Inför vårutdelningarna har jag fyllt på ordentligt i mina kärninnehav som alla har handlats på rimliga nivåer. Att ha goda portföljandelar med en yield on cost på över 4 procent har varit en långsiktig målsättning för portföljen. Det har jag nu i alla innehav utom Handelsbanken, där jag dock har kunnat öka ungefär så mycket som jag är beredd att göra på nuvarande nivåer.
Huvudbry framöver blir att försöka hitta alternativ utdelningar i mindre innehav att fylla ut med. Lyckligtvis är norska kronan lågt värderad samtidigt som dollarn äntligen har börjat röra sig nedåt. Därför kommer jag nu börja titta mer på utländska aktier igen. Tål att fundera på i helgen.
I veckan har det blivit en hel del avslut, inte minst under nedgången i onsdags.
H&M har varit veckans snackis. I lördags skrev jag ett inlägg om hur jag resonerar. Ytterligare 8 aktier har det blivit under den gångna veckan. När jag kan öka till en YOC på över 4,25 procent i intervallet 226-228 kronor gör jag det helt enkelt. Varför? Jo men jag öppnade min portfölj i somras och har varken köpt runt 300 kronor eller suttit i 7 år på en aktie som har stått och stampat. Mina förväntningar är därför lägre än för många aktieägare som har köpt för dyrt eller ägt för länge och under flera år retat sig på att andra aktier har varit lönsammare under tiden. Med ett GAV på 242 kronor är jag faktiskt i skrivande stund back mindre än de 4 procent som delas ut i år. Man ska ha respekt för att företaget kan utvecklas sämre än idag och att det finns en överhängande risk för att fortsatta problem kan sänka vinst och utdelning på sikt. Samtidigt tycker jag att min risknivå är ganska rimlig när aktien inte har backat mer än vad den delar ut under året. Jag tror nämligen inte att H&M kommer gå i konkurs som man nästan får uppfattningen med tanke på den dystra stämningen. Skulle de sänka vinst och därmed utdelning till 8 kronor per aktie är det fortfarande en försvarbar om än inte god affär. Skulle de klara att under många år dela ut 4 procent årligen precis som idag så levererar de vad jag förväntar mig - varken mer eller mindre.
Många har skrivit om Fingerprint. Jag har vare sig ägt eller varit intresserad av Fingerprint. Värt att notera är att jämförelsen mellan H&M och Fingerprint tydliggör skillnaden mellan en nedgång och ett ras. Det förra beror på negativ trend i vinsttillväxt och förväntningar över längre tid, den senare på att det blir trångt i utgången när många investerare märker att de kanske inte får igen pengarna. Frestas inte att köpa Fingerprint utan håll dig till trygga aktier som du förstår dig på.
Castellum hade ex-dag idag. Där är jag egentligen ganska nöjd med det innehav jag har och vill sprida köpen över året med tanke på ränte- och bostadsmarknadsrisken. Inför utdelning passade jag under onsdagens minibörsnedgång dock på att köpa ytterligare 15 aktier och de ger mig första halvan av årsutdelningen i form av ytterligare 37,50 kronor redan på torsdag.
Handelsbanken är det kärninnehav som jag aldrig har tyckt mig kunna öka i till rimligt pris. Min portföljandel har därför blivit löjligt låg och var för inte så länge sedan mindre än en halv procent jämfört med de åtminstone 2,5 procent som jag siktar på. I veckan som gick har det gått att köpa aktien till en YOC på över 4 procent och med utdelning redan den 5 april känns det rimligt. Inför löneinsättningen hade jag nu 0,9 procent av portföljen i aktien igen. Jag har dock inte velat öka för mycket på en gång eftersom jag tror att aktien kommer testa lägre nivåer igen senare i år.
Skanska aspirerar på att bli ett kärninnehav så småningom. Aktien är inte billig och handlas inte ens på min köp B-nivå vid 4 procent YOC. Jag tyckte dock att det var ett rimligt tillfälle att öka långsiktigt med ytterligare 2 aktier inför utdelning redan den 11 april.
Jag har också med en del ledigt kapital inför lönen och brist på alternativ passat på att öka i ett par mindre innehav. Det blev ytterligare 25 aktier i Avega och ytterligare 16 aktier i HiQ. Bägge är testinnehav i portföljen som ger högre utdelning än mina kärninnehav och därmed höjer portföljens genomsnittliga utdelning på marginalen. Samtidigt är det företag som jag inte kan lika väl och därför känner mig lite osäker att gå in för tungt. Ingen av dem är särskilt billig just nu men det var samtidigt ett inte orimligt tillfälle att öka.
Min största besvikelse är att jag inte har fått avslut i någon av mina norska aktier trots flera stående order över hela veckan. Kanske är jag för snål men de handlas trots allt inte så billigt att en valutarabatt på ett par procent gör det värt att betala vad som helst. Att jag inte ökat i ATEA är en ordentlig lärdom om att snålheten bedrar visheten. Det blev i alla fall fem preferensaktier i Pioneer Property. Ser dem som ett litet komplement i marginalen ungefär som svenska enfastighetsaktier. Nu när det är ränterabatt var det rimligt att slå till på en post även om priset inte är särskilt billigt.
Glädjande var att Scandic ökade med över 8 procent på nyhet om ägarbyte.
En milstolpe nåddes när Axfood gav mig min största utdelning hittills på 1 200 kronor. Jag har också fått 34 kronor i årets första kvartalsutdelning från VFC. Nu återstår bara Castellum och min bästa utdelningsmånad sedan jag öppnade portföljen i somras kommer summeras till 1 846 kronor.
Hos Avanza går det nu att köpa portugisiska aktier till 1 EUR minimicourtage online. Eftersom jag är särskilt nyfiken på hållbara investeringar tittade jag lite extra på vindkraftsföretaget EDPR.
Trevlig helg alla läsare!
Ett jävligt klokt resonemang angående jämförelsen av HM och Fing. Den blinda jämförelse som vissa gjort är helt huvudlös om du frågar mig. Ha en go helg!
SvaraRadera/Aktiepappa
Tack detsamma! Nu åter ut i eftermiddagssolen!
RaderaRiktigt fin utdelning från Axfood! Snyggt jobbat och trevlig helg!
SvaraRadera/S@IH
Tack detsamma! Skrev mer om Axfood från ett hållbarhetsperspektiv idag. Där gör de också väldigt mycket rätt just nu. Ser lovande ut.
Radera