torsdag 17 november 2016

Kyrkoavgiften - så gjorde jag

Jag bestämde mig till sist för att lämna svenska kyrkan och behöver därmed inte längre betala kyrkoavgift. Anledningarna är flera:

- Jag bor inte permanent i Sverige.
- Församlingen jag var skriven i hade jag aldrig ens besökt. Jag hade överförts dit när jag folkbokfördes i den kommun i Sverige som jag senast bodde i. Hade det gått att stödja sin hemförsamling, i vilken jag hade vuxit upp och hade band till hade jag kanske stannat men att stödja en församling som jag inte har någon anknytning till kändes bara konstigt.
- Avgiften är hög i förhållande till vad man får ut för pengarna. I mitt fall rör det sig om flera tusen kronor per år och ju mer jag tänkte på det, desto mer retade det mig att pengarna kunde göra mer konkret nytta i andra organisationer.
- Kyrkan gör viktiga samhällsinsatser som jag har stor respekt för. Jag tyckte dock att det fanns andra organisationer som jag hellre vilje ge bidrag till.

Ser mig fortfarande som agnostiker med kristen uppväxt och tycker att aktivistisk ateism är lika tröttsamt som Jehovas vittnen. Att jag valde att gå ur svenska kyrkan har mer att göra med att jag tyckte att skattesystemet var trubbigt. Det var inte ett ekonomiskt beslut eftersom jag inte kommer använda de pengarna till investeringar utan även fortsättningsvis planerar skänka bort dem till olika organisationer. Detta inlägg ska därför inte ses som kritik av svenska kyrkan eller dess verksamhet.

Det positiva och roliga i det här är att jag nu har möjlighet att välja och vraka för kyrkoavgiften kommer utan problem räcka till att stödja åtminstone fem organisationers verksamhet.

Röda korset (ICRC) gör hjälteinsatser under svårast tänkbara förhållanden för att rädda medmänniskors liv. Det känns naturligt att bli månadsgivare.

Läkare utan gränser (MSF) har jag tidigare skänkt pengar till, senast under ebolaepidemin i Västafrika. Liksom röda korset är deras personal idealister rakt igenom som jag har den djupaste respekt för. De arbetar också under mycket svåra förhållanden för att rädda människoliv. Hur mycket jag ger har jag inte bestämt men ett medlemskap ska det bli.

Naturskyddsföreningen har jag länge velat gå med i. Det här blir ett bra tillfälle att lösa ett medlemskap. Vill stödja fler miljörelaterade organisationer också men har inte riktigt landat i hur.

Har tittat på svensk insamlingskontrolls hemsida över organisationer med 90-konton, det vill säga där det finns en garanti att minst 75 procent av bidraget går direkt till organisationens verksamhet. Det blir inte lätt att bestämma vad mer jag ska skänka pengar till men ett medlemskap i Amnesty ligger nära till hands. Svenska PEN funderar jag också på att stödja. Vill gärna skänka pengar till någon av de större FN-organen också som UNICEF eller UNHCR men har ännu inte beslutat vilket. När jag ser hur långt min kyrkoavgift räcker känns det i hjärtat faktiskt som att jag har gjort rätt beslut.

Lutar också åt att använda en liten del av besparingen till att stödja Better Globe som Rika Tillsammans är aktivt engagerad i. Eftersom jag gillar hållbarhet ligger trädplantering mig nära om hjärtat och det här verkar vara en välfungerande verksamhet. Finns ett par andra liknande initiativ som jag också överväger stödja. Där behöver jag dock läsa på lite mer.

Vill uppmuntra er alla sparare att inte bli låta sparandet bli ett självändamål. När vi närmar oss juletider är det värt att ta en funderare på hur vi kan hjälpa andra människor. Ett par hundralappar i månaden har alla aktiva sparare råd att ge utan att för den sakens skulle behöva ge större avkall på utdelningsinvesterandet eller sparkvoten. Vad skulle du vilja skänka pengar till? Är det någon organisation som jag har missat?

Mitt tidigare inlägg kan ni läsa här.

1 kommentar:

  1. Hej,
    Vilken fantastisk idé! Ditt stöd kommer hjälpa många organisationer att fortsätta förändra världen på olika sätt. Lycka till med ditt val och hör av dig om du har några frågor!

    Vänlig hälsning,
    Monica på UNICEF Sverige

    SvaraRadera