söndag 27 november 2016

Veckoplan - v. 38. Kvartalsutdelare på Aktietorget i fokus.

Min stora målsättning är att öka portföljens genomsnittliga utdelningsandel och utdelningsfrekvensen. Därför kommer jag de kommande veckorna fokusera på att öka andelen kvartalsutdelare.

Nu när jag har en väl så god andel i defensiva innehav som jag inte verkar kunna köpa billigare den kommande veckan och till och med ökat lite försiktigt i amerikanska aktier är tillfället rätt att öka i kvartalsutdelarna. Varför?

Nästan samtliga kvartalsutdelare har ex-dag i slutet av december och utdelning runt årsskiftet. Kan jag öka i dem nu kan jag räkna in en kvartalsutdelning som i samtliga fall motsvarar 1-2 procent. Bättre att köpa stort nu och sedan avvakta till februarilönen med att öka nästa gång.

Två aktier som jag särskilt har siktat in mig på är Sydsvenska Hem och Bonäs. I bägge fallen vill jag bara ha ett litet innehav men eftersom de handlas på Aktietorget är lägsta courtage 19 kronor. Därför måste jag köpa en post på åtminstone 7 500 kronor för att inte betala onödigt mycket courtage. När jag nu har fyllt på i de flesta andra kategorier i min strategi är det alltså ett bra tillfälle att, inför utdelningen, passa på att köpa cirka 75 aktier av varje slag. Oftast finns det ju andra företag som jag hellre vill köpa vilket brukar hindra mig från att köpa för större belopp på Aktietorget men nu känner jag mig ganska väl investerad i de flesta prioriterade innehaven. Det jag har grunnat mest på är om jag verkligen bör köpa före den räntehöjning som alla väntar sig att FED ska göra. Detta får dock genomslag på svenska börsen först handelsdagen därpå den 15 december. Det är med tanke på den annalkande julhelgen såpass nära inpå ex-dag att det samtidigt finns risk att kursen hinner öka ändå om räntehöjningen redan är inprisad, inte minst eftersom riksbanken inte väntas agera än på ett tag. Därför har jag landat i att jag kommer försöka köpa innan FED:s slutgiltiga besked och tar risken att kursen möjligen faller efter det.

Bonäs vill jag köpa för 105 kronor eller lägre, vilket ger en YOC på hela 9 procent. För den som inte känner till Bonäs är det en enfastighetsaktie som äger Ellos centrallager. Hög risk som alltid med enfastighetsaktier.

Sydsvenska Hem hoppas jag på att kunna köpa för 102 kronor och har det som utgångspunkt men kommer kanske köpa för 103 kronor om ordern inte skulle falla in. Det ger en YOC på 6,3 procent.
Sydsvenska Hem har ett mer diversifierat innehav med fokus på ett mindre antal företrädesvis offentliga fastigheter och hyresrätter i Skåne. Deras senaste rapport är inte glimrande men riskspridningen och de defensiva innehaven gör att jag ändå ser dem som en av de mindre riskabla aktierna i kategorin, där risken generellt är ganska hög.

När nästan 16 000 kronor har bokats in till dessa bägge affärer blir det bara utrymme kvar för lite småaffärer. Eftersom jag dessutom "lånade av mig själv" för att köpa Serneke kommer jag antagligen köpa för ett par tusen kronor mindre än vanligt som en liten avbetalning till min egen sparandebalans. Det innebär att jag i första hand fiskar efter fyndlägen i kvartalsutdelare, vill ju inte bränna hela novemberlönen redan första veckan.

Bonäsudden, som är en av få kvartalsutdelare med mer diversifierat fastighetsinnehav, vill jag gärna ta in i portföljen. Allra helst vill jag köpa för 107 kronor vid YOC 7,5 procent och 109 kronor är en rimlig normalnivå. Eftersom jag inte äger aktien sedan tidigare kan jag dock tänka mig att betala så mycket som 110 kronor, YOC 6,8 procent, för mina första fem aktier.

Saltängen, som jag skrev om igår, kommer jag försöka öka i med 5-10 aktier för 107 kronor eller lägre.

Delarka har jag redan ett ganska stort innehav i motsvarande ett par procent av portföljen. Lyckas jag öka vid 114 kronor eller lägre till en YOC på över 7 procent kommer jag göra det.

Solnaberg finns med där i blickfånget också. Utdelning ska enligt företaget vara i spannet 8 procent årligen men först från och med sommaren 2017 och med tanke på att aktien ökat något tycker jag inte att det är någon brådska utan inväntar mer tydlighet och bekräftelse av att det faktiskt blir utdelning. Mer än 105 kronor är jag definitivt inte beredd att betala i nuläget.

Akelius preferensaktie tittar jag också på att öka i med tre aktier i taget. Senast köpte jag ett första innehav för 307 kronor och med tanke på riskbilden ska kursen ner ytterligare ett par kronor varje gång jag ökar. Nästa utdelning är i februari så här är det inte lika bråttom men det hindrar inte att det är ett bra tillfälle att fiska på lägre nivåer för att se om man får napp!

Fiska kommer jag också göra lite försiktigt i Oscar som i så fall skulle bli min andra preferensaktie. Kalendern är densamma där varför det inte är bråttom. Med tanke på hög riskbild och att jag inte har lika högt förtroende för dem som Akelius kan jag kosta på mig att fiska efter 3-5 aktier vid 250 kronor som motsvarar en YOC på 8 procent. Inte särskilt sannolikt att det går i veckan om man tittar på teknisk analys men på längre sikt tror jag att det är en ganska rimlig köpkurs för att få en viss säkerhetsmarginal när man beaktar långsiktig kurs- och ränterisk.

Till sist finns det två IPO som jag inte har tecknat men håller ett litet extra öga på. Alligator Bioscience är ett bioteknikbolag som specialiserar sig på cancerbehandling. Med både Johnson & Johnson, Investor och Stenasfären i ryggen känns det spännande nog för en liten krydda i portföljen i ett tidigt skede direkt efter noteringen. Jag tänker mig 15 aktier om kursen inte drar iväg.

Flitiga läsare vet att jag har en aktiv målsättning att investera i hållbarhet, miljöteknik och förnybar energi när vettiga möjligheter uppstår. Därför är jag mycket nyfiken på Ripasso Energy som erbjuder miljötekniklösningar i solenergisektorn. Att de är ett Göteborgsföretag gör att lokalpatrioten i mig dessutom vill att de ska lyckas och blir än mer nyfiken på deras innovativa och spännande tekniska lösningar. Om jag har förstått det rätt blev teckningskursen till slut 4 kronor och därmed är en rimlig ambitionsnivå 100-150 aktier beroende på om den inledande handeln i aktien rör sig uppåt eller nedåt. Eftersom aktien var övertecknad är min gissning att den på kort sikt nog rör sig uppåt då fler, liksom mig, i det korta perspektivet vill teckna in sig.

Att köpa in små kryddor om högst en promille eller två av portföljen innebär inte särskilt stor portföljrisk och det är jag helt klart villig att göra eftersom det här är företag som jag tycker är otroligt roliga och spännande att följa. Jag hoppas verkligen att Ripasso lyckas med betoning på hoppas. För som alltid är det mycket osäkert att investera i företag innan de har passerat kommersialiseringsfasen. Det här är alltså pengar som jag är fullt beredd på att jag helt kan förlora.

En anledning till att jag känner mig redo att ta in lite mer kryddor är för att belöna mig själv för att jag har lyckats hålla mina utgifter osedvanligt låga under november. Mitt mål är egentligen totala löpande utgifter om 4 - 5 000 kronor per månad exklusive hyra och semestersparande. Den här månaden kommer jag klara mig under 2 000 kronor och ligger nu på 1 300 kronor exklusive internet- och mobilräkning. Då passade jag ändå på att ta några lite dyrare utgifter på lång sikt i form av basmatvaror och lyxa till det lite med julblommor och lite god mat. När mina utgifter är så låga ser jag det som att jag har gjort mig förtjänt av att sätta av en femhundralapp i en riskabel aktie som Ripasso eller Alligator. Skulle jag förlora pengarna har jag åtminstone sparat in dem genom att hålla låga utgifter så att det blir så att säga bonusköp. Mina extraordinära utgifter har dock varit höga till följd av restskatt och en eftersläpande kontokortsräkning varför sparkvoten är lite lägre än mitt mål. Klarar jag att hålla så här låga löpande utgifter kommer jag dock kunna öka mitt sparande än mer på sikt utan att känna att jag behöver göra avkall på små semesteravsättningar och lite vardagslyx då och då. Återkommer om detta på onsdag.

Är fortfarande inne i en intensiv period på slutspurten inför julledigheten och blir antagligen därför något färre inlägg än vanligt. Ripasso kommer jag med säkerhet skriva om längre fram men hinner inte denna veckan.

Måndag - om hur jag försöker minska risken i kvartalsutdelare.
Onsdag - planerar att summera november månad.
Fredag - sedvanlig veckosammanfattning.
Lördag - fortsätter min serie om kvartalsutdelare.
Söndag - veckoplan - v. 39.

Det har varit stort intresse för inläggen om Serneke. Delade uppfattningar också om hurvida det var en god investering eller inte. Jag är inne långsiktigt i aktien över det kommande decenniet och tror företaget kommer fortsätta göra vinster. Ska bli väldigt spännande att se hur det utvecklas.

Hur som helst innebar det att bloggen nu har passerat 17 000 läsare varav 11 000 under november. Det känns roligt och överväldigande, inte minst eftersom jag bara är ännu en i raden av entusiaster som hobbybloggar på min fritid, och vill än en gång tacka för att ni fortsätter att läsa!

4 kommentarer:

  1. Varför skulle det vara bra att köpa precis innan utdelning? Jag är av motsatt åsikt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för en bra fråga!

      Det är egentligen jag också. Clas Ohlson sålde jag före utdelning och köpte tillbaka billigare efter utdelning. Axfood, Castellum och H&M har jag också ökat stort i med flera månader kvar till utdelning när osäkerheten är som högst. Om utdelningsprognosen bekräftas tenderar ju kursen att stiga.

      Kvartalsutdelarna är dock ofta närmast obligationsartade fastighetsaktier med en eller ett fåtal aktier. Utdelningen förändras inte särskilt mycket, om ens alls, och utdelningen är ofta känd över flera utdelningar framöver. Därför är volatiliteten generellt, om inget ordentligt negativt inträffar, lägre än i företag där det finns förväntningar om vinsttillväxt som infrias eller inte.

      Jag vill inte köpa alldeles innan utdelning eftersom kursen tenderar att öka något då men att köpa en månad före utdelning ser jag som positivt, om jag ändå tänker äga aktien ett tag, eftersom jag hinner få med en utdelning på 1-2 procent som ytterligare minskar risken något. Det förutsätter förstås att kursen är rimlig vid köptillfället. Ta Sydsvenska Hem som exempel - om jag köper för 103 kronor per aktie och hinner få Q4-utdelningen har jag redan hedgat in att kursen kan minska till 101,5 kronor (ja jag vet att kursen sjunker på kort sikt efter ex-datum men på längre sikt ger den extra utdelningen en ökad krockkudde mot eventuella kursfall till följd av t.ex. en räntehöjning).

      För enfastighetsaktier hänger det också ihop med att jag inte vill vara i marknaden 365 dagar om året till följd av den höga risken utan planerar lite swingtrading för att minska antalet dagar i marknaden och därmed risk för negativa nyheter medan jag äger aktien. Att planera köpen strategiskt innebär att jag minskar antalet dagar i marknaden med en tredjedel varje kvartal och därmed risken. Det här kanske är ett bra tema för ett separat inlägg, ska se om jag hinner skriva ett till i morgon.

      För att sammanfatta: ja, vi är av samma åsikt men kvartalsutdelare har en mer förutsägbar (oftast konstant) utdelning och lägre volatilitet. Därför planerar jag mina köp där annorlunda än i vanliga aktier.

      Radera
    2. Dom är väldigt illikvida de här småaktierna. Det är värt att beakta. Jag har lagt in massa order men få har gått igenom. På eller efter ex-datum brukar det dock finnas mer likviditet.

      Det höga courtaget i dom här gör väl att att hoppa in och ut ur dom blir dyrt alternativt att man tvingas satsa mer pengar i dom än vad som är önskvärt med tanke på risken?

      Radera
    3. Jag har också flera preferensaktier och saltängen (enfastighetsbolag). Jag ser det däremot som att jag skulle öka risken om jag köpte och sålde helatiden. Det blir ju courtagekostnad på 0,5% vid varje affär vilet sänker avkastningen.

      För mig personligen räknar jag med att kursen i preferensaktier och enfastighetsbolag kommer sjunka i takt med att räntan höjs. Jag kan däremot omöjligt säga exakt när det blir vilket gör att jag inte ens kommer försöka tajma marknaden. Så länge jag har mina preffar så tickar utdelningarna in. Men säljer jag och försöker tima, då slutar ju det att ticka in utdelningar och jag måste ju då lyckas tima köpen för att kompensera det jag förlorat genom att stå utanför.

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera