Cibus meddelade i samband med sin årsrapport i morse att de höjer utdelningen med 5 procent till 0,94 euro. Den kommer som tidigare betalas ut över tolv månader i slutet av varje månad. Höjningen var väntad eftersom Cibus tidigare har aviserat en intention om utdelningstillväxt på cirka 5 procent årligen.
Det fanns några andra positiva besked i rapporten. Hyresintäkterna ökade med hela 33,3 procent jämfört med föregående år. Det hänger förstås ihop med de stora förvärv företaget har gjort under året men är likväl ett positivt besked som visar att det finns en underliggande intäktsström från kärnverksamheten.
Också förvaltningsresultatet ökade med 32,9 procent jämfört med föregående år.
Resultat per aktie ökade med hela 62,5 procent till 0,24 euro per aktie. Det innehåller orealiserade värdeförändringar om 1,3 miljoner euro.
Man bör samtidigt notera att utdelningsandelen därav är 390 procent vilket är i högsta laget. Normalt skulle jag inte acceptera en så hög utdelningsandel. Att så är fallet i Cibus beror dock på att företaget har gjort offensiva investeringar de senaste åren varför lönsamheten kommer ifatt längre fram allteftersom belåningsgraden minskar och investeringsintäkter faller in. Belåningen är alltjämt betydande med en netto loan to value-ratio (LTV) på 61,3 procent vilket är något högre än föregående år. Samtidigt är stora investeringar i fastighetsportföljen tagna de senaste åren och belåningen kommer minska över tid.
Cibus handlas i skrivande stund till en direktavkastning om cirka 5,6 procent vilket innebär att marknaden prisar in den väsentliga risken jämfört med fastighetsaktier som Castellum med lägre belåningsgrad och större diversifiering i sin fastighetsportfölj.
Cibus äger framförallt livsmedelsfastigheter. Så länge dessa har ett bra läge är de att betrakta som en defensiv investering. Man bör dock hålla i minnet att varje enskilt innehav i Cibus fastighetsportfölj är föremål för konkurrens från andra livsmedelskedjor och ökad näthandel varför en viss risk finns. Axfoods VD talade idag i Svenska Dagbladet om näthandel i livsmedelsbranschen som en premiumprodukt eftersom det är kostsammare för företaget och de behöver ta betalt för hemkörningstjänsten för att det ska gå runt. Därför ser jag personligen risken att hemkörning tar över livsmedelsmarknaden som begränsad.
EPRA/NAV per aktie ökar med 6,1 procent till 12,1 euro per aktie.
Jag skrev mer ingående om Cibus i somras (länk). Rapport och bokslutskommuniké hittar du här (länk).
Jag äger aktier i Cibus, än så länge motsvarande knappt 1 procent av portföljen. Det innebär att jag kan köpa en ny aktie för varje månadsutdelning och min tanke är att Cibus-innehavet på sikt ska återinvestera sin egen utdelning månad efter månad, år efter år så länge verksamheten är sund.
OBS! Inlägg ska inte läsas som finansiell rådgivning eller rekommendation. Du bör själv läsa rapporter och annan information om företaget och du är själv ansvarig för dina investeringsbeslut. Mitt ägande i Cibus är långsiktigt och jag gör inga förutsägelser om aktiekursens utveckling.
Jättefint inlägg utlandsutdelaren och jag äger också Cibus. Det finns dock ett frågetecken kring det här med månadsutdelare som jag tänkte belysa lite:
SvaraRaderahttps://www.kronantillmiljonen.se/utdelningar/cibus-ar-det-en-riktig-manadsutdelare/
Tack Kronan! Fin sammanställning av innehaven och stabiliteten under pandemin. Och gillar ditt kritiska perspektiv på månadsutdelningen.
RaderaHåller med dig om att det vore bättre om de gjorde som Realty Income och höjer gradvis över helåret baserat på hur resultatet utvecklas kvartal för kvartal.
Sedan spökar valutaeffekten i Cibus också. Tänker inte på det så mycket själv då jag får lön i EUR (prickade just rätt sida om 10-kronan i senaste växlingen), men det gör att utdelningen blir lite ryckigare och mer oförutsägbar i svenska kronor. Samtidigt är det bra diversifiering att ha aktier i flera valutor med tanke på att kronan är en liten och just nu relativt svag valuta.
Jag tycker att det borde vara en självklarhet att om man är en månads- eller kvartalsutdelare så ska man justera sin utdelning utifrån resultat kvartal för kvartal.
SvaraRaderaPetrusko lyfter fram att Cibus intjäningsförmäga är 1,15 euro per aktie, vilket är klart över utdelningen . Risken ligger väl i lite hög skuldsättning. Hoppas på många fina år tillsammans med denna aktie. Beslutet att gå in i Cibus kom efter att ha sett en intervju med VD-n. Oerhört förtroendeingivande.
SvaraRadera