onsdag 15 mars 2017

Snabbkommentar om Axfood, Clas Ohlson, H&M och Realty Income

Idag var en händelserik börsdag. Jag har mycket på jobbet just nu och hinner inte blogga så mycket men ett kort inlägg som reaktion på händelser i fyra större portföljinnehav vill jag ändå göra.

Axfood handlades idag för sista gången inför ex-datum imorgon. Jag köpte de sista fyra aktierna som behövdes för att få totalt 200 aktier med en YOC på över 4,25 procent. Därmed har jag hela 1 200 kronor att se fram emot i min första fyrsiffriga utdelning på onsdag! Det räcker till två aktieposter med en krona vardera i courtage hos Avanza. Till exempel skulle man kunna köpa 8 nya Axfoodaktier vilka i sin tur ger ytterligare en femtiolapp i utdelning nästa år. Nu kan man verkligen börja tala om snöboll och ränta-på-ränta-effekt!

Clas Ohlson levererade faktiskt i linje med förväntningarna. Det är en riktig tråkaktie som jag gillar. Förutsägbar och utan större överraskningar även om det förstås innebär att de knappast kommer bli en kursraket samtidigt som tillväxtmöjligheterna är något begränsade. Blir lite sugen på att öka men har redan en god andel och en GAV under 130 kronor. Utdelning först i september gör att jag avvaktar ytterligare och fortsätter fokusera på att fylla på med vårutdelare.

H&M fortsätter däremot leverera under analytikernas förväntningar och försäljningssiffrorna för februari sjönk jämfört med samma månad förra året. Jag valde att öka med 4 aktier främst eftersom aktien nu handlas en bit över min köp B-nivå och jag fortsätter utifrån min köpstrategi att öka där. Det bibehåller en långsiktig portföljandel och även om aktien kan sjunka ytterligare så anser jag att den är ganska rimligt värderad just nu, varken mer eller mindre. Ser det som att kärnverksamheten är god, företaget gör trots allt över helåret ökande vinster, öppnar nya butiker. Oroar mig dock att utdelningsandelen är hög och att trenden över flera månader i rad varit ganska svag. Däremot är de som en trög atlantångare och tror därför att det kan ta tid att vända den negativa trenden. Om inga tecken på bättring finns nästa vår kommer jag nog däremot ta mig en ordentlig funderare.

Realty Income höjer utdelningen till 0,211 USD/aktie från och med aprilutdelningen. Glädjande nyheter och inte minst för mig som nyss ökade och får se kursen studsa tillbaka uppåt igen. Allt under 59,5 USD (YOC 4,25 procent) tycker jag är försvarbart. Hade det inte varit för att jag bara har ledigt kapital i KF för en enda aktie hade jag ökat idag. Drar kursen inte iväg alltför mycket lägger jag kanske en order inför imorgon men det tåget ser redan ut att ha gått.

Till sist publicerade Petrusko ett positivt svar från Avanza i källskattsåterbäringsfrågan.

7 kommentarer:

 1. Axfood handlas utan rätt till utdelning i morgon. Ser vi ett ras på 6 kr tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert åtminstone 5 kronor ned. Jag föredrar att köpa nära utdelning om det är bra YOC eftersom risk inför utdelning är som lägst då samtidigt som man snabbt kan återinvestera.

   Radera
  2. Jag hoppas på ras på mer än 6 kr jag. Då känns det billigt att köpa fler ;).

   Radera
 2. Tankar kring Bosjö? Ser att du har ändå hyfsat stor post i denna fastighet enligt portföljen. DA:a lockar men risk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både Bosjö och Sydsvenska Hem handlas med minicourtage 19 kronor. Därför köpte jag ett par större poster för att få så låg courtageandel per aktie som möjligt. Kommer istället inte öka före sommaren i aktierna vilket gör att portföljandelen på lång sikt bara blir någon procent ungefär som jag har tänkt. Bosjö är en av de bättre enfastighetsaktierna med hög DA och långt avtal med hyresgästen Ellos.

   Radera
 3. Tjena,
  Riktigt fin utdelning i Axfood där du! Har vi tur så kommer de med en höjning även nästa år, jag tror på det.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar Petrusko!

   Hoppas också på en modest höjning nästa år. Återinvesterade därför hela utdelningen i förväg i ytterligare åtta Axfoodaktier när min stående order vid en YOC på 4,5 procent lyckligtvis gick in. Rena fyndpriset för en defensiv tråkaktie med hygglig tillväxtpotential.

   Trevlig helg!
   Utlandsutdelaren

   Radera