Portföljen

Efter två år börjar portföljen äntligen få en tydlig och väldiversifierad form. Framförallt uppnår jag nu mitt utdelningsmål om minst 5 procent exklusive IPO och 4,25 procent för samtliga aktier. Prognosen är att jag kommer klara 5 procent i utdelningar på investerat kapital under 2018.

Kärninnehaven var inledningsvis Axfood, Castellum, Clas Ohlson, Handelsbanken och H&M utgör tillsammans med Hemfosa och Skanska en viktig del av portföljen. Här har jag på senare tid dock ifrågasatt det sunda i att ha uttalade kärninnehav och istället prioriterat fler likvärdiga utdelare för att sprida portföljrisken. Detta syns i diagrammet nedan. Nu ökar jag allt mer i trygga tråkaktier som Investor och J&J.

Där bortom finns en rad andra utdelningsaktier, inte minst kvartalsutdelande fastighetsaktier och månadsutdelarna Boston Pizza, Realty Income och TransAlta Renewables. Här diversifierar jag mig mer med flera mindre innehav eftersom jag är mer osäker på risk och långsiktig utveckling.

Serneke är en IPO där jag från början hade valt att teckna 500 aktier. Jag närmar mig nu ambitionen att innehavet ska vara mellan 2,5 - 5 procent vilket uppnås genom att jag ökar i andra aktier. Alligator, Minesto och Ripasso är andra IPO. Där har jag valt att öka i Minesto efter positiva besked om tester i full skala av den första anläggningen någonsin. Kursuppgången efter nämnda besked är förklaringen till att Minesto är så överviktat. Min inköpskurs motsvarade 2,5 procent av portföljen och jag ser helt enkelt inget skäl att sälja när aktien har ökat med omkring 300 procent.Portföljen uppdaterades den 30 september 2018.

Senaste inlägget om portföljen den 7 oktober 2018 hittar du här.

En uppdatering den 11 februari 2018 om ökad genomsnittsutdelning till 5,10 procent hittar du här.
Jag har faktiskt inte uppdaterat min beräkning av genomsnittsutdelning med nya uppgifter om utdelningar i detalj men min preliminära statistik uppger en genomsnittsutdelning på över 4,50 procent den 30 september 2018. Att genomsnittsutdelningen nu är lägre beror dels på att Minesto, som saknar utdelning, har en större portföljandel tack vare kursuppgången. Det beror dels på att MQ inte ger någon utdelning. Det beror dels på att jag medvetet har ökat i långsiktigt stabilare aktier med lägre risk som Investor, J&J och Kopparbergs på bekostnad av högutdelare.

Mer om hur jag resonerar i sammansättningen av min portfölj hittar du här.

4 kommentarer:

 1. Ser fram emot att se hur portföljen ser ut idag :)

  SvaraRadera
 2. Jo nog är man lite sugen på att se hur din portfölj ser ut :-)

  SvaraRadera
 3. Härligt att se en sådan riskspridning till portfölj. Bra jobbat! :)
  Ditt största bolag har jag inte hört så mycket om. Vad är anledningen till att du har så pass stor del i just det bolaget?

  SvaraRadera
 4. Tack för kommentarer! Nu är portföljen uppdaterad! Anledningen till att jag har så mycket i Serneke är att jag köper för ett på förhand bestämt absolut belopp vid börsnoteringar. Det gör att det i procent räknat blir löjligt mycket till en början. Kommer låta portföljandelen krympa organiskt på sikt.

  SvaraRadera