söndag 3 juli 2022

Utdelningar och aktieköp i juni

Det är semestertider och börsen får mindre fokus då jag värdesätter tiden i Sommarsverige högre.

Juni är traditionellt en relativt lugn utdelningsmånad. I år blev det 1 835 kronor, ganska väl i linje med fjolårets juniutdelning plus ett par procents ökning. Endast åtta aktier delade ut i juni i år, samtliga månads- eller kvartalsutdelare. Jag har redan passerat 43 000 kronor i erhållna utdelningar netto efter skatt och prognosen på befintliga innehav är i nuläget redan över 59 000 kronor. Därmed kommer jag med säkerhet passera en bra bit bortom 60 000 kronor innan året är slut eftersom jag fortsätter en del av nyinköpen investera i aktier som har delutdelningar kvar i år samtidigt som mina kalkyler är väldigt defensiva när det gäller valutaeffekter, där utländska aktier just nu betalar 20-30 procent högre utdelning omräknat i svenska kronor på grund av valutaeffekten.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vid bokslut i juni var portföljbelåningen runt 9,3 procent men som vanligt sätter jag in juniinsättningen först i juli för att undvika dubbelbeskattas på mina ISK/KF på bägge kvartalen. Redan per den 1 juli är portföljbelåningen nere på 8,3 procent. Det innebär att jag kommer kunna sänka den ytterligare under nästa räntenivå redan under juli månad vilket är lägligt med tanke på riksbankens, och därav Avanzas följande, räntehöjning. Jag tycker egentligen att en belåningsgrad under 10 procent är försvarbar, det handlar mer om att den högre räntan gör att det går jämt upp med de löpande utdelningsintäkterna vilket minskar hävstången för ränta-på-ränta-effekt av återinvesteringar. Kapitalförsäkringen har redan räntefria lån men jag vill få ned räntan till intervallet 1,2-2,2 procent för ISK för att få lägre ränteutgifter då det är en nivå som täcks fullt ut av mina löpande intäkter från utdelningarna.

Jag kommer därför fortsätta att blanda amortering med aktieköp i sommar men har ändå utrymme att investera ungefär halva julilönen och att återinvestera juliutdelningarna. Framförallt är det sommarsemester hemma i Sverige och jag prioriterar den fina tiden högre än att vara aktiv på börsen.

Utöver att jag gör min lilla månatliga påfyllnad i Minesto, som återbekräftade fina besked och en tydlig plan för utbyggnad på Färöarna på stämman i början av juni, blev det uteslutande inköp av fastighetsaktier under juni månad. Jag återinvesterar ju också intäkterna från aktielåneprogrammet vilket redan har gett mig ett par tusen ytterligare Minestoaktier helt gratis. Det kan te sig motsägelsefullt då fastighetsaktier har fått mycket stryk på börsen. Men min strategi är långsiktigt ägande av företrädesvis utdelningsaktier varför kursutvecklingen i sig inte bekymrar mig. Fastighetsaktier har traditionellt ansetts stå emot inflation bra i så mån att de helt enkelt inflationsjusterar hyran och på så vis ändå får in intäkter. Mina fastighetsaktier i portföljen fokuserar på relativt defensiva innehav och just löpande hyresintäkter är för mig en viktigare indikator än EPRA/NAV. Det sagt finns en mycket högre risk dels eftersom det vid en lågkonjunktur kan bli färre uthyrda objekt med lägre uthyrningsgrad som följd och dels eftersom den högre räntan, om den biter sig fast på längre sikt kan få företag med hög belåningsgrad på obestånd. Jag har under juni valt att öka i tre aktier. Tittar även lite på att öka mer i Cibus under sommaren.

SBB har det skrivits mycket om i medier och av andra så jag nöjer mig med att konstatera att mitt ägande i företaget grundar sig i det fina defensiva innehavet SBB förvärvade från Hemfosa samt liknande innehav. Jag är dock försiktig givet risken och håller portföljandelen någonstans mellan 1-2 procent. Företaget har vuxit snabbt, har en hög belåningsgrad och det finns en reell risk att det kan hamna på obestånd. Men givet att lånräntorna i det kortare perspektivet är satta är den risken något längre fram i tiden och i nuläget handlar det mer om att återvinna marknadens förtroende.

Castellum har traditionellt varit ett av börsens mest välskötta företag med en glimrande historik. Efter att Saxborn lämnade som VD har de idag en något mer offensiv profil och är inte totalt utan risk de heller. Men jag litar på företagets goda historik av att äga, förvalta och utveckla fastigheter på ett sunt sätt. Jag har därför valt att mer än dubblera mitt innehav under juni när aktien har handlats på en direktavkastning en bra bit över 5 procent. Det kommer sig av att aktien länge har handlats till en hög värdering varför jag tidigare inte har kunnat öka i den takt som jag skulle ha velat och därför nu passar på att köpa så många aktier jag finner rimligt för att uppnå det tilltänkta långsiktiga ägandemålet i en "färdig" utdelningsportfölj. Jag kommer fortsätta titta efter fyndlägen också i juli och augusti.

Wallenstam är ett av Sveriges mest defensiva fastighetsföretag med ett innehav med flera av de bästa fastigheterna i Göteborg. Framförallt har deras VD Hans Wallenstam en historik av att klara sig genom tidigare finanskriser. Räknat i direktavkastning brukar aktien inte klara mina lägsta utdelningsmål. Det gör den inte nu heller vid en första anblick. Men Wallenstam delade ut väsentligt högre belopp bara för något år sedan och har förmågan att dela ut två kronor årligen när stormen har lagt sig. Sett ur det perspektivet handlas aktien till en direktavkastning över mitt långsiktiga portföljmål på 4,25 procent varför jag har försökt att öka en del i Wallenstam också. Jag skulle egentligen vilja passa på att ta en större position men prioriterar att balansera amortering med nyinköp och därför får det bli så många aktier som jag hinner på dessa nivåer. Fortsätter att fiska efter fyndköp också i juli och augusti.

Under sommaren blir det mindre fokus på börsen men däremot lite långsiktig förkovran där jag läser Peter Lynch och Benjamin Graham i lugn och ro i skuggan. Som utlandssvensk brukar jag också lyssna på i stort sett alla sommarprogrammen i P1, många dock i efterhand. Årets uppsättning verkar på förhand bättre än på många år med fler personer som kan och har uträttat något på bekostnad av färre mediaprofiler och/eller kändisar. Gudrun Persson och Christian Koenigsegg hade två bra och bildande program, därtill med bra musikval. Ser med spänning fram emot att höra bland annat Sverker Sörlin, Jacob de Geer, Stefan Ingves, Lydia Sandgren, Gregor Zubicky, Elin Röös, Åke Sellström och P-Å Åhlén. Och E-Type förstås.

Trevlig sommar - släpp dagskurserna och ta tillvara på de fina dagarna ute i solen!

6 kommentarer:

  1. Och tack för ett balanserat inlägg med vettiga tankar.

    SvaraRadera
  2. Mycket tacksamt att få läsa och ta del av din utveckling!
    Kul att utdelningarna ständigt tickar på och växer!

    All lycka och välgång!

    /Cristofer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Cristofer och dito! Gnetar på månad efter månad och portföljutdelningen växer över tid!

      Radera
  3. Har läst din blogg i några år nu och måste säga att det är väldigt inspirerande att följa den, många välskrivna och mycket intressanta inlägg, stort tack för att du driver den!

    Jag har vid flertalet tillfällen läst om din vision om en "färdig" utdelningsportfölj, d.v.s. en portfölj bestående av ett antal bolag och som när du uppnått X antal aktier i respektive bolag därefter anser dig vara fullinvesterad i det respektive bolaget. Detta förmodar jag har gjorts genom att uppskatta framtida vinst (samt utdelning och/eller utdelningsandel), baserat på historisk vinsttillväxt samt framtida potential hos företagen, där du även tagit hänsyn till utdelningsvikten av varje enskilt innehav för att därefter uppnå en (utdelnings)balanserad portfölj någon gång i framtiden.

    Jag har själv försökt mig på att göra något liknande för min portfölj för att lättare kunna köpa mer strategiskt vid t.ex. känslodrivna kurs-dippar som kommer då och då för olika sektorer, men har insett att det var mer komplicerat än jag först trodde. Det vore mycket intressant att läsa mer om dina tankar kring strategin att bygga en portfölj på detta sätt, jag har läst i dina flikar överst men hittar inget skrivet om just denna del av din strategi där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Roligt att du uppskattar bloggen!

      Ja jag gör faktiskt ungefär så som du beskriver det. Utdelningsvikten har jag tänkt följa upp i sommar av samma skäl då några av de aktier jag är eller nästan är fullinvesterad i idag utgör en stor del av portföljutdelningarna mycket på grund av att jag inte har hunnit ikapp i en del andra aktier. För några år sedan när det stod klart att jag skulle klara en FIRE-portfölj och jag började vikta ned risk genom att sälja t.ex. högutdelande enfastighetsaktier till förmån för defensiva tråkaktier började jag göra en slags översikt eller plan för att säkerställa att jag har en viss basutdelning från sådana tråkaktier. Den tjänar också till att alltid komma ihåg att titta efter lägen att öka i sådana aktier då de ofta är lite dyrare och det annars är lätt att man lägger allt kapital på mer spännande aktier.

      Min tanke var att räkna på hur många aktier jag vill ha i en imaginär portfölj med ett värde om 5 miljoner vilket var, och fortfarande är, en bit fram i tiden. Jag valde då ut 10-12 aktier där jag uppskattade hur många jag skulle behöva för att dessa skulle utgöra knappt 50% av portföljen (tillväxtaktier kommer växa fortare, därför valde jag inte fullt 50%). Jag räknade då på en tilltänkt YOC på 4,5% för dessa aktier som helhet vilket skulle rendera en utdelning på minst 100 000 kronor per år. Därigenom skulle jag alltid ha baskostnaden för boende och mat säkrad även i kriser som pandemin eller nu under 2022 medan mer spännande aktier kan stå för värdeökning och utdelningshöjning. Jag räknade konservativt på värdeutveckling och utdelningstillväxt men i flera fall räknade jag ändå med en viss uppåtjustering (i praktiken har de flesta aktierna redan överträffat min kalkyl trots pandemin).

      I skrivande stund har jag redan uppnått mitt investeringsmål i några av dem, bl.a. Handelsbanken, Kopparbergs, Scandic (som har högre risk just nu än när planen gjordes) och nu senast Castellum. Hemfosa blev tyvärr uppköpt från börsen. Några aktier som jag behöver öka mer i är Axfood, Holmen, Investor och J&J som alla tenderar att vara dyra för det mesta. Som du skriver är det jättesvårt att i praktiken implementera en sådan plan då sådana aktier sällan är billiga men den har ändå hjälpt mig att utnyttja bättre lägen när de väl uppstår vilket de oftast gör under en period på 5-7 år. Till exempel blev jag fullinvesterad i Kopparbergs under pandemin till en helt galen direktavkastning samtidigt som jag dubblerade mitt då lilla innehav i Investor. Nu under ränte- och fastighetskrisen har jag passat på att uppnå mitt mål i Castellum också det till en direktavkastning som vida överstiger mitt direktavkastningsmål.

      Det här är förstås ingen rekommendation eller finansiell rådgivning (vilket också är skälet till att jag inte har skrivit ett inlägg som går igenom strategin i detalj, jag skriver mest bara på hobbybasis om hur mitt sparande går över tid). Du måste se till din egen ekonomiska situation och investeringshorisont och investerar du med en mindre eller större målportfölj behöver du antagligen vikta den på ett annat sätt än vad jag har gjort. Sedan måste du naturligtvis bevaka företagen löpande, åtminstone läsa årsredovisningarna och hålla lite koll på kvartalsrapporterna då de inte är statiska (Scandic har t.ex. högre risk efter pandemin, Castellum har högre risk i nuvarande läge och en mer offensiv strategi sedan Saxborn lämnade som VD, Kopparbergs är inte längre ett tillväxtcase utan ett värdecase, Handelsbanken har tvingats byta inriktning till följd av konkurrens och det återstår att se hur väl de klarar konkurrens med digitala nischbanker på sikt osv.). Däremot tror jag ändå att det är bra att sätta upp långsiktiga övergripande investeringsmål för att inte dras med i hajpar i andra aktier utan hålla sig till sin ursprungliga plan när lägen väl uppstår. Det har gagnat mig väl.

      Radera