torsdag 10 september 2020

Clas Ohlson fortsätter positiv trend

Något som är roligt med att blogga är att man lättare kan följa upp hur man resonerat tidigare. I fallet Clas Ohlson har jag följt en trend de senaste rapporterna av förbättrat kassaflöde.

Aktien faller förvisso idag på säljtapp (-7 procent i augusti totalt och -2 procent organiskt). Men jag tycker efter att ha ögnat igenom rapporten att den återbekräftar den positiva trend som jag beskrev efter förra rapporten (länk) och efter en rapport dessförinnan som finns länkad till i det inlägget. Över hela kvartalet ökar försäljningen trots tappet i augusti med 1 procent. Noterbart är att norska marknaden (44 procent av total försäljning) något förvånande är loket medan försäljningen var svagare på övriga marknader.

Tråkigt är också att Clas Ohlson bekräftar vad vi väl redan befarat att de håller inne utdelningen för det kommande året. Ingen utdelning vare sig nu i september eller januari 2021 således. Då ska man dock komma ihåg att Clas Ohlson redan hade hunnit betala ut halva utdelningen i januari i år före pandemin.

Trots dessa plumpar finns det återigen mycket positivt i rapporten.  Här är ett axplock:

  • 7% organisk tillväxt.
  • Försäljning online ökar med 63%.
  • Försäljning online ökar till 9% av total försäljning (8% senaste kvartalsrapporten).
  • Bruttomarginalen stärks till 38,7% (38,1%).
  • Tydligt stärkta EBIT-marginaler.
  • Soliditeten stärks ytterligare något.
  • Kassaflöde ökar med 87% (löpande verksamhet).
  • Kassaflöde är 9,16 kronor respektive 22,55 kronor per aktie (löpande verksamhet 3 & 12 månader).
  • Vinst per aktie 1,84 kronor (0,77 kronor) motsvarar 30 procent av normal utdelningsnivå.

Det kan också noteras att kostnaderna minskar vilket delvis hänger ihop med att personalen har minskat med motsvarande 58 heltidstjänster.

Det finns en stor oro förknippad med Amazons inträde på den svenska marknaden. Jag tror dock inte att det nödvändigtvis behöver vara så negativt för Clas Ohlson. Dels är Clas Ohlson från början ett postorderföretag som redan har en logistikkedja och inte börjar från noll. Men framförallt har Clas Ohlson varit smarta i att samarbeta med Amazon i UK. Därigenom lär man sig vad Amazons erbjudande innebär och har också möjligheten att samarbeta med dem i Norden i värsta fall. Det är en risk man ska ta på allvar men också en risk där det är tydligt att företagets ledning är på bollen sedan länge. En annan sak som påverkar är VD-bytet där Lotta Lyrå, som har styrt upp kassaflödet och vänt till historiska vinstnivåer igen under sin tid som VD, nu lämnar. Kristofer Tonström, närmast från Filippa K och Omega Pharma, blir ny VD. En ganska ung och dynamisk sådan skvallrar om förhoppningar från styrelsen om att ta Clas Ohlson in i e-handelseran på allvar. Återstår att se om han fyller kostymen men jag tycker att det är ett modigt val. Han tillträder i december varför det blir ett glapp där ekonomi- och finansdirektören blir tillförordnad VD.

Det kan noteras att utdelningsandelen, förvisso med beaktande av den finansiella ställningen, ska utgöra minst 50 procent. Samtidigt har Clas Ohlson ett mål om 5 procents organisk tillväxt per år. Några väsentliga utdelningshöjningar tror jag egentligen inte på men däremot tror jag att man till september nästa höst kommer återgå till historisk utdelningsnivå på 6,25 kronor per aktie vilket motsvarar cirka 6,3 procent i direktavkastning. P/E omkring 19 avskräcker inte heller men är inte riskpremie nog för mig. Jag landade ändå i att marknadens reaktion på rapporten verkar överdriven och fortsätter behålla mitt innehav.

OBS som vanligt disclaimer om att jag äger aktier i Clas Ohlson. Du ska inte läsa inlägg som finansiell rådgivning eller rekommendation. Du är själv ansvarig för dina aktiebeslut och bör alltid göra din egen analys. Alla aktier har en risk så även Clas Ohlson. Det är inte säkert att du får tillbaka investerat kapital.

2 kommentarer:

  1. Tycker du inte att kursen borde ha hämtat sig lite efter rasat under onsdagen? Nu föll den ytterligare under torsdagen.

    Mvh
    Aktiekemisten
    www.aktiekemisten.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Personligen tycker jag att Clas Ohlson bör värderas lägst omkring hundralappen beroende på hur man viktar framtida konkurrensrisk. Men följer inte kursen från dag till dag, en poäng för mig med de här inläggen varje kvartalsrapport är just att följa upp mer långsiktiga trender och inte fastna i kursbruset.

      Clas Ohlson är uppenbart ingen tillväxtaktie men som värdecase är aktien stundtals intressant eftersom marknaden av just det skälet ofta ratar Clas Ohlson för mer spännande aktier. Det är inte ovanligt att aktien kan handlas till en god direktavkastning och P/E. Jag tycker att marknaden överreagerade på säljsiffrorna men förstår oron för att det ska vara en trend. Om kassaflödet fortsätter utvecklas i positiv riktning och på sikt omvandlas till högre vinster kommer det till och med finnas utrymme för en utdelningshöjning men mitt case är att aktien håller sig omkring hundralappen på sikt och ger en direktavkastning på över 5 procent. Det är gott nog för mig, sedan får andra aktier driva portföljens tillväxt.

      Önskar jag hade tid att skriva om fler aktier, försöker göra ett nedslag i de flesta rapporterna men hinner inte skriva om alla. Ville t.ex. skriva om Multiconsults fina kvartalsrapport men det har inte blivit av ännu.

      Radera