Portföljen

Tre år sedan start börjar portföljen äntligen få en tydlig och väldiversifierad form. Framförallt uppnår jag nu mitt utdelningsmål om minst 5 procent exklusive IPO och 4,25 procent för samtliga aktier.

Kvartetten Axfood, Castellum, Kopparbergs och Realty Income utgör 20 procent av portföljen. Tillsammans med Investor och J&J utgör de 25 procent av portföljen och en stabil defensiv grund.
Det är en uttalad målsättning att utöka den här andelen aktier ytterligare till ungefär en tredjedel av portföljen på lång sikt. Också Hemfosa ingår i kategorin.

Där bortom finns en rad andra utdelningsaktier, inte minst kvartalsutdelande fastighetsaktier och månadsutdelarna Boston Pizza, Realty Income och TransAlta Renewables. Här diversifierar jag mig mer med flera mindre innehav eftersom jag är mer osäker på risk och långsiktig utveckling.

Serneke är en IPO där jag från början hade valt att teckna 500 aktier och nu har ökat till 1 000 aktier mest för att jag har tyckt att aktienkursen hade pressats ned orimligt mycket. Ambitionen är att innehavet ska vara mellan 2,5 - 5 procent vilket uppnås genom att jag ökar i andra aktier. Minesto är en annan aktie som jag följer långsiktigt och ofta skriver om. Jag har medvetet ökat till över 30 000 aktier efter årets positiva besked om teknikutveckling i full skala. Att aktieposten är så stor beror på att aktien har utvecklats bättre än förväntat och ökat med över 200 procent. Jag ser inget skäl att sälja aktier när företaget bekräftar vad jag vill se även om portföljandelen blir stor.Portföljen uppdaterades den 31 december 2018.

Senaste inlägget om portföljen den 3 januari 2019 hittar du här.
En uppdatering gjordes efter tre år med portföljen runt midsommar 2019 som du hittar här.

Den genomsnittliga utdelningen är cirka 5,5 procent på utdelande aktier och cirka 4,75 procent totalt.

8 kommentarer:

 1. Ser fram emot att se hur portföljen ser ut idag :)

  SvaraRadera
 2. Jo nog är man lite sugen på att se hur din portfölj ser ut :-)

  SvaraRadera
 3. Härligt att se en sådan riskspridning till portfölj. Bra jobbat! :)
  Ditt största bolag har jag inte hört så mycket om. Vad är anledningen till att du har så pass stor del i just det bolaget?

  SvaraRadera
 4. Tack för kommentarer! Nu är portföljen uppdaterad! Anledningen till att jag har så mycket i Serneke är att jag köper för ett på förhand bestämt absolut belopp vid börsnoteringar. Det gör att det i procent räknat blir löjligt mycket till en början. Kommer låta portföljandelen krympa organiskt på sikt.

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. Det är en av de aktier jag skriver oftast om, du hittar alla inlägg under etiketten Serneke.

   Radera
 6. Skulle vara intressant att se hela portföljen om än många är mikroskopisk positionsstorlek :) Jag är besatt av att hitta nya case så söker som en hök över alla inspirationskällor jag kommer över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handlar mest om att jag inte har klurat ut något bra sätt att redovisa alla små innehav i diagrammet rent visuellt. Eventuellt kommer jag städa bort några mindre innehav då de tar för mycket energi att bevaka.

   Uppdaterar portföljen löpande, oftast varje kvartal, men nu har jag väntat lite eftersom Minesto utgör en så stor portföljandel sedan jag ökade tidigare i år så att det blir lite skevt att redovisa.

   Radera