fredag 25 november 2016

Black Friday och Serneke annars lugn börsvecka

Veckans huvudfokus var att teckna Serneke. Till min besvikelse tilldelades jag endast 50 aktier men valde att köpa till 450 aktier ytterligare på ISK så att jag nu har 500 aktier som jag önskade. Kanske säljer jag av de 50 aktierna jag tecknade i KF på sikt. Aktiekursen har i inledande handel rört sig runt teckningskursen på 110 kronor. Den kommer kanske sjunka något på kort sikt men min plan är långsiktig över ett decennium. Om P/E-tal på 14 stämmer tror jag ändå att det kommer kunna bli en god affär. På den positiva sidan innebär courtaget att jag nu kan titulera mig guldkund hos Avanza men eftersom jag ofta handlar i små volymer över flera aktier gör det i praktiken inte särskilt stor skillnad.

Black Friday innebar courtagefri handel hos Avanza. Jag är skeptisk till att köpa amerikanska aktier just nu eftersom dollar är så stark mot kronan. Rabatten från courtagefri handel lönar sig dessutom i praktiken bara med nio kronor på första tusenlappen, vilket ger 0,9 procent och åts upp av dagens börsuppgång.

Dilemmat med amerikanska aktier är annars att jag behöver köpa dem i poster om nära 4 000 kronor för att få ett effektivt courtage. Det gör att jag måste känna mig säker när jag väl ökar. Idag valde jag därför att göra ett undantag och köpa amerikanska aktier i riktigt blygsam skala. Resultatet blev:

2 Realty Income. Aktien ger månadsvis utdelning, vilket jag vill ha mer av, har redan en YOC på över 4,25 procent och därtill en fin historik av utdelningstillväxt. Bra tillfälle att öka lite försiktigt. Nu har jag 6 aktier.

2 Coca Cola. Företaget har möjligen nått sin topp men YOC på över 3,33 procent och en god defensiv bas i portföljen gör att jag tycker att ett litet innehav är motiverat. Nu har jag 12 aktier och utdelningen kommer lagom till jul.

1 VFC. Utdelningen har precis höjts och ex-dag är i annalkande vilket innebär att jag som bonus får några kronor extra redan i december som kompenserar den sista promille under min köpgräns som aktien befann sig. Nu har jag 5 aktier.

1 P&G. Detta är ett nytt innehav som jag har funderat på att köpa länge. Jag gillar dem egentligen bättre än J&J. YOC:en är för amerikanska aktier fullt acceptabla 3,33 procent.

1 JNJ. OK jag ger mig. Jag har skrivit att aktien är dyr i förhållande till den låga utdelningen och att det kommer ta flera år innan dess höga utdelningstillväxt ens är ifatt Axfood. När jag kan köpa till relativt låg värdering utan courtage tyckte jag dock att en första aktie var rimligt. Det här ser jag som ett riktigt långsiktigt innehav och min förhoppning är att denna utdelningsaristokrat kommer kunna bidra till en bas som jag sedan kan bygga på om några år när jag fasar ner antalet mer riskabla aktier.

Generellt är alla dessa aktier en defensiv bas som jag inte vill ha för stor andel av i portföljen eftersom de drar ner min genomsnittliga utdelning. Att kunna utnyttja kampanjer som Black Friday för att öka lite försiktigt känns dock rimligt. Det är företag som går bra, vilket innebär att kursen stiger i längden och det är svårt att tajma in bra köptillfällen.

Sammantaget innebär dagens köp att jag kommer få ytterligare tolv kronor i nettoutdelning redan i december månad. Samtidigt sparade jag en femtiolapp som annars hade gått till courtage.

Kanske något förvånande var att jag ökade i Minesto. Aktien dippade ner runt 7 kronor och med tanke på att en rad positiva nyheter har kommit tyckte jag att det var ett bra tillfälle att öka. Jag har nu 150 aktier och hade egentligen tänkt sälja av 50 för att ta hem en liten swing trade men eftersom inga mörka moln finns på himlen för energiföretaget just nu tyckte jag inte att det var någon brådska.

En aktie som jag vill sälja men har behållit är Autoliv. Kursen har brutit igenom övre nivåer och jag skulle kunna plocka hem en fin vinst men framtidsutsikterna är goda och kan gott invänta att den återvänder till tusenkronorsintervallet. Anledningen att jag vill sälja är att utdelningen är för låg i förhållande till mina mål men så länge företaget går bra och jag inte akut vill investera pengarna i någon annan aktie är det ingen brådska.

Sedan ökade jag lite försiktigt i Axfood. Hade en order inne under fredagen också på 132 kronor men såg att den aldrig gick igenom. Aktien verkar nu ha bottnat och undrar om inte #uppesittarkväll har en liten del i det för det var många som sa att de skulle öka i Axfood igår. :)

4 kommentarer:

 1. Fina köp och kul att du köpte lite amerikanskt! Extra kul att du släppte garden och köpte en JNJ :). Spännande att se hur den amerikanska börsen och dollarn utvecklar sig framöver. Ska även bli spännande att följa hur serneke investeringen går!

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja JNJ är ju en bra aktie och den kommer nästan alltid att vara högt värderad. Nu tyckte jag att det var ett fint läge att gå in när jag inte behövde köpa en större post utan kunde skaffa en symbolisk första aktie till att börja med till ett rimligt, om än på inga vägar billigt, pris.

   Radera
 2. Courtagefri är ju egentligen ganska oväsentligt då det är sån liten %, värre när man själv började tidigt -90.

  Enda nyttan jag själv ser är om man vill snygga till antalet i ett företag till ett jämnare antal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig. Anledningen till att jag utnyttjar läget är att jag ser det som ett bra tillfälle att öka i mycket liten skala i amerikanska innehav för att hålla jämna steg med portföljen. Större köp kommer jag inte göra innan valutan är på en mer balanserad nivå igen.

   Radera