fredag 10 mars 2017

Veckosammanfattning: Delarka ut, kärninnehav in

Delarka rasade idag på nyheten att Posten genomför besparingar vilka också innebär att de kommer hyra ut delar av sitt huvudkontor, tillika den fastighet Posten hyr av Delarka. Nu kan Posten förvisso inte säga upp kontraktet före dess utgång och aktien är förmodligen hyggligt säker på kort sikt. Jag tog dock det säkra före det osäkra och sålde av den återstående fjärdedelen av mitt innehav i Delarka med en försumbar vinst på knappt en procent. Anledningen är att jag tror att aktiekursen kan riskera rasa ytterligare eftersom många ännu inte har nåtts av nyheten och det på lite längre sikt är mer osäkert nu än tidigare om Posten förlänger kontraktet. Då går jag hellre ur marknaden och avvaktar att kursen stabiliseras igen. Det kommer säkert lägen att köpa tillbaka billigare med större säkerhetsmarginal. En dag som denna är jag glad att min strategi för riskhantering i kvartalsutdelare fungerar precis så som jag har tänkt. Jag har fått min utdelning men har samtidigt klarat av att hantera den ganska höga risken på ett bra sätt.

Axfood ökade jag i till en YOC på cirka 4,3 procent. Det är riktigt bra för en defensiv tråkaktie som egentligen bara ska portföljens ankare. Just nu utgör den nästan 10 procent av portföljen vilket uteslutande har att göra med att jag kan handla till ett bra pris och får igen ovan nämnda utdelning redan om ett par veckor vilket i sin tur kan återinvesteras i andra aktier.

Castellum är i samma situation och handlas till YOC på cirka 4,25 procent just nu. Vårutdelningen utbetalas vid månadens slut och jag har därför ökat såpass mycket att jag redan nu nästan uppnått mitt mål om 150 aktier i år.

Hemfosa tycker jag egentligen att jag har köpt väl mycket i den senaste tiden men nu har jag uppnått mitt mål om 200 aktier i år. När aktien handlas till en YOC på över 5,5 procent är det dock en utdelning som nästan är i nivå med de preffar och enfastighetsaktier med lägst risk. Att sälja Delarka och istället öka i Hemfosa känns ganska rimligt på längre sikt.

Multiconsult lyckades jag öka i efter nyheten att de har köpt upp det svenska ingenjörsföretaget Iterio. Aktien är redan upp 5 procent sedan mitt köp där jag för en gångs skull verkar ha prickat botten perfekt. Jag gillar konsultföretaget, de växer genom förvärv och borde på lite längre sikt ha möjlighet att räkna hem betydligt större vinster på de investeringar de har gjort det senaste året.

Realty Income föll ordentligt på nyheten om återköp av preffar. För mig som äger stamaktien var det ett rimligt men inte billigt tillfälle att öka med ytterligare 4 aktier. Jag har bestämt mig för att försöka köpa en post aktier i en månadsutdelare varje månad för att säkerställa att även svagare utdelningsmånader får en kontinuerlig utdelning. Just nu förefaller de vara bästa kandidaten. Jag gillar inte att dollarkursen är så hög just nu men så länge jag köper månadsvis får det anses vara acceptabelt.

Kopparbergs hann jag aldrig gå in i före rekylen. Lite synd men jag tyckte att en YOC på 3 procent var för liten riskpremie med tanke på nedsidan på kort sikt i valutarisk.

Till sist uppnåddes en milstolpe i veckan: 10 000 kronor i prognostiserade utdelningar har passerats!

2 kommentarer:

 1. Tror att du gjorde klokt i att gå ur Delarka. Jag ser ingen framtid i väldigt många av enfastighetsbolagen på börsen på sikt.
  Mvh
  Bearfighter Investment

  SvaraRadera
 2. Jag ligger också tungt i Castellum men är lite förvånad över kursen. Kan dock tänka mig att då andra företag rusar blir dessa mer defensiva företag med stadig utdelning och substansrabbatt lätt bortblåsta. Tror dock att de kan öka när det så småningom blir en flight-to-quality.

  Grattis till milstolpen! Hoppas kunna nå samma nivå senare under året.

  SvaraRadera