Portföljen

Efter två år börjar portföljen äntligen få en tydlig och väldiversifierad form. Framförallt uppnår jag nu mitt utdelningsmål om minst 5 procent exklusive IPO och 4,25 procent för samtliga aktier. Prognosen är att jag kommer klara 5 procent i utdelningar på investerat kapital under 2018.

Kärninnehaven Axfood, Castellum, Clas Ohlson, Handelsbanken och H&M utgör tillsammans med Hemfosa och Skanska en viktig del av portföljen. Hemfosa och Skanska är två innehav som börjar likna kärninnehav. Avsikten är att dessa innehav ska generera en stabil defensiv bas med cirka fyra procents utdelning per år. På sikt ökar jag allt mer i trygga tråkaktier som Investor och J&J.

Där bortom finns en rad andra utdelningsaktier, inte minst kvartalsutdelande fastighetsaktier och månadsutdelarna Boston Pizza, Realty Income och TransAlta Renewables. Här diversifierar jag mig mer med flera mindre innehav eftersom jag är mer osäker på risk och långsiktig utveckling.

Serneke är en IPO där jag från början hade valt att teckna 500 aktier. På ett par års sikt är ambitionen att innehavet ska vara mellan 2,5 - 5 procent vilket uppnås genom att jag ökar i andra aktier. Alligator, Minesto och Ripasso är andra IPO. Där har jag valt att öka i Minesto efter positiva besked om tillstånd för byggnation av första anläggningen någonsin.Senaste inlägget om portföljen den 30 juni 2018 hittar du här.

En uppdatering den 11 februari 2018 om ökad genomsnittsutdelning till 5,10 procent hittar du här.

Mer om hur jag resonerar i sammansättningen av min portfölj hittar du här.

4 kommentarer:

 1. Ser fram emot att se hur portföljen ser ut idag :)

  SvaraRadera
 2. Jo nog är man lite sugen på att se hur din portfölj ser ut :-)

  SvaraRadera
 3. Härligt att se en sådan riskspridning till portfölj. Bra jobbat! :)
  Ditt största bolag har jag inte hört så mycket om. Vad är anledningen till att du har så pass stor del i just det bolaget?

  SvaraRadera
 4. Tack för kommentarer! Nu är portföljen uppdaterad! Anledningen till att jag har så mycket i Serneke är att jag köper för ett på förhand bestämt absolut belopp vid börsnoteringar. Det gör att det i procent räknat blir löjligt mycket till en början. Kommer låta portföljandelen krympa organiskt på sikt.

  SvaraRadera