söndag 5 mars 2017

Veckoplan v. 10

Kommande veckas bevakningslista ser ut ungefär som föregående och det mesta talar för ännu en lugn börsvecka med fokus på att fortsätta öka lite i kärninnehav. Jag försöker att köpa mer när aktier är lågt värderade men ökar samtidigt regelbundet för att sprida ut risken över tid. Det enda som talar för att jag kommer öka kommande vecka är att jag fortfarande har kvar mycket kapital som jag vill spendera innan marslönen dyker upp på lönekontot. Att bit för bit öka i rimligt värderade kärninnehav förefaller i brist på bättre alternativ vara den sundaste lösningen.

Axfood har ex-datum redan den 16 mars. Aktien handlas till en YOC över 4,25% just nu och under 141 kronor planerar jag därför att öka lite försiktigt inför utdelningen.

Castellum kommer jag fortsätta öka i om det inte vänder uppåt igen. Optimalt vore att köpa 5 aktier för 119,80 kronor eftersom jag då får 20 öre courtage per aktie. Kan dock tänka mig att köpa 4 aktier för 121 kronor eller lägre också. Ex-datum för vårutdelningen är bara tre veckor bort varför det är rimligt att passa på att öka vid nuvarande värdering.

Handelsbanken lyckades jag inte öka i förra veckan. Min portföljandel är löjligt låga 0,5 procent trots att jag strävar efter 2,5 procent långsiktigt. Tycker förvisso att aktien fortfarande är ganska dyr men runt 125 kronor är i alla fall försvarbart att öka lite för att åtminstone bibehålla portföljandelen i väntan på bättre tillfällen att öka mer.

Hemfosa har jag redan ett stort innehav i. Noterar att deras ordförande har storsålt preffar och även några aktier nyligen. Vill inte tolka det som en signal i brist på mer information men om marknaden skulle reagera negativt och aktien faller under 80 kronor igen (YOC 5,5%) kommer jag ändå öka.

H&M har jag också redan ett stort innehav i. Jag tror att det vänder uppåt igen nu i veckan. Skulle den fortsätta nedöver kommer jag öka två aktier i taget på marginalen. Nu tittar jag dock på nivåer om 233 kronor eller lägre för att det ska vara verkligt intressant att öka mer.

Noterbart att Akelius fick fina kreditbetyg från S&P nyligen. Det gör det än mer intressant att öka då det återbekräftar min syn på företaget. Min utgångspunkt är fortfarande att 299 kronor är optimal köpnivå (främst på grund av att jag där får 50 öre courtage per styck). Vid total brist på bättre alternativ känns det dock redan vid nuvarande värdering rimligt att placera lite kapital i preffen.

Bonäsudden vill jag gå in i igen efter deras fina rapport. Tänker dock inte stressa för att hinna in före vårutdelningen.

Kopparbergs har debatterats flitigt med tanke på kursraset till följd av svagare resultat med anledning av GBP-nedgången. Jag delar Placeraanalysen att aktien nedgången till trots endast är ganska rimligt värderad just nu. Med tanke på risken för ytterligare nedsida tittar jag på att köpa först vid 185 kronor eller lägre. Min utgångspunkt är att aktien testar stödnivå där innan det vänder även om försiktiga tecken finns på en tillfällig botten vid 200 kronor. Bevakar aktien aktivt nu eftersom jag på lång sikt gärna tar in den i portföljen.

Avseende utländska aktier tycker jag att valutan är lite dyr i nuläget. Med tanke på oklarheter om återbetalning av källskatt avvaktar jag att köpa om inget väldigt bra dyker upp. Jag tycker att det är viktigt att vi kunder på ett transparent sätt vet vilka villkor vi kan förvänta oss. Om Nordnet lyckas återbetala hela källskatten för norska, amerikanska och kanadensiska aktier är en sämre affärsmodell enda rimliga förklaringen till att Avanza inte klarar av detsamma. Rimligen bör de uppgradera sina system och lägga över kostnaden på kunder som köper aktier på marknader med högre källskatt som t.ex. danska. Fick dock ett svar från Avanza (nedan) som antyder att de ser över frågan skyndsamt. Tror och hoppas därför att vi kommer få mer information ganska snart. För egen del kommer återbäring av källskatt bli en fråga först om ett år eller två så jag är i praktiken inte berörd ännu.


7 kommentarer:

 1. 0,33 öre? 1 Krona är väl minimum? Ellur

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för korrektur. 50 öre per styck ska det vara. Jag gillar att köpa Akelius för 299 kronor eftersom jag då får två aktier för 1 kronor. Annars köper jag dem i poster om tre aktier men får då 0,67 öre per styck i courtage.

   Radera
 2. Gillar flera av dina utdelningsaktier och tror Axfood är ett väldigt bra val, precis som Castellum och Hemfosa. Lite osäker på vad ordförandens försäljning betyder, men är inte orolig egentligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar! Vi får väl se, jag köpte 7 Hemfosa till vid börsöppning i morse för 79,75 kronor styck.

   Radera
 3. Axfood är ett fint bolag och jag kommer fortsätta öka i dem. Dock är jag långsiktig till tusen i dem så jag kommer köpa efter utdelningen istället då de normalt tappar ungefär lika mycket som de delat ut. Denna dipp brukar normalt jämna ut sig efter en kort stund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Jag resonerar precis tvärtom: eftersom jag är långsiktigt köper jag före utdelning då jag får 4,3 procent återbäring redan om ett par veckor som kan återinvesteras i andra aktier.

   Normalt köper jag också helst efter utdelning men det beror helt på vad aktien är värd. I höstas handlades Axfood till en YOC på 3,5 procent och jag tycker att de företagsspecifika nyheterna med köp av mat.se, nya butiker mm. talar för att öka (ränteoron är det väl som spökar på makro och håller nere kursen något).

   Radera
  2. Jag tänker att jag köper aktien med 4,3 % rabatt jag. Det innebär också att jag har ett lägre ingångsvärde vilket gör att jag får lite lite högre avkastning på satsat kapital när utdelningen kommer nästa år.

   Radera