onsdag 2 januari 2019

Reflektioner över det gångna börsåret

Portföljsammanfattning och utdelningssammanfattning följer när jag har räknat ihop dessa i lugn och ro. Till dess några första reflektioner om det gångna börsåret.

Aktieportföljen passerade miljonen under hösten vilket har varit ett av mina mål men landade nesligt på 987 425 kronor efter lite återhämtning på slutet. Det är dock inklusive belåning avräknad vilket jag tycker är det mest ärliga sättet att räkna. Utan belåning är aktieportföljen värd 1 091 931 kronor. Just belåningen är en nyhet och jag har i nuläget en hävstång på 10 procent. Jag ser det som att jag har ökat mer i relativt stabila aktier som Axfood, Investor och Kopparbergs. Det får jämna ut sig på sikt när dessa aktier delar ut och jag kan överväga att inte återinvestera utdelningen utan istället minska belåningen. Jag har samtidigt utrymmet att ta en belåning på åtminstone ytterligare 20 procent men det blir huvudbry för veckans kommande portföljanalys. I utgångspunkt är jag skeptisk till belåning men när jag kan öka i flera aktier långsiktigt ser jag det som en rimlig likviditetslösning som jag är trygg med att jag kan betala igen redan under det kommande halvåret om jag vill.

2018 jämfört med världsindex

2018 jämfört med Stockholmsbörsens index

Jag har aldrig brytt mig speciellt mycket om index som många skrävlar om hur de slår i uppgång. Är dock ändå lite stolt över att min diversifierade defensiva strategi faktiskt verkar fungera ungefär som jag har tänkt i nedgång. Portföljen slår nämligen index det gångna året trots att jag också tappade 0,60 procent över helåret. Fallet blev 4,65 procent under december vilket också var lägre än index. Min portfölj ökar inte mest i uppgång men minskar inte heller mest i nedgång. Stabil utdelning som helhet över tid är mitt huvudmål. Sharpekvot landade runt noll på minus 0,03 och standardavvikelsen blev väl hög för min smak på 14,48, nästan dubbelt mot normalt, vilket åskådliggör att det har varit en stormig avslutning på året ändå.

Utdelningarna landade på nästan exakt 35 000 kronor. Det motsvarar nästan 3 000 kronor per månad och innebär att jag har uppnått en frihetsgrad där jag mer än väl täcker mina månatliga löpande kostnader för mat, resor osv exklusive sällanköpsinköp av kläder, elektronik, möbler osv. Det motsvarar också min trettonde månadslön vilket förstås känns rätt trevligt. Växelkursen för Brookfield RES kommer avgöra slutlig utdelning. Retar mig lite på att aktien alltid delar ut för sent. Hade det inte varit för att jag gillar förnybart hade jag nästan sålt av den bara av det skälet.

Målsättning inför det nya året blir att passera minst 50 000 kronor i utdelningar men med förhoppning om att nå hela 5 000 kronor per månad vilket i princip skulle täcka en månadshyra för min andrahandsuthyrda bostad i Sverige. Mitt tidigare mål är att nå dit i september i år. Det blir svårt att uppnå även om jag redan kan räkna in cirka 40 000 kronor på aktier som delar ut nästa år eftersom det skulle kräva 60 000 kronor i utdelningar redan i september. Med en genomsnittlig portföljutdelning på över 5 procent är det i teorin möjligt att uppnå före årsskiftet men jag ser allt mindre egenvärde i att skynda fram med högre risk.

Mitt sparande har ökat under året och jag är stolt över att ha klarat att sätta av 1 250 kronor extra varje månad för totalt ytterligare 15 000 kronor under året till ett redan mycket högt sparande. Mina snålmånader där jag har hållit matkostnader och andra löpande utgifter under tusenlappen har bidragit till att kunna klara detta. Samtidigt har flera större inköp som en ny elcykel, kostym, bra skor osv ändå gjorts. Jag går in i det nya året med en högre lön än det gångna och har egentligen utrymme att öka sparandet ytterligare. Har dock bestämt att jag inte ska göra det då mitt sparande redan är mycket högt. Kommer istället sätta lite guldkant på tillvaron med någon resa och lite mindre snålande i vardagen. Det innebär minst 10 000 kronor per år ytterligare jämfört med ifjol.

MQ har varit årets besvikelse. Inte minst sedan utdelningen hölls in för det nya året. Det är dock sunt på lång sikt att de investerar i att försöka vända skutan. Jag har därför valt att behålla även om jag minskade innehavet något när den första vinstvarningen kom. På sikt kommer jag sälja aktien, finns inga starka skäl att behålla. Vill dock ge ledningens åtgärder ytterligare ett kvartal eller två innan jag bestämmer mig slutgiltigt. Tror inte det är utsiktslöst med en lägre utdelning 2020.

Minesto har varit intressant att följa. Från att ökat under 3 kronor per aktie under året har aktien studsat upp till som högst 17 kronor när tekniken sjösattes i full skala och lyckades leverera el. Nu har aktien fallit tillbaka till 8 kronor igen då man avvaktar nya nyheter och mer säkerhet kring framtida finansiering inklusive teckningsoptionerna i februari inför kommersialiseringen. Intressant fallstudie i hur marknaden agerar kortsiktigt och ibland irrationellt i bägge riktningar. Jag hoppas att min substantiella analys av vad företaget faktiskt gör ska betala av sig och har ökat den här nedgången också. Men det förutsätter förstås att kommersialiseringen lyckas och att företaget börjar inbringa intäkter. Första testet borde komma 2019 i det avseendet.

Jag har annars sedan första miljonen passerades börjat minska risken och satsa mer på långsiktiga aktier som Axfood, Castellum, Investor, J&J, Kopparbergs. Känner mindre och mindre att den där extra procenten i ökad utdelning är värd risken och får en allt bättre balans i portföljen. Överväger en städning här under 2019 men det beror också av min livssituation där jag nu är i ett skede där jag behöver börjar titta på hur många år till jag vill stanna utomlands och var. Möjligheten att börja titta på att återvända till Sverige finns där men samtidigt känner jag mig inte riktigt färdig och lutar åt minst ytterligare ett par år utomlands.

Noterar till sist att det har blivit lite mindre tid att blogga som helhet det gångna året. Har samtidigt blivit lite mer twitter. Tror och hoppas att det blir mer tid i år att dyka in i mer analyser igen.

2 kommentarer:

  1. Bra jobbat med att nästan hållan nollan!

    Jag föredrar att jämföra mig mot globalfonder då det inte går att köpa index rakt av. Sen är just DJ World lurig då valutaeffekter mot SEK inte ingår och OMXSPI är väl utan utdelningar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Stefan! Ja det förvånade mig men smällen i december var rätt hög för mig också. Återhämtat mig nu i januari så portföljen studsade över miljonen netto igen efter första börsdagen. Håller med om att DJ World är alltför förenklad. Jag använder den mest för att det är det mest globala i Avanzas jämförelsegrafer. Bra tips att kolla mot globalfonder!

      Radera