fredag 18 november 2016

Tecknat aktier i Serneke - lugn börsvecka i övrigt

Så har jag äntligen tecknat aktier i Serneke! Bestämde mig till sist för att öka till 600 aktier. Detta var det maximala antal jag hade råd att teckna utan att låna alltför mycket kapital av mig själv eller sälja andra aktier.

Att jag valde att teckna fler aktier beror på att jag inte inbillar mig att jag kommer få full tilldelning. Genom att teckna lite i överkant garderar jag mig. 500 aktier är vad jag ville teckna men skulle inte bli förvånad om det bara blir 200 precis som i Ahlsellteckningen. Alla aktier är dessutom tecknade på samma depå hos Avanza eftersom jag inte gillar att krångla med flera depåer men det minskar ju också sannolikheten något för full tilldelning.

Drömscenariot vore att jag tilldelas 600 aktier och kan ta hem en vinst under första handelsdagen genom att sälja av 100 aktier. Nu väntar en spännande vecka innan handeln öppnar den 24 november. Hoppas på en glad överraskning på torsdag morgon och att jag hinner lägga in en säljorder på 100 aktier innan jag går till jobbet.

Eftersom jag har haft mycket att göra och bundit upp det mesta kapitalet till Serneke har jag varit mer defensiv än vanligt med att fylla på innehaven. Lite synd med tanke på att många aktier handlats ganska billigt men med tanke på ränteläget och sannolikhet för ökade höjningar inom en snar framtid åtminstone i USA ser jag ändå ingen jättebrådska.

Axfood har jag fortsatt öka i med dussinet aktier. Som lägst prickade jag för en gångs skull in botten på 133,50 kronor. Mitt GAV sänktes därför till 144,50 kronor. Hade egentligen velat öka med ett trettiotal aktier men med tanke på Serneke valde jag att avvakta lägre nivåer. 125 kronor har jag satt som Köp C-nivå, vilket motsvarar en YOC på 4 procent så först där går jag in med 100-125 nya aktier. Eftersom det ligger i farans riktning att en eventuell räntehöjning i USA också kan dra med sig svenska aktier nedåt bara på uppvaknande om att lågräntefesten har ett slut, om än det lär dröja längre i Sverige, känner jag ingen brådska att öka. Nu har jag redan ett hundratal aktier som ger en solid bas i portföljen och vill istället fokusera på att höja portföljutdelningen.

Castellum har jag ökat blygsamt i med fem nya aktier för 113 kronor styck. YOC är över 3,75 procent, vilket trots allt inte är överdrivet högt om än bra för att vara Castellum. Resonerar där lite som med Axfood - jag fortsätter öka allteftersom kursen sjunker men inväntar också där optimalt sett en YOC på fyra procent eller åtminstone en kurs under 110 kronor som är nära nog.

Mitt innehav i Delarka är nu ganska exakt två procent av portföljen. Jag fyllde på med fem aktier till 113,25 kronor och en YOC på sju procent. Det är ganska lagom men finns samtidigt utrymme att öka om jag kan fortsätta handla till en YOC på över sju procent. Det höjer min genomsnittliga portföljutdelning samtidigt som innehavets storlek sett till portföljrisken är på en ganska lagom nivå.

En nymodighet är att jag har tagit in min första preferensaktie i portföljen. Det blev Akelius eftersom det är ett etablerat företag som jag känner till sedan många år tillbaka och hade sparat pengar i om det inte vore för att de inte erbjuder bankgaranti. YOC är 6,5 procent och med en köpkurs på 307 kronor har jag god marginal till inlösenkurs. Det lilla innehavet utgör än så länge bara en halv procent av min aktieportfölj. Min avsikt är att på sikt öka till fem procent av portföljen i preffar under förutsättning att jag kan hitta minst fem preffar som jag känner mig trygg att sprida risken i. På så vis hoppas jag att under den kommande femårsperioden höja portföljutdelningen för att kunna spara ihop till min andra miljon. När jag är där kommer jag utvärdera det på nytt och eventuellt minska portföljandel och risk något för att istället öka mer i defensiva innehav med lägre utdelning. Eftersom jag ser ett slutdatum för mina preffar är jag inte så orolig över alternativutdelning eftersom de inte har någon utdelningstillväxt. Det som finns skäl att bevaka är kursrisken. Där resonerar jag ungefär som med enfastighetsaktierna - kommer försöka plocka hem vinster på kort sikt om tillfällen uppstår för att minska risken att tvingas sälja till avsevärt lägre kurs även om det samtidigt innebär mer svinn i courtage och att jag kan missa nya återköptillfällen. I värsta fall bör de höga utdelningarna, i Akelius fall 32,5 procent på en femårsperiod, innebära en bra krockkudde mot kursfall.

Till sist upptäckte jag att mitt mycket blygsamma lilla innehav i Realty Income har levererat utdelning. 6 kronor och 29 öre blev det efter dragen källskatt. Ska jag vara ärlig hade jag helt glömt bort att jag var berättigad till utdelning redan i november så det kom som en glad överraskning. Några ören mer än jag hade räknat med därtill på grund av valutakursen. Har funderat på att öka i aktien men har inte haft utrymme eftersom jag alltid köper poster motsvarande 1 USD/0,0025, vilket i nuläget motsvarar nästan 3 700 kronor. Dessutom är osäkerheten kring ränteläget och framtida valutakurs större än vanligt för amerikanska aktier så jag har valt att avvakta tills vidare. Först vid en YOC på fem procent vilket motsvarar en kurs något under 50 USD är jag beredd att öka.

Intresset för inläggen om Serneke har varit stort och har plötsligt haft dubbelt så många läsare som jag brukar. Ni är nu en bra bit över 8 000 personer som har läst bloggen under de senaste trettio dagarna och ni kommer antagligen vara mer än 10 000 läsare under november.

Vill därför avsluta med att önska alla er läsare och aktieentusiaster en riktigt trevlig helg!

1 kommentar:

  1. Strålande tider. Kommer också teckna Serneke med liknande volym men som sagt så blir det sannolikt minimal tilldelning...

    De stramar åt möjligheten att teckna med flera konton nu då Euroclear tittar på personnummer och bara tilldelar den första portföljen de tar emot. Tråkigt då om de skulle få en sidoportfölj och inte där man önskar få den stora steken.

    Ha en trevlig helg så håller vi tummarna för nästa vecka!

    SvaraRadera