tisdag 17 november 2020

Utdelningsprognos för 2021

Nu när det åter är lite lugnare igen efter två minst sagt hektiska månader har jag tagit mig tiden att för första gången försöka mig på någon sorts första prognos för hur stora utdelningarna blir 2021.

Prognosen för 2021 landar på 49 000 kronor i utdelningar. Då har jag inte räknat med full utdelning från storbankerna och räknar inte med utdelning från Scandic eller Serneke. Januariutdelningen från Clas Ohlson är också borträknad då det redan är känt att den inte kommer äga rum. Jag har inte heller räknat in utdelningstillväxt ens i utdelningsaristokrater som förutsägbart höjer utdelningen år efter år.

Därmed bör utdelningarna överstiga 50 000 kronor 2021 och jag tror rent av att jag kommer passera 60 000 kronor. Det beror på hur hög utdelningstillväxten blir och i hur hög utsträckning jag återinvesterar i aktier som delar ut under 2021. I nuläget är det ungefär 50 aktier som kommer ge utdelning under 2021.

Det innebär att jag har passerat frihetsgraden att kunna täcka all mat och löpande konsumtion genom utdelningar och börjar närma mig nivån när jag kan täcka mina boendeutgifter med utdelningar. Faktum är att om jag skulle sälja hela min miljöteknikportfölj och investera den i utdelningsaktier istället skulle den utdelningen täcka alla mina löpande utgifter. Känns tryggt att veta. Nu kommer jag behålla dessa aktier över det kommande decenniet helt enkelt eftersom jag tror att de också kommer betala utdelning i framtiden och den utdelningen kommer på sikt bli riktigt fin också. Men skulle jag vilja göra en FIRE känns det väldigt tryggt att veta att jag redan faktiskt har passerat nivån där det är teoretiskt möjligt.

När det gäller utdelningsportföljens genomsnittliga direktavkastning får jag återkomma till den tidigast till sommaren men antagligen först vid nästa års årsskifte helt enkelt eftersom det alltjämt är en stor osäkerhetsfaktor kring hur mycket företagen faktiskt delar ut 2021. Mitt långsiktiga mål är en direktavkastning som överstiger 4 procent yield on cost men jag har historiskt klarat att överstiga 5 procent. Det tror jag att jag kommer göra också i framtiden om man räknar på utdelningsportföljen exklusive miljöteknikaktierna helt enkelt eftersom jag har kunnat öka till en fin direktavkastning under våren när det var pandemirabatter i många annars stabila aktier.

Utdelningarna har i övrigt blivit lite eftersatta i fokus på miljöteknikaktier i år och kommer antagligen så vara hela mitt femte år med portföljen eftersom jag kommer behöva amortera ned mina hävstång från 12 procent till en långsiktigt mer stabil ränta. Därför blir det antagligen först till sommaren som jag återgår till att investera 90 procent av insättningarna i utdelningsaktier igen.

4 kommentarer:

  1. På tal om Scandic så undrar jag om du inte bör räkna med en nyemsission till där under kommande år? Lite beroende på hur saker och ting utvecklar sig i omgivningen.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är möjligt, beror på hur snart de kommer igång igen nästa år. De har dock en god kassa efter årets emission så i det skede Scandic skulle få problem med likviditeten kommer de flesta konkurrenter redan ha stängt igen. Därför tror jag att krisen snarast kan gagna Scandic i det längre loppet - handlar bara om att övervintra till nästa sommar.

      Radera
  2. Hej, jag gjorde nyligen också en första utdelningsprognos och den låter väl som din med många om, men och kanske, men i jan-feb borde vi veta lite mer så man kan uppdatera den.

    Jag har bara "utdelningsaktier" och kom fram till prognosen 90.000 kr med nuvarande portfölj vilket skulle kunna bli en liten bit över 100.000 kr (en drömgräns att jaga!) med nyinvesteringar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis! Det är riktigt bra jobbat!

      Längtar till den dagen jag passerar 100 000 kr/år också i utdelningar. Då passerar jag också drömgränsen att jag faktiskt skulle kunna leva på utdelningarna.

      Radera