tisdag 1 december 2020

Historisk milstolpe för Minesto - kraftverket levererar el i elnät

Minesto nådde idag en historisk milstople när det äntligen står klart att företagets första kommersiella kraftverk levererar el direkt i Färöarnas elnät (länk). 

Varning upprepas! Minesto gör i nuläget ingen vinst och har trots en god soliditet ännu begränsade intäkter. Även om dagens pressmeddelande innebär att teknikrisken minskar väsentligt kvarstår fortfarande flera steg att lösa såväl tekniskt som finansiellt på vägen till kommersialisering. Minesto är fortsatt en starkt volatil aktie förenad med hög risk. Det finns ingen garanti för att företagets kommersialisering lyckas och du löper risk att förlora kapital. Detta inlägg ska inte läsas som finansiell rådgivning eller rekommendation. Inlägget utgör endast en reflektion över företagets och deras samarbetspartners pressmeddelande. Jag äger aktier långsiktigt i Minesto som är mitt största innehav. Även om jag eftersträvar att vara kritisk för att undvika confirmation bias är det oundvikligt att mitt perspektiv färgas av aktieägandet. Gör därför alltid din egen analys. 

Jag har tidigare skrivit rätt ingående om Minsto i maj (länk) med en uppdatering i september (länk).

 
Man kan sammanfatta dagens pressmeddelande så här: vi vet nu med säkerhet att tekniken fungerar. Det som återstår är nu att verifiera de kommande veckorna hur bra tekniken levererar.

Alltså vi vill också få ett kvitto på att resultatet av elproduktion är precis så bra som vi förväntar oss. Och lika viktigt är tredjepartsverifieringen viktig för att övertyga såväl nya kunder som institutionella investerare. Verifiering gör det även lättare för kunder att belåna investeringar i tekniken.

Man kan dock konstatera att teknikrisken nu har minskat väsentligt och jag skulle jämföra med det skede Azelio befinner sig i där tekniken har levererat men man väntar på den slutliga rapporten från tredjepartsverifieringen. I bägge fallen används Det Norske Veritas. Det resultatet kommer antagligen på andra sidan årsskiftet men sannolikt någon gång under januari månad helt enkelt eftersom kraftverket behöver vara i kontinuerlig drift för att producera mätdata och el under alla olika faser av tidvattencykeln. Därefter är det endast en fråga om hur lång tid det tar att slutföra själva rapporten.

Det samtidiga uttalandet från Färöarnas energibolag SEV är en positiv signal. Även om SEV:s VD Hákun Djurhuus påminner om att tester fortskrider understryker han samtidigt att SEV är övertygade om att tidvattenkraft kommer att spela en viktig roll i Färöarnas hållbara energiproduktion. Han påminner också om att tidvattenkraften till skillnad från andra hållbara energikällor är förutsägbar, vilket gör den mer stabil än till exempel vindkraft.

För oss som har följt Minesto ett tag vet vi redan att själva tekniken som sådan fungerar såtillvida att det fem gånger större DG500-kraftverket leverade el redan för två år sedan 2018 utanför Wales kust. I det fallet rörde det sig dock om kontrollerade tester till en elboj ute till havs och inte landelnätet vilket alltså är nytt. De testerna skedde också under avsevärt enklare förhållanden medan det kraftverk som är i drift i Vestmannasundet på Färöarna nu är sjösatt väsentligt djupare med ett mer funktionellt fundament än den gjutna bottenplatta som användes i Wales. Det kommer bli viktigt när man nu går vidare till energiparker.

Det bör också påminnas om att dagens nyhet är historisk såtillvida att den innebär att Minesto för första gången kommer att kunna fakturera intäkter. Minestos affärsmodell är som bekant lik Vestas där fokus är på att sälja kraftverk men i det innevarande första avtalet med SEV får Minesto intäkterna från just elförsörjningen. Nu rör det sig ännu om ganska blygsamma belopp från ett kraftverk med en märkeffekt i spannet 100-120 kW men det är självfallet välkommet och något att hålla utkik efter i 2021 års rapporter.

I ett nästa steg ska ytterligare ett DG100-kraftverk installeras i Vestmannasund i början av 2021. Som Minesto har kommunicerat tidigare i år pågår dock redan arbetet med att förbereda den första parken på Färöarna (i Hestfjørður söder om Vestmanna). Minestos styrelseordförande bekräftar i pressmeddelandet att företaget nu går in i en fas där de går från enstaka installationer till uppsättningar av parker, precis så som vindkraft har kommersialiserats (Jonas Millqvist har en bakgrund i Vestas). Under 2021 bör vi därför kunna hoppas på nyheter om hur arbetet fortskrider med de bägge första parkerna på Färöarna och i Wales. Där kommer det av allt att döma vara den tio gånger större DG1000-modellen som sjösätts med en märkeffekt på mellan 1-1,5 MW per kraftverk.

Personligen är det här en mycket glädjande nyhet. Jag hade förvisso hoppats att det skulle ske 5-6 månader tidigare men det är glädjande att äntligen få resultat. Men givet att Minesto är mitt i särklass största innehav i portföljen är dagens besked en stor lättnad. Nu återstår att luta sig tillbaka och följa med på den spännande resa som företaget har framför sig de kommande åren.

Vestmannasund, Färöarna

Vill avslutningsvis påminna om att det här är en aktie som det gäller att ha stort tålamod med. Fokusera på vad företaget gör och inte bruset i dagshandeln. De verkligt stora förtjänsterna är åtminstone fem år bort när företaget påbörjar industriell massproduktion och bygger upp en orderbok med orders i parkskala.

Nu återstår bara att korka upp champagnen och ställa fram tårtan!

5 kommentarer:

 1. Korka upp champagne? Kursen är ju ner 10 % sen nyheten presenterades. Rekommenderar att du lyssnar på senaste börspodden. Det pratas en del om Minesto där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har nu lyssnat på vad Börspodden sa om Minesto. Det var upplysande för det klargjorde att de inte ens bemödat läsa in sig om företaget. Tolkar det som att de sysslar mer med underhållning och jargong för börsintresserade än seriösa analyser. Man får ta det för vad det är helt enkelt.

   Generalfelet Börspodden gör är att jämföra Minesto med Eolus Vind. Eolus vind är ett företag med affärsidé att projektera vindkraftsparker. Minesto har som affärsidé att producera själva kraftverken medan andra aktörer genomför själva projekteringsbiten. Minestos affärsmodell bör snarare i allt väsentligt jämföras med den danska vindkraftverksproducenten Vestas. Noterbart är att producenter i regel har högre lönsamhet än projektörer då de senare verkar på en långt mer konkurrensutsatt marknad (Eolus Vind verkar på den redan mogna och konkurrensutsatta nordisk-baltiska marknaden medan Minestos patenterade teknik än så länge är unik globalt om att utvinna energi från långsamma tidvattenströmmar = monopolställning på en marknad över 600 GW för en överskådlig tid framöver). Minesto kommer därför inte själva sitta på kapitalintensiva parker (eller för den delen binda kapital i dessa), har rejäl offentlig finansiering i det inledande projektet och ett eget kapital som ger en soliditet i trakterna 93-94% vilket innebär att de redan har finansiering för de kritiska inledande projekten. Det är också ett sakfel att dykare behövs för att underhålla drakarna. En viktig del i Minestos lösning som nu verifierats de senaste två månaderna är just att man INTE behöver dyra lösningar för undervattensunderhåll. En liten bogserbåt och en kran på land räcker, vilket de flesta hamnar har.

   Jag förvånas över börsens reaktion då jag ser det som att teknikrisken har minskat väsentligt när vi nu vet bortom tvivel att tekniken fungerar i skarpt läge. Det är också minst sagt förvånande att marknaden straffar aktien när Minesto nu för första gången i företagets historia får direkta intäkter från sin verksamhet.

   Men visst, jag korkade upp champagnen och köpte en tårta i tisdags för det här var en bekräftelse jag ville få från företaget. Som jag har skrivit i mina inlägg om Minesto i maj och september, där du ser hur jag resonerar kring företaget, bör man ha ett mycket långsiktigt perspektiv i Minesto då de verkligt stora förtjänsterna är tio år fram i tiden. Det är en volatil aktie med hög risk i det kortare perspektivet.

   Radera
 2. Här är en till som följt Minesto ett tag. Det är otroligt spännande med Minesto av så många skäl. Jag antar de närmaste typ tolv månaderna kommer visa hur stor potential deras teknik har. Det måste också vara en väldigt tuff miljö därnere och mycket som kan gå fel som är svårt förutse. Men nu är det igång. Ett nytt energiteknikföretag i Göteborg vore fantastiskt kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med dig Kaktus! Ser mycket fram emot hur man nu väljer att gå vidare med sin första park för det verkar ju helt klart att så kommer ske. Vi borde få någon form av ytterligare besked i början av nästa år när kraftverket har varit i drift en månad, jämförbart med när Azelio släppte uppgifter om sin verifiering.

   Och Göteborgsföretag gillar jag särskilt men får ibland intrycket av att vi får förmånen att handla dem till Göteborgsrabatt för att de inte går hem hos de fina investerarna i Stockholm. ;)

   Ökade lite till i Minesto idag faktiskt!

   Radera
 3. Spännande när du satsat så mycket förstår jag. Jag har bara ett litet antal.
  Jag hoppas verkligen att det blir en verksamhet i Sverige. Så tråkigt när företag flyttas ut när de börjar bli större.

  SvaraRadera