torsdag 4 november 2021

Aktieportföljen passerar 4 miljoner

Tredje gången gillt. Idag stängde aktieportföljen äntligen över 4 miljoner kronor netto.

Det är på dagen 16 månader sedan jag nådde milstolpen 4 miljoner i totala kapitaltillgångar men nu har jag det även i aktieportföljen efter att hävstång är avräknad.

Det är tredje gången aktieportföljen passerar 4 miljoner men den första gången som det höll sig med marginal hela vägen in till stängning.

De tidigare milstolparna duggade tätt men efter nedgång det senaste året i ett par större innehav dröjde det lite längre till dagens milstolpe. Jag är dock ändå före min prognos som var att uppnå 4 miljoner lagom till midsommar och bokslut för portföljens sjätte år.

Nästa milstolpe är att uppnå 5 miljoner kronor i totala kapitaltillgångar. Mitt mål är att nå dit senast den 31 december 2023. Så som det just nu ser ut tror jag att jag har en chans att nå det målet redan under 2022.

Jag påminner mig själv om att mitt ursprungliga mål var att gneta ihop 2,5 miljoner kronor efter de fem första åren. Efter halva det sjätte året är jag alltså redan på god väg att nå dubbla det ursprungliga målet. En förklaring är att jag har mer tillväxtaktier än ursprungligen planerat även om de flesta innehaven alltjämt är utdelningsaktier. En annan förklaring är helt enkelt att mitt utrymme att spara är högre än vad jag ursprungligen trodde skulle vara möjligt. Det gäller dock att aldrig ta framgången för given och fortsatt hårt arbete behövs för att bevara kapitalet. Därför kommer jag under de kommande två åren fokusera mer på defensiva utdelningsaktier igen.

Bruttoportföljen överstiger 4,5 miljoner kronor vilket är en nivå som är tillräcklig för att göra en FIRE om jag vill. Det är en stor trygghet och frihet. Just nu är det jag pysslar med väldigt roligt och utvecklande så därför är det lite av den bästa av världar att jag kan bygga vidare på portföljen under tiden.

Det känns också mycket inspirerande att inse att om portföljen klarar att fortsätta växa i bra takt även över de kommande fem åren är mitt drömmål på 11 miljoner inte längre en abstrakt omöjlighet.

Ingen champagne, kir eller öl denna gång men även detta inlägg kommer eventuellt uppdateras med en ny bild senare i veckan när andan faller på!

12 kommentarer:

 1. Grattis!

  Fortsätt nu som du hittills gjort och låt dig inte irra iväg på avkrokar.

  /Cristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Cristofer!

   Ja jag tar det lugnt nu och låter det ta den tid det tar. Har analyserat en del aktier senaste två veckorna som jag funderar på att öka i men tycker mycket är relativt högt värderat. Just nu amorterar jag ned hävstången i högre grad än nyköp som mest blir småpåfyllningar, tror det är bra i längden för när det väl dyker upp ett bra läge i någon aktie har jag utrymme.

   Radera
 2. Grattis! Hur mycket har du ungefär satt in varje månad utöver värdestegring och utdelningar?

  Vi hade när prognosen lades för 4 år sedan målet att nå 4 mille i slutet av 2021. Ligger nu på 3,8, det blev ett rejält hack i kurvan under covid, som tog tid att ta igen.

  Avsätter 25000 kr varje månad i rent sparande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Snålgrisen!

   Jag började med 25 000 kronor per månad men spar mer nu pga högre inkomst och högre sparande än när jag började.

   Ni kommer snart nå dit, tålamod som gäller! Har också haft ett rejält hack i kurvan det senaste året då ett par av mina största innehav har haft det lite motigt. Samtidigt har det gett fina lägen att öka som jag hoppas bär frukt kommande år istället!

   Radera
 3. Gratulerar och tack för läsvärd blogg! Roligt att du tar dig tid att formulera dina tankar och dela med dig. Blir kul att se vilka utdelningsaktier du landar i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Roligt att du uppskattar det!

   Får se vilka utdelningsaktier det blir, jag har tittat lite närmare igen på ett par aktier som jag inte riktigt tyckte det var läge att öka stort i just nu men har ingen brådska, det kommer alltid nya lägen förr eller senare.

   Radera
 4. Grattis till 4 miljoner igen :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 5. Kul, och stort grattis! Inte långt kvar till magiska 5. Egna portföljen drog över 1mil idag!
  Härlig fredag!

  https://utdelningsagentoren.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Grattis själv till första miljonen! Den är den svåraste, sedan går det snabbare till nästa!

   Radera
 6. Stort grattis! Utan tvekan välförtjänt.

  Du var för övrigt en stor inspirationskälla när jag valde att placera/behålla en stor del av mitt kapital i ett enskilt innehav.

  Det verkar ha varit bra för oss bägge än så länge :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Slumpvandraren roligt att höra!

   Är väldigt trygg i presentationen som VD för ett enskilt innehav där jag har mycket kapital höll igår!

   Tänk bara på att sprida risk och diversifiera också.

   Radera