mig för att det bör gå in i andra dagligvarukonsumtionsföretag inom mat och dryck. Cloetta och Kopparbergs är två andra alternativ där jag inte är övertygad. Tror jag ska ta mig en funderare på Duni igen också.

2 kommentarer:

 1. Hej,

  "Tråkigt". Du funderar ej på att även titta på Walmart, Costco e.d.?

  Allt gott!

  //Cristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja som utlandssvensk i olika länder har jag upplevt ett antal utländska livsmedelsföretag och tycker generellt att det är svårt att hitta ett koncept som är lika starkt som på svenska marknaden. Det finns en stark tradition att handla på någon av oligopolaktörerna i Sverige (Axfood, ICA, Coop) där dessa håller en viss kvalitet som håller uppstickare borta bortsett från lågprissegmentet (Lidl). Så är det inte nödvändigtvis på större marknader utomlands där jag ser risken som större att företagen kan konkurrensutsättas i högre grad.

   Jag har tittat lite främst på andra nordiska livsmedelsaktörer som Kesko (upplever dem inte som tillräckligt stabila och uppsidan begränsad) och Orkla (fin obligationsliknande aktie men ofta för högt värderad sett till begränsad uppsida).

   Radera