måndag 28 november 2016

Riskhantering i kvartalsutdelare

Fick flera kommentarer kring min strategi att försöka minska risken i kvartalsutdelare genom att minska min tid i marknaden. Tyckte därför att min riskhanteringsstrategi för kvartalsutdelare kunde vara ett bra ämne för ett blogginlägg. Tack till Krösus Sork och Frihetsmaskinen för kommentarerna!

Enfastighetsaktier fungerar inte som vanliga aktier

Varför gör jag så här? Jo det finns väsentliga skillnader med enfastighetsaktier och andra mindre kvartalsutdelare jämfört med vanliga aktier. Vanliga aktier, om företaget går bra, ökar sin vinst vilket ökar utdelningstillväxt och kurstillväxt. Preffar är delvis också en annan historia eftersom du ofta kan hoppas på att de blir inlösta vid ett visst datum och har du köpt till en lägre kurs är risken därför ganska hanterbar.

Enfastighetsaktier är däremot obligationsartade. De ökar i princip aldrig sin utdelning (skriv gärna en kommentar om du känner till något undantag!). Däremot inflateras utdelningen sakta men säkert. Samtidigt löper du risken att kontraktet inte förlängs eller att räntevillkoren är annorlunda när lån omförhandlas efter avtals löptid.

Det finns därför tre tydliga risker som innebär att det snarast finns en nedsida än uppsida i aktiekursen:

  • Kontraktsrisk
  • Ränterisk
  • Inflation
Det innebär att jag bör räkna med att risken är överhängande att jag kan behöva sälja aktien till ett lägre pris än jag har köpt den för. Som jag tidigare har skrivit medför de höga utdelningarna i regel en kompenserande faktor men samtidigt försöker jag aktivt förhålla mig till risken genom att ha en uttalad handelsstrategi för enfastighetsaktier och liknande kvartalsutdelare.

Köp 


Om jag köper en kvartalsutdelare på ex-dag 90 dagar före nästa utdelning är kursen förvisso sannolikt låg. Samtidigt löper jag risken att en negativ nyhet inträffar under dessa 90 dagar.

Även om jag ofta fiskar efter på förhand uppsatta fyndpriser med passiva köporder när det finns kapital över försöker jag i regel köpa högst 30 dagar före utdelning. Genom att göra detta bör priset rimligen inte ha dragit iväg alltför mycket innan utdelningen. Samtidigt innebär det att jag har 30-60 dagar mindre i marknaden vilket teoretiskt minskar risken. Eftersom jag snabbt tar del av utdelning innebär den i sig att jag dessutom snabbare får en viss krockkudde på någon procent mot kursrisken (ja, jag vet att kursen minskar efter ex-dag men den återhämtar sig i regel snabbt). Någon som är mer matematiskt lagd kan säkert snickra ihop en formel kring detta men ni förstår garanterat grundprincipen.

Volatiliteten är normalt ganska låg i utdelningsaktier och även om man naturligtvis inte kan förutspå om kursen kommer vara ett par högre eller lägre nästa månad brukar normalt inga dramatiska förändringar inträffa. Eftersom kursrisken snarast är på nedsidan finns därför normalt inget skäl att gå in i marknaden så snabbt som möjligt då det bara ökar tidsrisken.

Strategi: köp cirka 30 dagar före ex-datum för att snabbt få en extra utdelning. Ha passiva köporder som fiskar på lägre nivåer om det finns kapital över.

Sälj

I regel är volatiliteten ganska låg i enfastighetsaktier eftersom det sällan kommer nyheter som väsentligt påverkar deras verksamhet. Det innebär att det inte är helt lätt att räkna hem en försäljning.

För att ytterligare minska antalet dagar i marknaden har jag dock en strategi som innebär att jag tar hem vinst när möjlighet uppstår. Återigen bör understrykas att det inte finns någon utdelningstillväxt eller naturlig kurstillväxt i aktien. Därför finns egentligen inga starka skäl att inte ta hem vinster så länge jag bedömer att det är sannolikt nog att kunna köpa tillbaka aktien igen till ett lägre pris inom ett kvartal. Hur många aktier jag säljer beror förstås på vilken köpkurs jag har. Aktier som köpts under det normala volatilitetsspannet, t.ex. Delarka som jag lyckades köpa riktigt billigt under Trumporon, finns ingen anledning att sälja men aktier som befinner sig i den lägre änden av det horisontella volatilitetsspannet bör säljas om jag kan.

Naturligtvis förutsätter detta att jag får igen courtage för både köp och sälj. Det rör sig alltså om en försäljning när kursen har ökat med 2-3 procent. Visst kan det innebära att jag går miste om ytterligare kurstillväxt men kom som sagt ihåg att det inte finns några fundamentala anledningar till att dessa aktier ska öka mycket mer än så. Tvärtom är det utifrån de tre riskfaktorerna ovan snarast sannolikt att kursen minskar ju närmare kontraktets slut vi kommer, ju närmare en räntehöjning vi kommer och ju mer utdelningen inflateras med tiden. Det talar för att sannolikheten är god nog att kunna köpa tillbaka aktier som jag kan sälja med vinst enligt ovan.

Strategi: sälj när det finns möjlighet att hämta hem minst en kvartalsutdelning inklusive totalt courtage. Ha passiva säljorder som fiskar på högre nivåer

Sammanfattningsvis är den stora målsättningen med strategin att minska antalet dagar jag befinner mig på marknaden som aktieägare i kvartalsutdelaren. Rent matematiskt ska det i teorin innebära att risken minskar något även om det förstås fortfarande finns en nog så hög risk.

8 kommentarer:

  1. Jag har hela tiden hållit mig helt kall och ointresserad av enfastighetsaktier av just de anledningar du inleder med men denna strategi är den första som nånsin fått mig att tänka om. Låter lite som när Akelius 25 år gammal byggde en förmögenhet på att handla med optioner dagen innan dragning.

    Vilka enfastighetsaktier delar ut mest?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är generellt försiktig med fastighetssektorn men har därför valt att ha 2,5 procent i Castellum, sprida 10 procent i enfastighetsaktier och krydda med någon fastighetspref. Skulle någon av aktierna få problem bör diversifieringen hantera det.

      Saltängen och Bosjö delar bägge ut cirka 9 procent. Risken är hög men jag tycker egentligen att den är ungefär lika hög i Delarka och Sydsvenska Hem som rör sig runt 6-7 procent.

      Radera
    2. Ja det låter klokt och jag måste säga att 9 och 10 % utdelning är lockande...

      Radera
  2. Mycket intressant inlägg måste jag säga. Bra skrivet! Själv tänker jag inte riktigt på när bolag delar ut eller hur ofta de gör det. Tittar inte heller på att köpa mer inför en utdelning (före x-dagen tror jag det kallas).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Teoretiskt ska aktiekursen, allt annat lika, stiga ju närmare x-dag man kommer för att sedan sjunka motsvarande utdelningen på x-dagen.

      För kvartalsutdelare och inte minst månadsutdelare är denna trend ofta svagare jämfört med aktier som delar ut en gång om året. Om man vet med sig att man är beredd att äga aktien på lite längre sikt kan man ibland fynda genom att köpa nära utdelning och på så vis få med sig en bonusutdelning. Risken är förstås att något händer som gör att aktiekursen inte återhämtar sig men den risken finns oavsett när man köper.

      Radera
  3. Kul inlägg och att du skrev vidare på det!

    Har du fört någon statistik på hur kurserna rör sig i preferensaktier och enfastighetsbolag? Själv tycker jag mig inte sett dessa rörelser i de bolag jag har. Jag tycker de påverkas mest fram och tillbaka med prognoser om räntan. Väldigt ofta går preffarna ner samma belopp som delas ut för att hyffsat snabbt återhämta sig. Att köpa och sälja för att minska risken leder ju tyvärr till att man förlorar mycket i courtage. Gör man det vid varje utdelning tappar man 2% eller drygt 25% vid tex klövern/Akelius. Sen finns ju risken att man missar.

    Jag tror på att diversifiera så mycket som möjligt, så slår det inte lika hårt om något går fel. Men det är bara min strategi ;).

    Mvh / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
    Svar
    1. En månad före utdelningsdatum brukar det inte finnas någon stark trend som är kopplad till utdelningen i sig. Efter ex-dag är det vanligt att aktien tappar i några dagar. Delarka och Saltängen är exempel där det historiskt varit ganska lagom att köpa en månad före ex-datum.

      Är fullt medveten om courtaget men resonemanget bygger på att jag kan plocka hem vinst inklusive courtage samt att jag tror att fastighetsaktier generellt har en svagt nedåtgående trend till följd av ränteeffekten samtidigt som de skäl som nämns i inlägget talar för att kvartalsutdelarna också kommer sjunka något på sikt. Därför är jag inte orolig för att kunna köpa till lågt pris igen, utan det största frågetecknet är om jag lyckas sälja dyrare.

      Radera
  4. Ok förstår ditt tänk :) Vi tänker ju alla olika, jag tycker det är extremt svårt att avgöra trenden vilket gör att jag tyckerdet är svårt att säga vad som är bäst.

    Trenden i mina preferensaktier är uppåt, gått upp ca: 4-5% i snitt senaste året och saltängen är upp 8,2%. Detta exklusive utdelningar. Totalavkastningen på mina preffar och saltängen ligger på 13,4% sen jag började köpa i slutet på förra året. Jag kunde ju lika gärna legat back exklusive utdelningar. Det jag ville få fram är väl mer att det är väldigt svårt att säga innan, alla har sagt att räntorna ska upp under lång tid. Courtaget gör ju oddsen sämre om man inte säkert vet vad som kommer hända.

    Jag håller med omatt preffar ska ner på lpng sikt, men om hur länge vet vi inte och inte heller hur mycket.

    Kul med olika tankar iaf! :)

    Mvh / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera