lördag 31 oktober 2020

Månadssammanfattning oktober

Portföljvärdet landade på 3,5 miljoner kronor i oktober vilket är en minskning med 100 000 kronor jämfört med i september. Börsfrossan inför det amerikanska valet på tisdag och nedstängningar i flera Europeiska länder, inklusive det där undertecknad befinner sig, la sordin på börsen som har stigit under flera månader sedan börskraschen i mars. Portföljen tappade en tredjedels miljon i portföljvärde under den gångna veckan men jag funderar faktiskt inte så mycket över det utan fortsätter med mitt långsiktiga sparande enligt precis som vanligt. Brutto är portföljen just nu värd 4 miljoner. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Att portföljen inte faller mer i oktober beror på att jag som vanligt gör lägre insättningar sista månaden före ett nytt kvartal för att istället föra över ett större belopp på andra sidan kvartalet. På så vis slipper jag dubbelbeskattas på bägge kvartalen när skatten på mitt investeringssparkonto beräknas.

Insättningarna har totalt passerat 2 miljoner kronor efter 5 år med portföljen. Allt är inte månadsinsättningar utan inledningsvis kom också en del från tidigare sparande i fonder, aktier och annat som jag förde över till mitt investeringssparkonto. 

Den faktiska portföljutvecklingen relativt insättningar minskar dock till 170 procent vilket motsvarar en årlig ökning av portföljvärdet på 16 procent i genomsnitt sedan start.

Utöver börsnedgången är den enskilt största förklaringen till den minskande portföljen att Minestoaktien har tappat 10 procent under oktober. Jag har tackat och tagit emot genom att öka lite ytterligare. Faktiskt innebär det att den totala kostnaden för det antal aktier jag vill ha på lång sikt också minskar lite då jag har kunnat köpa aktier för en mindre total kostnad än vad jag hade räknat med vid inlösen av mina optioner.

Minesto arbetar som bekant för fullt med att installera sitt första kommersiella kraftverk i Vestmannasund på Färöarna. Under fredagen efter börsens stängning kom så ett pressmeddelande (länk) som uppdaterar om installationsarbetet som nu har pågått i tio dagar. I pressmeddelandet framgår att arbetet fortsätter enligt driftsättningsplan och Minesto har hittills kunnat verifiera DG100-systemets huvudfunktioner. Det mest väsentliga är att vi därmed kan utesluta att det fel som inträffade i infästningssystemet under sommaren vållar fortsatta problem då det nu alltså är löst. Det innebär i sin tur att teknikrisken har minskat väsentligt. Hur börsen reagerar är alltid vanskligt att bedöma men min tolkning är att vi rimligen bör passera 30 kronor igen och närmast titta uppåt mot de kursnivåer där aktien rörde sig i somras. Att teknikrisken är lägre nu än då är också skälet till att jag såg det som rea nog att kunna öka ytterligare under den gångna veckan. Nästa steg för Minesto är nu att ha kraftverket i kontinuerlig drift mot färöiska elbolaget SEV:s elnät varefter en verifikation från en tredjepart ska äga rum. Som jag tidigare har skrivit är det den nyheten jag ser mest fram emot och resultatet bör komma under det första kvartalet 2021. 

 
 
Utdelningarna under oktober föll in bättre än förväntat och landade på 2 417 kronor, bara 7,3 procent under 2019 års nivå. En senarelagd utdelning från Skanska kompenserade flera uteblivna utdelningar.

Redan i helgen förväntar jag mig den första utdelningen sedan pandemin bröt ut från Boston Pizza och eftersom jag har ökat vid två tillfällen sedan dess blir utdelningen minst i samma storleksordning som historiskt trots sänkt nivå nuförtiden. Annars är det ett par magra utdelningsmånader som avslutar året.
Klart står att jag kommer passera 30 000 kronor i utdelningar innan året är slut men däremot kommer jag inte nå hela vägen fram till 2018 års nivå. Det beror på att jag har prioriterat miljöteknikaktierna Minesto, Azelio och Climeon framför att öka i utdelningsaktier under hösten.

Jag köpte som jag skrev en del aktier under Avanzas courtagefria kampanj i måndags. Det möjliggjorde att fylla på med mindre belopp i mina amerikanska innehav. Det blev 5 aktier vardera i Realty Income och Omega Healthcare, 2 aktie till i J&J samt 1 aktie vardera i 3M och Coca Cola. 1 aktie blev det också i Pepsi som jag nu tar in på prov i portföljen och ut går istället min aktie i Berkshire Hathaway. Jag har också ökat lite i Climeon som jag tycker handlades på väl låga nivåer runt 40 kronor. Har fler inlägg på gång om dem och andra miljöteknikaktier men det är väldigt mycket på jobbet just nu så jag har helt enkelt inte hittat tid. Det här är trots allt en hobbyblogg som skrivs på min fritid.

Som jag tidigare skrev ökade jag mitt innehav med en tredjedel i Azelio på 31 kronor på besked om att verifieringen har varit framgångsrik (inväntar alltjämt att tredjepart bekräftar). Aktien har fallit tillbaka under veckans börsnedgång men gör nu jämte Kopparbergs upp om platsen som mitt näst största innehav varför ökningen tidigare i månaden var av sexsiffrig karaktär.
 
Att jag har ökat i ovan nämnda aktier i kombination med börsnedgången som minskar belåningsbara aktiers värde innebär också att portföljbelåningen har ökat till 11,7 procent. Min limit är 20 procent och även om det är höga belopp i absoluta tal befinner jag mig nära nog en normal hävstång på 10 procent även om jag långsiktigt strävar mot 5 procent. Enligt resonemanget ovan är min syn på Minesto att aktien ska handlas till de mer normala nivåerna runt 30 kronor eller högre där aktien har handlats de senast 4-5 månaderna. Därför tycker jag att det är försvarbart att betala 1,97-3,87 procent i ränta för aktier som jag räknar med redan i år bör vara värda minst 10 procent mer än vad jag har betalat. Jag har därför någorlunda realistiska förhoppningar om att uppnå ytterligare en milstolpe för portföljen innan året är slut.

Sparkvoten landade på 76 procent, högre än jag hade förväntat mig då det har varit ett par engångskostnader som jag inte brukar ha och lite högre matkostnader än vanligt. Samtidigt är vi i nedstängning igen och därför har jag inga andra extrautgifter just nu vilket ger en del extra sparbuffert.

Sharpekvot sjunker något till 0,97 vilket är nära nog mitt långsiktiga mål om att överstiga 1 för att vara godkänt en så här volatil månadsavslutning.

Standardavvikelsen är fortsatt rekordhög på 47,76 procent. Undra på det när storbanker och deras robotar spär på volatiliteten i Minesto. 

Champagnen har legat på kylning i en vecka nu och det lutar åt att jag korkar upp den idag, eller i alla fall senast på måndag, för att fira att Minesto äntligen är på rätt väg rakt mot kommersialisering och intäkter.

Far beint fram!

3 kommentarer:

  1. Kommer du att ha kvar bloggen även efter Minesto gått i konkurs? Det skulle kunna bli en intressant stilstudie i så fall. Tyvärr för oss aktieforumsarkeologer tenderar alla Buffett-wannabes att skaffa andra hobbys efter att deras portföljer imploderat.

    Att ha hälften av sin portfölj i ett tveksamt förhoppningsbolag är inte ett bevis på övertygelse utan på hybris.

    Trots det lycka till i fortsättningen.

    SvaraRadera
  2. Hallå UU! Ett rejält inlägg med mycket information. Det är väl bara att korka upp o fira lite, det behövs när värdet backar kraftigt. 2020 har o kommer fortsatt vara ett tufft år. Ligger själv också med en hel del belåning nu och utväxlingen blir förhoppningsvis god även om jobbigt under tiden.

    SvaraRadera
  3. Jag är imponerad av att du vågar gå din egen väg och placera så mycket i ett bolag du tror på. Hoppas att du blir rikligen belönad!

    SvaraRadera